Better Health Ambassadeur en hardloopster Anja Hoenselaar geeft antwoorden.
Kun je beter slapen als je sport?
Ben je een slechte slaper? Dan heb je volgens de bronnen op internet* meestal een hogere hartslag, een hogere spijsvertering en zelfs een hogere lichaamstemperatuur tijdens je slaap. Als je regelmatig sport, krijg je een betere conditie en help je dit te verlagen, waardoor je beter zou kunnen slapen. Sporten zorgt ook voor ontspanning en maakt je minder gevoelig voor stress. Lig je vaak te piekeren 's nachts? Meer bewegen kan helpen! Een flinke wandeling met je hond of op de fiets naar je werk telt trouwens ook, je hoeft je echt niet elke dag helemaal in het zweet te werken voor dit effect.
Ook zorgt meer bewegen voor meer diepe slaap, die zo belangrijk is voor je herstel. In de diepe fase wordt onder andere het menselijk groeihormoon aangemaakt, lichaamsweefsel hersteld en alle energieniveaus van je lichaam aangevuld!
Gebroken nachten
Ik slaap zodra ik mijn kussen zie. Ik slaap ook overal en het maakt niet me niet in wat voor bed ik lig. Wakker liggen, ik ken het gelukkig niet. Helaas ben ik niet gezegend met kinderen die goed slapen, gebroken nachten ken ik maar al te goed. Mijn dochter is nu elf jaar dus ik ben inmiddels wel wat gewend. Ze staat gemiddeld zo'n drie à vier keer per nacht aan mijn bed, gelukkig slaap ik meestal snel weer verder. Ik maak me wel zorgen om de kwaliteit van mijn slaap in relatie tot mijn sportieve activiteiten, hoeveel invloed hebben die gebroken nachten?
Sneller blessures en een lagere pijngrens
Van wat ik daarover vind, word ik niet bepaald vrolijk. Slaapdeskundige Helga van der Helm benoemt een aantal effecten voor de korte termijn: ‘Je aandacht, concentratie en geheugen verslechteren enorm. Ook ben je minder goed in staat om beslissingen te nemen en te bepalen wat relevant is en wat niet.’ Als sporter ontwikkel je sneller blessures als je te weinig slaapt en heb je een lagere pijngrens. Ook ben je vatbaarder voor ziektes. Slaapexpert Matthew Walker gaat nog wat verder: ‘Hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft’, schrijft hij. Walker somt de risico’s op lange termijn op: "..een grotere kans op obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, alzheimer, kanker, depressie, eenzaamheid en zelfmoord". Ehh oké, een extra rondje hardlopen ter compensatie dan maar?
Feit is dat je wat minder slaapt als je kinderen hebt, dat kunnen we maar beter accepteren. Stel je voor dat je daar weer wakker van ligt ;). Positief vind ik het feit dat je diepe slaap vooral in het begin van de nacht voorkomt. Dus vroeg naar bed gaan loont! En als je dan in het tweede deel van de nacht wakker wordt (gemaakt), hoef je je daar iets minder druk om te maken.
Horloge terug naar mijn nachtkastje
Ik hield de afgelopen tijd mijn sporthorloge 's nachts om zodat ik kon bekijken hoeveel ik slaap en welke slaapfases ik doormaak. Ik weet niet zeker hoe betrouwbaar zo'n meting van een horloge is, maar volgens mijn Garmin lukt het ondanks de gebroken nachten nog om gemiddeld 7 à 7,5 uur te slapen, waarvan bijna 20% diepe slaap is.
Slaap moet je dus net zo serieus nemen als je trainingen. Je herstel bepaalt immers hoe je sportieve prestaties verbeteren. Ik heb er nu wel vertrouwen in dat ik voldoende herstel van mijn trainingen. Wel werd ik af en toe wakker omdat mijn horloge niet lekker 'slaapt', die laat ik vanaf nu weer lekker op mijn nachtkastje liggen ;).
* Geraadpleegde bronnen voor dit artikel: loopjezelfbeter.nl, De Volkrant (De Gids: slapen) allesoversport.nl, Psychologiemagazine, slaapinfo.nl
Dit artikel is geschreven door hardloopster Anja Hoenselaar van runandread.nl. Een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen! Ook de foto’s in dit artikel zijn door Anja gemaakt.