Voorkom breinachteruitgang en Alzheimer op natuurlijke wijze

9 tips om de kans op Alzheimer te verminderen
I n Nederland hebben maar liefst 280.000 mensen te kampen met dementie en de ziekte van Alzheimer. En elk jaar stijgen deze cijfers (bron: Alzheimer Nederland). De ziekte treft ook steeds vaker jonge mensen. Best even schrikken toch? Gelukkig kun je zelf een hoop doen om je brein gezond te houden.
Asian 2752 640

Vroeger trof Alzheimer meestal mensen boven de 70, maar nu krijgen steeds vaker ook jongere mensen hiermee te maken. De verwachtingen zijn dat 1 op 3 vrouwen en 1 op 4 mannen met een of andere vorm te kampen krijgt. Deze nare ontwikkeling treft niet alleen de 'patiënt' zelf, maar ook zijn of haar omgeving en familie.

Onderzoek in volle gang

Onderzoekers hebben niet stilgezeten, want de afgelopen 20 jaar zijn er alleen al naar Alzheimer maar liefst 73.000 onderzoeken gedaan. Een remedie of duidelijke oorzaak van de ziekte is nog niet gevonden. En een medicijn die deze nare ziekte kan terugdraaien zal volgens onderzoekers en artsen waarschijnlijk ook niet gevonden worden. Wanneer een neuraal netwerk (groep van neuronen/zenuwcellen) beschadigd dan wel kapot is, kan deze volgens artsen niet meer hersteld worden. Zoals we er nu voor staan, is het dus van groot belang om preventief te werk te gaan. En er is goed nieuws, want onderzoekers zijn erachter gekomen dat een gezonde voeding- en leefstijl wel degelijk preventief werken.

Weetjes over alzheimer: wist jij dit al?

In Japan kwam vroeger nagenoeg de ziekte van Alzheimer niet voor. Hun dieet was gebaseerd op groente en rijst, totdat de Japanners westerse eetgewoonten overnamen. In de afgelopen 40 jaar zijn Japanners meer en meer vlees (6x meer) en melkproducten (3x meer) gaan eten en zijn alzheimercijfers explosief gestegen. Diezelfde veranderingen zijn tevens in China te zien.

Wist je dat er in India bijna geen Alzheimer voorkomt? Hun dieet is gebaseerd op plantaardig voedsel. Veel mensen denken dat het met genen te maken heeft, maar cijfers laten zien dat Indiërs die naar Amerika verhuizen of de Westerse manier van eten hebben overgenomen, tevens vaker Alzheimer ontwikkelen.

Uit diverse autopsies is gebleken dat een 'alzheimerbrein' significant meer cholesterol (LDL – slechte cholesterol) bevat dan een 'gezond brein'. De farmaceutische industrie denkt hier handig op in te springen door statines preventief in te zetten tegen Alzheimer, maar deze veroorzaken onder andere juiste cognitieve achteruitgang en geheugenverlies voor zowel de korte als lange termijn.

Biologisch plantaardig voedsel dat rijk is aan antioxidanten, beschermen de hersencellen tegen schadelijke vrij radicalen. Tevens zorgen de vele phytonutrienten voor een goede werking van het brein. Houd in gedachten dat het geheel veelal krachtiger werkt dan de som der delen.

Uit onderzoek is gebleken dat saffraan ook helpt tegen de symptomen van Alzheimer, in sommige gevallen zelfs beter dan de verkochte chemische medicijnen, maar dan zonder bijverschijnselen als misselijkheid, braken en diarree.

Green smoothie 2611407 640

9 waardevolle tips om je brein gezond te houden

1. Drink verse groente- of fruitsappen. Een 8-jarige studie onder 2000 mensen heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig verse groente- en fruitsappen dronken, 76% minder kans hadden op Alzheimer. Men denkt dat dit te maken heeft met de krachtige polyfenolen-antioxidanten. Bessen als bosbessen, bramen en cranberry's bevatten veel polyfenolen. Tip: eet een paar keer per week minimaal een hand bosbessen. 

  
2. Neem blauwgroene algen. AFA – Aphanizomenon flos-aquae is de superfood voor het brein!    

 
3. Eet elke dag wat hennepzaad. Dit geweldige voedsel bevat onder andere veel omega 3- en omega 6-vetten in de goede verhouding, die nodig zijn voor de opbouw van gezonde hersencellen. Tip: eet elke dag een eetlepel of doe dit in je salade of smoothie.    


4. Eet regelmatig avocado. Dit is een van de geweldigste bronnen van goede vetten voor je brein en het bevat tevens vitamine A, C, D, E en diverse mineralen. Leuk weetje: avocado kun je heel goed samen met groente en fruit eten (gaat de vertering niet tegen).    


5. Eet naast avocado ook regelmatig walnoten, artisjokken, kaneel, hazelnoten, oregano, pecannoten, extra vierge olijfolie en zoete aardappel.

   
6. Eet elke dag minimaal één salade met donkergroene bladgroente en liefst met wat kiemgroente. Tip: kies een paar ingrediënten uit punt 5 en maak zo je eigen 'Breinsalade', met bijvoorbeeld deze walnootpesto.


7. Ons brein bestaat voor 75% uit water. Zorg dus dat je voldoende goed, gefilterd water drinkt en houd je lichaam en al je cellen gehydrateerd. Tip: drink 35 ml water per kg aan lichaamsgewicht = ongeveer 2 liter voor 70 kg.    


8. Let op je vitamine B12-inname. Bijna 70% van de mensen komt deze vitamine tekort en ons brein functioneert niet goed zonder.     


9. Extra waardevolle tip:    

Merk je dat je vergeetachtig begint te worden, ga dan bewegen en het liefst aerobics voor 45-60 minuten per dag. Een studie uit 2010 heeft uitgewezen dat mensen met beginnende geheugenproblemen hier veel baat bij hadden. Na 6 maanden bleek hun geheugen niet alleen niet minder te zijn geworden, maar zelfs verbeterd! Uit meerdere MRI-scans is tevens gebleken dat geheugenachteruitgang door veroudering door middel van aerobics omgekeerd kan worden. Ikzelf spring elke dag op de trampoline en doe daar tegelijkertijd mijn aerobics- en fitnessoefeningen op. Hoe zorg jij voor dagelijkse beweging?   

Active activity adult 863926

Jong geleerd en oud gedaan

We kunnen dus veel doen om ons brein in vorm te houden, maar een ding moet gezegd worden, we kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. Achteruitgang van ons brein kan al rond ons twintigste beginnen, maar wordt vaak pas zichtbaar na onze 60ste. Onze huidige eet- en leefstijl is niet alleen van belang voor ons huidige kwaliteit van denken (en dus leven!), maar ook voor ons brein in de toekomst. Of je nu rond je 30ste levensjaren zit, rond de 40 bent of ouder bent dan 60, het is nooit te laat om te beginnen.    Zorg goed voor jezelf!

 

Door: Suzanne Poot   
Auteur Rauw, naakt en gezond, Hippocrates health educator en spreker.   

 

Wil jij je gezondheid naar een hoger niveau tillen? Lees dan nu hier meer over ons Better Health Membership. 

Meer lezen over het belang van een gezond brein? Ontdek hier wat de relatie is tussen je brein en je darmen.

 

Health & Food

Lees ook