Piekeren is continu over hetzelfde nadenken, in negatieve vorm, net als een oude lp die blijft hangen. Het vreet energie en het zorgt ervoor dat je geen nieuwe inzichten opdoet, omdat je vast blijft zitten in een neerwaartse spiraal van denken. Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam heeft onderzocht dat piekeren niet alleen psychische klachten zoals een burn-out kan veroorzaken, maar ook lichamelijke klachten, zoals kans op hoge bloeddruk, rugklachten en chronische vermoeidheid.
Nachtenlang malen is een voorbode voor chronische klachten, aldus Caroline Schlinkert. Volgens haar zorgt de combinatie van piekeren en stress ervoor dat je vervreemd raakt van je eigen lichaam en je de signalen niet meer opvangt.
Hoe kan je dat piekeren dan stoppen en hoe kom je weer in verbinding met je natuurlijke staat van zijn?
Wanneer je je ervan bewust bent dat je aan het malen bent, dan ben je al een heel eind. In feite bén je er dan al. Hoe zit dat? Het grote misverstand is dat je iets moet doén om het los te laten. Maar het loslaten is al gebeurd wanneer je je bewust wordt dat je erover nadenkt. Je bent los gekomen van de malende gedachten. Je bent even uit de achtbaan gestapt, zeg maar.
Puur uit gewoonte ‘stappen veel mensen echter gelijk weer de achtbaan in’ en worden meegezogen door de gedachten die maar door blijven gaan. Wanneer je dan weer gaat nadenken over hoe je hier vanaf komt, dan stap je weer in een ándere achtbaan. Vermoeiend en het brengt je meestal niet verder.
Bewust worden van wanneer je erover nadenkt, is voldoende. Dat is het enige en ook het ultieme moment waarin je een keuze kunt maken waar je je aandacht aan geeft. Kies je voor nadenken, de achtbaan, of geef je je aandacht aan wat er zich nu afspeelt (dat wat je hoort, ziet en ruikt)?
Deze keuze kan lastig zijn omdat het soms lijkt alsof je geen keuze hebt en automatisch wordt meegezogen. Maar dat is niet zo! Wanneer je merkt dat je helemaal opgaat in de malende gedachten is het waardevol om een ander een compliment te geven of te zeggen hoe zeer je hem of haar waardeert. Probeer het maar eens. Deze vorm van geven vult je hart en vermindert de malende gedachten. Het maakt het vervolgens gemakkelijker om de keuze te maken om je aandacht te geven aan wat hier en nu gebeurt.
Maar wat doe je dan ’s nachts als je last hebt van piekeren? Het beste is om een meditatie- of ontspanningsoefening te doen. Hierdoor word je aandacht weggenomen van het piekeren en kan het lichaam weer ontspannen.
Zo zijn er vele ontspanningsoefeningen die je kunt doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan zodat je beter in slaap valt. Ook kun je overdag actief bezig zijn om je aandacht in het hier en nu te houden en de verleiding te weerstaan om te gaan nadenken.
Als je het even helemaal loslaat komt het antwoord namelijk naar je toe. Vanuit je eigen wijsheid weet je dan wat het beste is voor jou!
Als je merkt dat je weer aan het malen bent, haal dan een paar keer diep adem: rustig inademen en rustig en langer uitademen. Vervolgens adem je in met de intentie om frisse energie in te ademen en tijdens het uitademen wordt alle stress en spanning je lichaam uitgeblazen - van je hoofd naar beneden, de grond in via je voeten.
Dit artikel is geschreven door Prema Devi zij is een moderne monnik en heeft een studie Stressmanagement gedaan. Zij is een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen!