Walnoot spinazie pesto

Deze pesto is in een handomdraai gemaakt en zit bomvol omega-3 vetzuren. Walnoten zijn rijk aan het plantaardige omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Pijnboompitten bevatten dit niet tot nauwelijks. Extra gezond dus.

Walnoot spinazie pesto

P esto is een traditionele basilicum saus uit Italië. Ontzettend lekker en vol goede vetten. Deze variant is extra gezond omdat ik walnoten gebruik in plaats van pijnboompitten en een deel van het groen vervang met spinazie. Walnoten zijn rijk aan het plantaardige omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (de Engelse afkorting ALA wordt hier vaak voor gebruikt). Pijnboompitten bevatten dit niet tot nauwelijks. Ala is een essentieel omega-3 vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet aan kan maken en we het uit onze voeding moeten halen. Een handje walnoten is al voldoende voor de dagelijkse behoefte van ALA. We hebben per dag namelijk tussen de 1.5 en 2.7 gram nodig. In 20g walnoten zit al 1.7 gram alfa-linoleenzuur. De spinazie zorgt voor een extra dosis vitamine C, ijzer en antioxidanten. Samen met de olijfolie en knoflook heb je een extreem gezonde pesto die doorkan voor een superfood. Serveer deze pesto bij courgetti of boekweitnoodles en met een stukje wilde zalm. Zalm is rijk aan andere belangrijke omega-3 vetzuren en zo creëer je de ultieme omega-3 maaltijd. Je kunt deze pesto natuurlijk ook als dip of tapenade voor op brood eten, of met extra olijfolie en citroensap als dressing in salade.

Ingrediënten

01

Maal in een keukenmachine (of in een vijzel als je zin hebt in handwerk) de knoflook, peper, basilicumblaadjes en het zout tot ze grof vermalen zijn. Voeg de walnoten toe en maal verder tot alles zeer fijn is.

02

Verplaats het mengsel naar een ruime kom en voeg de Parmezaanse kaas toe en roer door. Giet vervolgens langzaam de olijfolie bij de ingrediënten en meng voorzichtig met een vork of lepel. Je kunt naar smaak meer of minder olijfolie toevoegen. Je kan de kaas ook mee laten malen in de keukenmachine als je van extra fijne pesto houdt. Voeg geleidelijk het citroensap toe en proef tussendoor. Zodat je het naar jouw eigen smaak kan aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen wat extra kaas toe te voegen. Experimenteer en probeer wat bij jou past.

Vegetarisch Dips/Dressings Glutenvrij Koolhydraatarm

Lees ook