Het Paleo Auto-Immuun Protocol (AIP) dieet voor mensen met een auto-immuunziekte of chronische klachten

Wat is het paleo eliminatie dieet (AIP) en hoe werkt het? Heb je al langere tijd last van minder energie, pijnlijke darmen of andere chronische klachten? . Met het AIP kan je je klachten verminderen.

Auto-immuunziekten worden één van de grootste gezondheidsproblemen in de huidige Westerse samenleving genoemd. Zij vormen een groep van meer dan 100 chronische ziekten en hiernaast is er ook een grote groep van ongeveer 40 ziekten waarvan de oorsprong mogelijk in het immuunsysteem ligt. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn de ziekte van Chrohn, Lupus, Hashimoto, MS, reumatoïde artritis, coeliakie, neuropathie, diabeten mellitus en zelfs psoriasis. Kijk voor het volledige overzicht van auto-imuunziekten onder aan het artikel.

De laatste jaren zijn auto-immuunziekten steeds meer een ‘hot topic’. Dit komt doordat auto-immuunziekten namelijk veel vaker voorkomen dan we denken. In ons drukke leven waarin we vaak alle ballen hoog proberen te houden schrijven we onze klachten (zowel zelf als de dokteren) vaak onterecht toe aan te weinig slaap, te hard werken, stress, ouder worden of overgewicht. Herkenbaar? Hiernaast kunnen de klachten van auto-immuunziekten ook nog erg verschillen per persoon wat het stellen van de juiste diagnose helemaal lastig maakt.

‘75% van de mensen met een auto-immuunziekte is een vrouw in de vruchtbare leeftijd’

Het aantal mensen dat gediagnosticeerd is met een auto-immuunziekte in de afgelopen 50 jaar is maar liefst verdrievoudigd. Recente cijfers wijzen uit dat één op de vijf tot zes Amerikanen last zouden hebben van een auto-immuunziekte. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn een extra kwetsbare groep voor auto-immuunziekten. Zij hebben drie keer meer risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte dan mannen. Er bestaat dus een aanzienlijke kans dat jij ook een van de pechvogels bent bij wie de klachten terug te leiden zijn naar één of meerdere onderliggende auto-immuunziekte(n). Als je namelijk een auto-immuunziekte hebt dan heb je groter risico om bijkomende auto-immuunziekten te ontwikkelen.

‘All disease begins in the gut’ - Hippocrates
Anatomy 160524 640 klein

Net als bij welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas draagt het Westerse voedingspatroon bij aan het ontstaan van auto-immuunziekten. Een verstoorde darmgezondheid met een lekkende darm (‘leaky gut’) wordt als een onderliggende oorzaak gezien bij het ontwikkelen van auto-immuunziekten. Door het eten van voeding die ontstekingsreacties veroorzaakt is de darmwand beschadigd of ontstoken waardoor deze bijproducten zoals bacteriën, parasieten, gifstoffen en onverteerde proteïnes doorlaat.

Greens

 

Het goede nieuws is dat er de laatste jaren steeds meer bekend is geworden dat veel mensen met auto-immuunziekten, maar ook mensen met vage klachten, profiteren van het aanpassen van hun voeding met een speciaal paleo auto-immuun dieet (Auto-Immuun Protocol: AIP). Het doel van het AIP dieet is om het immuunsysteem te kalmeren en de chronische ontstekingsreacties te verminderen om je immuunsysteem weer in het gareel te krijgen en de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

‘The doctor of the future will no longer treat the human with drugs, but rather will cure and prevent disease with nutrition' - Thomas Edison
Happy klein

Het AIP dieet is ontwikkeld voor mensen met (het vermoeden van) een auto-immuunziekte of chronische klachten die door middel van het AIP dieet zelf kunnen ontdekken welke voedingsmiddelen in hun lichaam een allergische- of overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Maar ook mensen met uiteenlopende klachten en iedereen die zijn of haar (darm)gezondheid wil verbeteren kunnen hebben baat bij dit dieet. Dit betekent dat er een zeer grote groep mensen is die kan profiteren van het dieet.

Nieuwsgierig naar het AIP dieet en wil je het heft van de darmgezondheid in eigen handen nemen? Binnenkort komt er een makkelijk te volgen AIP plan in de vorm van een E-book beschikbaar.

Het volledige overzicht van auto-immuunziekten en aandoeningen waarvan de oorsprong mogelijk ligt in het auto-immuunsysteem.

Artikelen

Lees ook