Focaccia met basilicumolie

De gezonde versie van het heerlijke Italiaanse brood

Gezonde focaccia met basilicum

B rood gaat de laatste tijd onterecht gebukt onder een imagoprobleem. Het is niet brood in het algemeen dat niet goed voor je is, maar een aantal ingrediënten die in de meeste broden zitten. Vaak is de graansoort niet gezond en is er aan het brood suiker toegevoegd. Tarwebrood uit de supermarkt is iets wat je beter kunt vermijden vanwege de tarwe en talloze onnodige additieven die erin zitten. Maar zolang je brood gemaakt van goede ingrediënten kiest hoef je jezelf niets te ontzeggen. Nog beter, maak je brood zelf! Deze focaccia is een goed voorbeeld: geen tarwe, en zelfs glutenvrij, heerlijk van smaak en alleen maar gedegen ingrediënten.

Ingrediënten

01

Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de basilicumolie in een kommetje door elkaar. Maak het focacciadeeg door het amandelmeel, lijnzaadmeel, bakpoeder en zout in een kom door elkaar te roeren. Klop met een handmixer in een grotere kom de eiwitten tot er voorzichtige pieken ontstaan.

02

Giet de melk bij de droge ingrediënten en roer tot een glad, dik deeg. Schep de geslagen eiwitten voorzichtig door het deeg. Schep het deeg op het bakpapier. Vorm het in een cirkel en strijk met de achterkant van een lepel glad tot je een laag hebt die overal ongeveer 2 cm dik is. 

03

Lepel de basilicumolie over het deeg. Verdeel de plakjes tomaat erover en bestrooi met de tijm. Bak de focaccia in het midden van de oven in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Als je het midden indrukt, veert het onder je vingers nog terug. Zorg dat het brood niet te bruin en knapperig wordt.

Broodgerecht Bijgerecht Lunch Koolhydraatarm Eiwitrijk Lactosevrij Vezelrijk

Lees ook