Ook zo klaar met de Corona-stress? Zo kom je er sterker uit en blijf je bij jezelf

In tijden van rondwaaiende virussen is het altijd slim om... het onmogelijke waar te moeten maken? Juf, werknemer en kinderoppas tegelijk te zijn? Of veel te veel alleen te zitten, zonder collega's en vrienden? Nee toch? Vergeet daarom vooral de zorg voor jezelf niet. Hoe? Dit artikel helpt!

Je oerbrein en stress de baas zijnĀ 

D oor alle heftige berichtgevingen en tegenstrijdige meningen over het Corona-virus ligt onzekerheid en een machteloos gevoel op de loer. Dit activeert ons stresssysteem en daarmee ons fight- and flight mechanisme. Hierdoor gaan mensen in crisistijd ineens gekke dingen doen, zoals wc-papier hamsteren. Maar lets face it, is wc-papier echt noodzakelijk voor je overleving?
Keien

Ook kun je het gevoel hebben dat je een superwoman moet zijn. En dat je alles tegelijk moet kunnen. Voor deze pandemie was ons leven al uitdaging genoeg. Maar nu is het helemaal belachelijk: moeders wordt gevraagd juf, kinderoppas èn werknemer tegelijk zijn. Zonder sociaal steunsysteem. 

Weer anderen zitten heel veel alleen, zonder werk of vrienden. En dat terwijl we allemaal onder stress staan door de dreiging van de pandemie. Tijd om de regie over je leven terug te pakken en weer echt goed voor jezelf te zorgen! De door stress vrijgekomen energie kan je, denken wij, beter gebruiken voor onderstaande gezonde acties! Zo voel jij je snel weer happy en sterk! En dat doet wonderen voor je immuunsysteem!

Verkouden niesenlr

Gezond omgaan met het Corona virus: laad jezelf op!

Gelukkig kan je direct zelf de regie terugpakken. Jij hebt namelijk het belangrijkste wapen tegen het Corona virus binnen handbereik: het afweermechanisme van je lijf! Je lichaam is een ingenieus systeem met allerlei wapens om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Maar het werkt alleen voor je, als jij op jouw beurt ook goed aan jezelf denkt! Tijd dus voor een Happiness-APK!

Heb je voldoende tijd? Doorloop dan alle 5 aandachtsgebieden achter elkaar. Kom je al tijd te kort? Kies dan het gebied uit waarin acties het hardste nodig zijn. No worries, het uitvoeren van 1 actiepunt per dag is al super fijn voor je lijf! Enjoy!

1. Gun jezelf vanaf vandaag echt gezond eten

Je immuunsysteem heeft een nauwe samenwerking met je darmen. Niet voor niets bevatten je darmen 70% van onze immuuncellen! Er zitten wel honderden verschillende bacteriën in onze darmen die ons immuunsysteem in balans houden. Wil jij je afweer goed voeden? Eet dan vooral:

Olena sergienko z9z7l9byrne unsplash

- Vezelrijke voeding. Eet de hele dag door groenten. Je kunt lekker tussendoor op komkommertjes knagen en bijvoorbeeld sla of avocado op brood doen. Ook fruit en andere vezelrijke volkoren producten bevatten veel goede vezels. Dus herinner je brein er steeds aan tijdens het boodschappen doen: koop echt gezonde voeding, zeker nu! 

- Vitamine C. Sinaasappels bijvoorbeeld barsten hiervan, of neem een supplement. In deze tijd is het aan te raden om je weerstand een boost te geven met deze bekende antioxidant. Het is een krachtpatser die vooral preventief veel voor je kan doen, zeker in combinatie met ander gezond eten, veel buiten bewegen en minder suiker eten (daarover hieronder meer). 

- Vitamine D. Vitamine D heeft een directe en zeer cruciale link met je immuunsysteem. Veel meer dan men vroeger dacht. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt als het in aanraking komt met zonlicht. Ga dus zo vaak mogelijk even naar buiten. In de winter kan het zeker geen kwaad om een vitamine-D supplement te slikken. 

- Zink. Het mineraal zink speelt ook een grote rol in immuniteit. Het komt voor in bijna iedere cel van je lichaam en iedere avond een tabletje voor het slapen gaan (zodra je maar niet boven de 100mg per dag uitkomt) doet veel voor je weerstand.  

- Eiwitten. Eet voldoende eiwitten als bouwstof. Je lijf ziet eiwitten en vetten als bouwstoffen, dus verwaarloos deze categorie niet. Je vindt eiwitten in: noten (cashew-, pistache- en hazelnoten), zaden (pompoen- en zonnebloempitten), ei, vlees (kip en ander gevogelte), (vette) vis (zalm, makreel, haring e.a.) en goed geweekte, afgespoelde en gekookte bonen en peulvruchten. 

