Opvliegers, nachtelijk zweten, slecht slapen, vermoeidheid, vaginale droogheid, haaruitval, aankomen, libidoverlies, onregelmatige menstruatie, geheugenverlies, incontinentie, veranderende lichaamsgeur, duizelig, hoofdpijn, prikkelbaar, depressie, pijnlijke gewrichten, angst, droge huid, spijsverteringsklachten, tandvleesklachten, misselijkheid… pfff en zo kan ik nog wel even doorgaan. De meeste vrouwen weten ontzettend goed waar deze symptomen bij horen. Juist ja, de overgang! Zit jij er al in? Wanneer de overgang begint is per persoon verschillend. Deze is vaak te vergelijken met de overgangsleeftijd van je moeder en/of je eventuele zus(sen).
Sommige hebben ontzettend veel last van de overgang en andere gaan er fluitend doorheen. Het feit blijft, dat het gros van de vrouwen toch veel hinder ervaren aan deze levensfase. Een paar tips voor het verminderen van de klachten zijn dan ook geen overbodige luxe. Hier komen ze:
Layer it up!
Opvliegers, een klacht waar je bijna niet omheen kunt. Terwijl iedereen in de winter met een dikke trui aanzit op kantoor wissel jij de hele dag tussen een hemdje en wollen coltrui. Heerlijk die temperatuurschommelingen. Tijdens de overgang kun je een tekort hebben aan oestrogeen en dan krijg je het sneller warm. Je doorbloeding neemt toe en je begint te transpireren, wat natuurlijk helemaal niet fijn is. Wat kun je hier zelf aan doen? Zorg ervoor dat je laagjes kleding draagt, de verwarming een tandje lager zet, neem een koude douche en een verfrissend voetbadje. Helaas is alleen de gelaagde kleding een handige uitkomst op werk, het voetenbadje is toch minder gepast.
Een rot gevoel en zin in zoet… houdt het dan nooit op?
Een schommelende oestrogeenspiegel tijdens de overgang kan er voor zorgen dat je je minder blij voelt. Wanneer oestrogeen daalt, dan daalt ook je serotonine level (je gelukshormoon). Daalt je serotonine, dan neemt de behoefte aan zoetigheid toe… Dit is helaas één van de redenen dat je in de overgang misschien moeilijker verleidingen kun weerstaan en sneller aankomt. Het is juist belangrijk om tijdens en na de overgang beter te letten op de hoeveelheid snelle suikers die je eet. Kies liever voor heerlijke ongebrande noten, havermout met fruit in de ochtend, een rijkelijk gevulde salade met avocado of een gekookt eitje. Toch veel last van zoete trek? Zoek lekkere gezonde bakrecepten op, of eet een medjoul dadel in combinatie met wat notenpasta of een paar rauwe noten.
Ben niet bang voor wat vet
Na de overgang zijn je bijnieren en je vetweefsel een belangrijke bron voor de aanmaak van oestrogeen. Zorg er daarom voor dat je geen te laag of te hoog vetpercentage hebt. Denk eraan dat je voldoende verzadigde vetten en omega-9 vetten eet. Verzadigde vetten zitten in roomboter en kokosolie. Omega-9 vetten zitten rijkelijk in olijfolie en avocado’s. Ben je bang om vet te eten? Niet doen! Je bijnier heeft na de overgang een belangrijke functie bij het aanmaken van oestrogeen en deze worden uit je LDL-cholesterol gemaakt en hiervoor zijn deze vetten écht nodig.
Lekker in je vel met maca
Een superfood dat je in het voorstadia van de overgang, tijdens en na de overgang kunt gebruiken is macapoeder. Dit zachtgele poeder heeft een harmoniserende werking. Ongeacht welke hormonale disbalans je hebt, maca kan zorgen dat je klachten verminderden. Maca poeder heeft een positieve invloed op je humeur, energieniveau en werkt libido verhogend - wat altijd mooi mee genomen is natuurlijk. Gebruik in de ochtend 1 a 2 theelepels door je smoothie, yoghurt of havermout. Een fijne tip als je maca gaat gebruiken; laat je macapoeder één week per maand in je kast staan want zo voorkom je dat je lichaam eraan went. Met dit kleine beetje hulp zit je al een stuk beter in je vel.
Sterkte met de overgang dames!