Natuurlijke tips tegen stress: zo kom je van angst en paniek af

Last van angst, onrust en paniekgevoelens?
S tress is zo'n echte killer van voedingsstoffen. Wist jij dat tekorten een oorzaak kunnen zijn van angst en/of paniekgevoelens? Dit moet je doen om angst en paniekstoornissen te voorkomen en er vanaf te komen.
Design desk display 313690

Klaar met angst, onrust en paniek

Langdurige stress en/of trauma's kunnen zorgen voor de ontwikkeling van angst- en paniekstoornissen. Er wordt vaak gedacht dat deze klachten plotseling ontstaan, maar niets is minder waar. Elke klacht, of het nu gaat om psychische of fysieke klachten, ontstaan door een langdurig tekort aan bepaalde voedingsstoffen en een verzuring van het lichaam

Stress is zo'n echte killer van voedingsstoffen. Wanneer je hier langdurig aan blootgesteld wordt, krijg je op den duur met allerlei tekorten te maken zoals: magnesium, vitamine C, vitamine B12, Gammo-aminoboterzuur en tal van enzymen. Met name Gammo-aminoboterzuur (GABA) is een zeer interessant (natuurlijk) middel om angst en/of paniekgevoelens te reduceren.

De "fight-or-flight" modus

Stress is in de basis een gezonde reactie van ons lichaam. Van oorsprong is stress (waarbij adrenaline wordt aangemaakt door het bijniermerg) bedoeld om ons alert en gefocust te maken wanneer we ons in een levensbedreigende situatie bevinden. Dit noemen we de fight or flight reactie. Maar wanneer deze vorm van stress opspeelt in alledaagse, niet levensbedreigende situaties, dan spreken we van een ongezonde reactie. Je maakt (o.a.) een onnodig overschot van adrenaline aan terwijl je helemaal niet hoeft te vechten of te vluchten. Deze reactie kost ons lichaam veel energie en put ons op den duur uit. Wanneer je langdurig stress ondervindt kan dit je lichaam letterlijk opbranden en spreken we een bijnieruitputting ofwel een burn-out. Een burn-out gaat vaak gepaard met angst en/of paniekklachten.

Addiction adult capsule 271171

Angststoornissen

Het ontwikkelen van een angst- of paniekstoornis wordt aanzienlijk vergroot als er sprake is van een tekort aan Gamma-aminoboterzuur oftewel GABA. Bij voldoende GABA wordt de prikkelgevoeligheid van ons centrale zenuwstelsel verlaagd en zal er geen angst optreden bij omstandigheden die niet in verhouding staan tot gevaar. De medicijnen die normaliter worden gegeven tegen een angststoornis zijn vaak benzodiazepinen. Dit zijn medicijnen die stimulerend werken op de GABA activiteit. Helaas kennen deze medicijnen veel bijwerkingen zoals concentratieproblemen en sufheid. Bovendien zijn ze zeer verslavend. Het innemen van een *GABA supplement kent deze bijwerkingen niet.

Wat is GABA?

In 1959 hebben Eugene Roberts en J. Awapara GABA ontdekt dat GABA een remmende neurotransmitter is. GABA is een aminozuur dat van nature al voorkomt in de hersenen. Het is een niet-essentieel aminozuur (we maken dit doorgaans dus zelf aan) dat een normale hersenfunctie bevordert. Stress-gerelateerde boodschappen worden door GABA geblokkeerd. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid af. GABA wordt geproduceerd via een ander aminozuur, glutaminezuur. Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar zowel GABA als L-Glutamine omdat dit bevorderend zou werken bij mensen met ADHD, angst of epilepsie. Mensen met te weinig GABA kunnen lijden aan angststoornissen.

Symptomen van een tekort aan GABA:

- Hoofdpijn
- Prikkelbaarheid
- Hartkloppingen
- Angst en/of paniek
- Geen zin in seks

Daarnaast is er een duidelijke relatie tussen slapeloosheid en een verlaagde GABA-concentratie. Een groot deel van de GABA receptoren (signaal-doorgevers) bevinden zich in de hypothalamus, welke zeer betrokken is bij onze slaapprocessen. Mensen die moeite hebben met het tot rust brengen van gedachten hebben vaak baat bij suppletie van GABA om te komen tot een gezonde nachtrust.
GABA wordt tevens ingezet voor het verminderen van het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) en bij het behandelen van ADHD. Je kunt GABA ook inzetten voor een snellere spieropbouw, vetverbranding, het stabiliseren van de bloeddruk en het verminderen van pijn.*

GABA en vitamine B

Het innemen van GABA en vitamine B is een goede combinatie. Zoals gezegd zorgt GABA voor minder angsten en spanningen en vitamine B heeft een goede ontspannende werking op de hersenen. Een combinatie van beide supplementen kan er dus voor zorgen dat je minder stress hebt. Kies wel altijd voor een vitamine B-complex. Het is de synergie (samenwerking) onder de B-vitaminen waardoor ze hun werk goed kunnen doen.

*GABA kan de bloeddruk verlagen en kan het risico op een onderdruk verhogen als het samen wordt ingenomen met bloeddrukverlagende medicijnen zoals Capoten, Vasotec, Cozaar, Diovan, Cardizem, Norvasc, HydroDiuril en Lasix. Overleg te allen tijde met huisarts en/of specialist indien je dit supplement wenst te gebruiken naast je medicatie

Laura Kluyver is levensgenieter, orthomoleculair voedingsdeskundige en blogger. Elke maand schrijft ze een blog op greenblogger.nl over alles wat met een gezonde levensstijl te maken heeft. Wil je meer weten over Laura, dan vind je haar website en facebookpagina op onze contributing editor pagina.

Health & Food

Lees ook