Spruitjessalade met appel en rozijnen

Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is deze salade een aanrader.
I k moet iets bekennen: ik houd niet zo van spruitjes. Of dit nu een overgebleven jeugdsentiment is (kinderen houden meestal niet van spruitjes) of de herinnering aan de bittere geur van doorgekookte spruitjes - ik weet het niet, maar mijn favoriete groente is het niet. Jammer, want spruitjes zijn wel heel gezond. Ze zijn caloriearm en bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel. Gelukkig zijn de rauwe spruitjes in dit recept een heel ander verhaal. In plaats van de bittere smaak van doorgekookte spruitjes smaken deze lekker fris en knapperig. De appel en pijnboompitten maken het feest helemaal compleet, zeker als je voor een appel met bite kiest. Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is deze salade een aanrader. Dit is een bijgerecht voor vier personen.

Ingrediƫnten

Spruitjessalade appel rozijnen 500

Schil en snijd de appel in wat grotere blokjes en laat ze in een kommetje water met het citroensap even 'marineren'.
Laat de rozijnen in water wellen. 
Pel de buitenste lelijke blaadjes van de spruitjes totdat je schone spruitjes overhebt en snijd ze in dunne plakjes.
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of vet goudbruin en hak ze grof. 

Laat de appelstukjes en rozijnen uitlekken.
Verwarm in dezelfde koekenpan een scheut olijfolie en fruit de knoflook kort. 
Roer de ahornsiroop erdoor, blijf een halve minuut roeren en voeg de appelstukjes toe.
Roer nog een minuutje door tot de appels beginnen te verkleuren en schep ze terug in het kommetje. 

Voeg een scheutje extra olijfolie toe aan de pan roerbak de spruitjes op middelhoog vuur circa 2 minuten tot een deel licht goudbruin begint te kleuren en de rest mooi felgroen ziet. 
Roer af en toe, maar niet te veel, je wilt de textuur van de spruitjes behouden. Voeg het appelmengsel, de gewelde rozijnen en de helft van de pijnboompitten toe. 
Schep voorzichtig om en breng op smaak met zeezout. 

Verdeel de spruitjes over de borden en strooi de overgebleven pijnboompitten erover.
Serveer onmiddellijk. 

Je kunt deze salade beter niet laten staan, want dan krijgen de spruitjes ineens weer de bittere smaak die je nu juist probeerde te vermijden. 

 

Dit recept komt uit het Eet jezelf slank, mooi en gelukkig kookboek. Bekijk ook eens de andere kookboeken van Amber zoals Gezond Bakken
 
Ga je de pijnboompitten in de pan roosteren? Gebruik dan geen olie of vet, dit hebben de pitjes niet nodig. Gewoon zo in een droge koekenpan, goed blijven omschudden en een minuutje later zijn ze prachtig goudbruin en klaar voor gebruik. Houd er rekening mee dat ze na het roosteren ook nog iets kunnen kleuren.

Lees ook