- Eet zo min mogelijk suiker. Het is namelijk desastreus voor je immuunsysteem; iets wat we in deze tijd juist willen voorkomen. We weten het, je komt suiker op iedere straathoek en in iedere kantine tegen, waardoor je haast gaat denken dat het iets normaals is en tot voeding kan worden gerekend. Maar suiker kan veel ellende aanrichten, op korte en lange termijn. Dus sta sterk en kies voor echte voedingsbronnen.

 

Vind je het moeilijk om gezonde, snelle maaltijden te bedenken? Wil je wel, maar heb je er gewoon de denkkracht niet voor? In de shop van de Better Health Academy vind je kant en klare weekmenu's.

 

S b vonlanthen brbogxye7fe unsplash

2. Hoor jij de vogeltjes nog fluiten? Luister maar eens!

Stress is een echte killer voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je voedingsstoffen niet goed opneemt. We weten het, niet stressen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar jij kunt dit! Adem uit! Maak even contact met je lijf. Op dit moment. Ervaar je veel spanning? Herinner jezelf aan wat jou normaal gesproken doet ontspannen en voer dit (vaker) uit. Dit kan van alles zijn:

-Speel! Heb je kids? Zij kunnen je hierin erg goed helpen. Speel, lach en dans met ze en je stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

- Ga heerlijk in bad! Nu we toch meer thuis zijn is dat in ieder geval een plus. Strooi nog wat extra magnesiumvlokken in het bad voor nog meer ontspanning. Een wellness maken van je eigen douche kan ook!

- Beoefen yoga en meditatie; dit heeft allemaal zeer positief effect op je brein die daarmee overschakelt naar kalmerende alpha-breingolven. Dit helpt jou stress een halt toe te roepen. Zo heeft je lijf tijd over voor je immuunsysteem.

- Zoek positieve affirmaties die jou een krachtig gevoel geven. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar je voelt je er iig beter door!

- Ga naar buiten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke wandeling, en de buitenlucht in combinatie met hopelijk een lekker zonnetje verhogen het happy hormoon serotonine voor je. Daarom voel je je zo lekker!

- Maak contact met anderen via online tools. Voel je je eenzaam door de Corona-maatregelen? Gebruik Skype/Zoom/Facetime/telefoon om toch met andere mensen in contact te blijven.

 

Is bovenstaande kennis voor jou gesneden koek en zou je meer de diepte in willen? Denk je na over het opzetten van je eigen bedrijf als kindervoedingscoach? Klik hier voor meer informatie. Heb je al teveel op je bord? Lees lekker verder!
Train jezelf in omdenken: er zijn heel veel wegen naar Rome!
Priscilla du preez zeqwk0n5pnm unsplash

3. Dans, spring, geniet!

Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden. Door regelmatig te bewegen houd je verschillende lichaamsfuncties in een betere conditie. Ga lekker naar buiten. Sporten zoals hardlopen, skeeleren, een rondje wandelen zijn heerlijk om te doen, en hiermee kom je niet direct in aanraking met andere personen. Zo houd je toch je lichaam fit. Regelmatig sporten is ook goed voor de ventilatie van de longen. 

4. Probeer je rust te vinden: is het echt zo belangrijk allemaal?

Voor een goede weerstand is het belangrijk dat je voldoende rustmomenten inlast. Vooral ‘s nachts door lang genoeg te slapen. Wanneer je slaapt is je immuunsysteem actief en voor je aan het vechten om wat er op dat moment ook scheelt of is binnengedrongen weerstand te bieden en/of te helen. Slaap is dus praktisch je meest essentiële wapen in de strijd tegen infecties. 

Duik dus vroeg onder de wol als je je lichaam goed wil voorbereiden op een eventuele besmetting. En ja, dit betekent prioriteiten stellen want de verleiding om ‘s avonds te blijven hangen in Corona-nieuws of door te werken in verband met werkstress is groot. Vraag je steeds af of datgeen wat je volgens jezelf moet doen, wel echt moet. Of dat het meer een wens of gevoel van verplichting is.

Deze Corona-crisis geeft je misschien tijd voor reflectie en bezinning op wat voor jou het meest essentieel is in je leven.


5. Leef fris en fruitig

Je weet het vast wel, maar wanneer iemand die besmet is met het Corona-virus hoest of niest, komen er kleine druppeltjes met virus in de lucht. Die kun je inademen. Ook kun je de druppeltjes op je handen krijgen. Bijvoorbeeld als iemand je een hand geeft. Of als iemand in de buurt niest. Als je met je handen je ogen, mond, neus of keel aanraakt, kan het virus je lichaam binnenkomen. Voorkom dus lichamelijk contact met andere mensen zoals handen schudden en begroetingen zoals knuffels en kussen geven. Een goede tool om verspreidingen te helpen voorkomen is zilverspray gebruiken om je handen te reinigen. Zilver is niet alleen antibacterieel, maar ook antiviraal. Gebruik dit bijvoorbeeld na het boodschappen doen. 

Maar ook, houd je geest fris door je af en toe af te sluiten van de media als je dat nodig hebt. 

Samen komen we hier sterker uit. Stay healthy! 

 

Artikelen

Lees ook