Notige saffraanrijst

Een lekker bijgerecht met een Noord-Afrikaans tintje

Saffraanrijst met pistachenoten

N iet iedereen is zich ervan bewust dat rijst extreem gezond is. Velen schrappen rijst uit hun dieet omdat het wordt gezien als een lege dikmaker. Dit alleen het geval als je witte rijst gebruikt. Maar de volkoren korrel is uiterst voedzaam. De zo min mogelijk bewerkte varianten als zilvervliesrijst en bruine basmatirijst zijn daarom gewoon geschikt om in een gezond dieet te verwerken. Daarom probeer ik rijst als koolhydraat naast quinoa en andere gezonde koolhydraten regelmatig op het menu te zetten. Voor je het weet eet je veel te veel brood en crackers (allebei vaak van tarwe gemaakt), dus dit brengt variatie in je eetpatroon. En omdat rijst ook maar rijst is, maakt dit recept er eens heel wat anders van. Leuk om te serveren als je gasten krijgt.

Ingrediƫnten

01

Week de rijst in ruim koud water. Smelt de boter in een sauspan op niet al te hoog vuur. Voeg het kaneelstokje, de opengesneden kardemompeulen en peperkorrels toe en bak ze op laag vuur 4 minuten. Giet de rijst af en spoel schoon.

02

Voeg de rijst aan de boter toe en roer voldoende zodat alle rijstkorrels omhuld zijn met een boterlaagje. Hak de pistachenoten grof en roer ze door de rijst. Schenk zo veel kokend water over de rijst zodat de rijst onder een laag van circa 1 centimeter water staat. Roer de saffraandraadjes erdoor en voeg een snuf zout toe. Leg een stuk bakpapier in de pan over de rijst en sluit de pan af met een goed passende deksel. Breng de rijst aan de kook en laat de rijst ongeveer 30 minuten op laag vuur zachtjes koken. Check om de zoveel tijd of de rijst niet aanbakt, voeg zo nodig extra water toe. Lekker met een stukje kip of vis.

Glutenvrij Bijgerecht Vegetarisch Vegan Vezelrijk

Lees ook