Veel mensen hebben regelmatig last van een opgeblazen buik, na het eten of gewoon uit het niets. Vervelend, want het kan een avondje uit, een werkdag, of simpelweg een dag thuis erg onprettig maken. Er zijn behoorlijk wat redenen waarom je last kunt hebben van je buik; een spastische darm, een disbalans in je microbioom, candida, lucht of een ernstig geval van obstipatie. Dat is nogal wat, niet zo gek dat veel mensen er geregeld last van hebben. Je voeding en levensstijl draagt enorm bij aan jouw darmgezondheid.
Het toilet bezoek, ga jij wel vaak (en goed) genoeg?
Om bij jezelf na te gaan wat er aan de hand is, kun je beginnen bij je voedingspatroon. Klopt dat? Heb je misschien standaard relatief veel suiker gegeten, kan Candida op de loer liggen? Of veel suiker en weinig groenten en beweging en je microbioom is uit balans en de slechte bacterieen hebben de overhand gekregen. Helemaal als je een of meerdere antibiotica kuren hebt (moeten) ondergaan. Je darmen worden niet voor niets ook wel ons 'tweede brein' genoemd. Het merendeel van je immuunsysteem wordt daar geregeld. Je kent vast de stelling van Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde wel: “all disease begins in the gut”.
Onze darmen zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid, ons welzijn. Hoe staat het met jouw darmgezondheid. Weet jij hoe je moeten eten voor je darmen? Heb jij al eens een speciaal protocol voor je darmen gevolgd zodat daarna alle allergieeën, kwalen, pijntjes of ernstigere zaken als de symptomen van auto-immuunaandoeningen verlicht konden worden. Wist jij dat een slechte darmgezondheid kan bijdragen aan de ontwikkeling van een auto-immuun aandoening? Ik ook niet, totdat ik ruim tien jaar geleden te horen kreeg dat ik de auto-immuunaandoening Hashimoto had (wanneer je immuunsysteem je schildklier aanvalt). De symptomen logen er inmiddels niet om en ze vonden inderdaad al jaren lang voor een groot deel in mijn buik plaats. (lees er meer over in dit blog) Enorm krampen, vreselijke obstipatie en iedere avond en buik alsof ik 7 maanden, soms 11 maanden zwanger was. Enfin, de hoogste tijd om dit belangrijke centrum aan te pakken.
Allereerst, de stoelgang. Hoe vaak ga je naar het toilet? Dagelijks, vaker dan eenmaal daags, om de dag, of ga je maar een paar keer per week? Dit kan een boel zeggen over je gezondheid. Het menselijk lichaam is er eigenlijk op ingesteld om na iedere maaltijd (met wat productietijd er tussen) te ‘legen’. Zo wordt er weer plaats gemaakt voor de volgende maaltijd en wordt het lichaam op deze manier schoon gemaakt. Dus, meerdere keren op een dag naar de wc is helemaal niet zo gek. Als je te weinig vezels eet (wat in de hedendaagse samenleving waarin de meeste mensen leven op bewerkte producten al snel gebeurd) ga je al snel maar een keer per dag naar de wc en blijft er vaak wat achter, wat weer voor ophoping zorgt. Obstipatie, een opgeblazen buik en een rot gevoel. Is dit misschien de oorzaak van jouw bolle buik? Veel water drinken en voldoende bewegen zijn essentieel voor een goed functionerende spijsvertering en stoelgang. Eet uiteraard ook veel natuurlijke en onbewerkte producten en voeg daar waar nodig extra vezels toe aan je voeding. Vezels zorgen ervoor dat je ontlasting vocht vasthoudt, dit maakt de ontlasting zachter en verbetert de stoelgang. Je hebt minimaal 30 gram vezels per dag nodig, maar veel mensen komen daar niet aan. Voeg psyllium zaadjes en gebroken lijnzaadjes toe aan je ontbijt, deze zaden hebben een hoge aanwezigheid van slijmstoffen, wat de stoelgang bevordert. Drink wel extra water als je dergelijke zaden toevoegt aan je dieet, want de vezels onttrekken het vocht aan het lichaam. Vezelrijke producten zijn o.a. appels, groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, peren, pruimen, sinaasappels, mango, wortel, pompoen en maïs. Eet geen witte graanproducten en schakel over naar bonen, peulvruchten, groenten, fruit en in mindere maten volkoren producten zoals rijst en spelt.
Lukt het met alle vezels nog niet, of levert dit juist nog meer kramp op, dan zijn je darmen waarschijnlijk zelfs volledig overprikkelt en vinden er ontstekingsreacties plaats. Dan is het zaak een poosje volgens een darmgezondheidsprotocol te eten.
Candida – overgevoelig voor suiker
Heb jij voornamelijk last van een opgeblazen buik na de maaltijd? Het kan zijn dat je maaltijd te veel suikers bevat. Iemand die daar gevoelig voor is, kan daar veel last van krijgen. Een wildgroei van het schimmel candida albicans is vaak de oorzaak van deze nare spontane buikklachten. Suikers vermijden is in dit geval essentieel omdat candida zich hier op voedt. De geraffineerde producten fermenteren in je buik en vernietigen de goede bacteriën die je darmen gezond houden. Ook kaas, paddenstoelen, sojasaus, ketchup, brood, wijn en bier kun je beter vermijden wanneer je last hebt van candida. Ook bij deze klachten is een pre- en probiotica kuur geen slecht idee.
Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Ook een reden waarom jouw buik tonnetje rond kan worden, is een prikkelbare darm (ook wel bekend als spastische darm). Kenmerken en klachten lopen uiteen, het kan zich uiten in diarree, krampen, verstopping, misselijkheid, een keiharde buik en zelfs terneergeslagen tot depressieve gevoelens. Stress kan PDS oproepen en verergeren doordat stresshormonen je spijsvertering vertragen. De opgezette buik komt dan ineens in opzetten. Wederom is een pre- en probiotica kuur een goed idee. Als je veel pijn hebt is het aan te raden om een persoonlijk voedingsadvies te krijgen van een specialist.
Algemene tips voor verlichting
- Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: met name melk en tarweproducten.
- Eet kleine porties, dan heeft je buik aanzienlijk minder moeite met verteren.
- Vermijd gefrituurd eten en gesmolten kaas, dit is ontzettend moeilijk te verteren voor ons lichaam.
- Beweeg genoeg.
- Drink Aloë Vera sap voor de maaltijd, dit kan de spijsvertering bevorderen en PDS symptomen verminderen.
- Drink verse muntthee, dit kan buikpijn verminderen.
- Kauw goed op je eten, iedere hap wel 20 keer. Dit zal in eerste instantie erg raar aanvoelen, maar het went redelijk snel.
- Ga zitten en neem de tijd voor je maaltijd, gehaast eten is een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen buik.
Vind uit wat voor jou werkt en verlos jezelf van die vervelende opgeblazen buik. Mocht dit alles nu nog niet baten en je hebt het idee dat je in deze richting meer hulp nodig hebt dan ben je van harte welkom bij mijn intensieve workshop Darmgezondheid. Is deze workshop voor jou geschikt? Lees het hier via deze link. Ik laat je hier precies zien wat er in je darmen allemaal gebeurd en hoe je ze ook weer kunt helen. Op naar de platte buik!