Mensen met coeliakie en de ziekte van Crohn hebben moeite met het opnemen van ijzer uit hun voeding. Hierdoor is de absorptie het probleem en kan er een ijzertekort ontstaan. Maar ook een verhoogde uitscheiding van ijzer door bloedverlies kan leiden tot een tekort. Vrouwen raken tijdens hun menstruatie al snel in disbalans. Ook kinderen en baby’s hebben een verhoogde kans op een ijzertekort. En dit simpelweg omdat ze vaak een dieet hebben dat weinig ijzerrijke producten bevat. Hier kunnen we als ouder dus iets tegen doen. Gewoon opletten bij de boodschappen en bij het samenstellen van de maaltijden. Een ijzertekort is voor niemand gunstig maar voornamelijk bij kinderen is het problematisch. Kinderen en tieners hebben ijzer nodig voor een goede ontwikkeling van spieren, concentratie en voor een goed geheugen. De kans om te spelen, rennen en goed te leren kan dus worden belemmert door een ijzerarm voedingspatroon. De verantwoordelijkheid ligt hierbij natuurlijk bij ons, de ouders. Dus lees elders in dit artikel goed door uit welke producten je ijzer kunt halen en ga kritisch bij jezelf na of je kind voldoende binnenkrijgt.
Naast kinderen is het voor zwangere vrouwen ook een probleem als ze een ijzertekort hebben. Een vrouw in verwachting moet er 100% zeker van zijn dat ze genoeg ijzer binnen krijgt en opneemt. Met name in de eerste maanden is het extreem belangrijk. De groei en ontwikkeling van de placenta vergt een behoorlijke hoeveelheid ijzer. Gelukkig wordt er tijdens zwangerschap goed op geprikt en kun je tijdig bijsturen.
Een ijzertekort ontwikkelt zich over het algemeen langzaam. Wanneer we te weinig binnen krijgen via onze voeding duurt het een aantal maanden voor onze persoonlijke voorraad uitgeput is. Aangezien ijzer belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen kan een tekort bloedarmoede veroorzaken. Hierdoor uit een ijzertekort zich vaak in symptomen als extreme vermoeidheid, een lage weerstand, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, koude handen en voeten, broze nagels, concentratieproblemen en je kunt behoorlijk pips gaan zien. Vaak worden mensen ook prikkelbaar en sneller geagiteerd. Kinderen verliezen vaak hun eetlust, let daar dus op. Het lastige is natuurlijk dat dit allemaal vrij veel voorkomende en vage klachten zijn. Het is dus lastig om op basis van de bovengenoemde symptomen te baseren of je een ijzertekort hebt. Let goed op wat je eet en wat je je kinderen te eten geeft. Denk je symptomen te herkennen? Laat het bloed testen en pas je voedingspatroon aan en neem een ijzer supplement.
IJzer is een mineraal dat meeste mensen uit rood vlees en eieren halen. Maar ook schelp- en schaaldieren en orgaanvlees (vooral lever) bevatten veel ijzer. En let op, het ijzer bevindt zich in de dooier. Gooi dus nooit de dooier weg. Wordt er bij jou thuis weinig van deze producten gegeten? Zorg dan dat je de volgende producten regelmatig op het menu zet: spinazie, zonnebloempitten,Tempeh, quinoa, broccoli, peulvruchten en 75%+ donkere chocolade (Hè, wat vervelend nou…).
De ideale manier om via plantaardige producten ijzer binnen te krijgen is -zeker voor kinderen- via een groene smoothie. Gooi een paar handen spinazie of een stuk broccoli bij de smoothie en klaar is je ijzercocktail. Gebruik zoete banaan, ananas of andere vruchten en je kinderen zullen niet eens door hebben dat ze groenten binnen krijgen. Verwerk ijzerhoudende producten tevens in de gerechten die je normaal maakt. Probeer eens deze ijzerhoudende pesto!
Dus, wanneer moeten we opletten? Wanneer jij of je gezin weinig ijzerhoudende producten eet, maar ook (voor de dames) wanneer je menstrueert of zwanger bent. Maar let dus extra op bij het bereiden van eten voor je kinderen. Zorg dat ze voldoende ijzer binnen krijgen voor ze een tekort hebben ontwikkeld en zeker voor de symptomen merkbaar zijn. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om de voeding met aandacht samen te stellen. Met dat in het achterhoofd is er geen reden tot paniek. Met gezonde ijzerhoudende voeding is een tekort gemakkelijk te voorkomen. Veel kook plezier en... iron it up!