Grijp niet gelijk naar de paracetamol! Maak van voeding je preventieve en directe medicatie. Wist je dat gezonde voeding niet alleen helpt bij het voorkomen van nare kwalen en ziekten? Het kan ons ook helpen bij het direct verhelpen van klachten. Sommige producten kun namelijk simpelweg inzetten als pijnstiller of
Gember wordt regelmatig gebruikt als middel tegen misselijkheid en hulp bij een goede spijsvertering tegen winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Het staat ook bekend als een natuurlijke ontstekingsremmer en wordt geregeld gebruikt door mensen met artritis. Klinische studies hebben aangetoond dat gember ontstekingsremmend werkt en de pijn in de knieën kan verlichten bij osteoartritis. Heb je geen last van deze klachten? Dan zijn er nog meer redenen om gember te eten. Het werkt namelijk ook bij menstruatiepijn [1] en heeft een antibacteriële werking [2]. Zingerone, een stofje in gember bindt zich aan de toxische stoffen die worden afgegeven door bacteriën. Deze kunnen dan niet in de buik opgenomen worden en voorkomt diarree. Het is niet voor niets onderdeel van de Japanse traditie om gember bij de sushi (rauwe vis) te eten. Verwerk de rauwe gember in je versgemaakte groentesap, verse gember in een curry of snijdt er plakjes van voor in je thee.
Winterse sinaasappel gemberthee
Probeer eens deze heerlijk zoete winterse thee met een scherp randje van gember. Wat heb je nodig? Voor 2 bekers: 1 sinaasappel, één kaneelstokje, verse gemberwortel en steranijs. Was de sinaasappel en snijd hem doormidden. Pers van de ene helft het sap en verdeel dit over twee glazen. Snijd van de andere helft een plak en halveer deze. Was of schil de gember in snij hem in dunne plakken. Doe in elk glas een stukje steranijs, een stukje sinaasappel, een half kaneelstukje en een paar dunne plakken gember. Je kunt de gember ook op een satéprikker rijgen, zo kun je de gember er makkelijk uit halen als het je te sterk wordt qua smaak. Giet kokend water over de kruiden en sinaasappel en klaar is je heerlijke, verwarmende super thee. Enjoy!
Haal jij alles uit knoflook?
Wie houdt er nou niet van knoflook? De sterk ruikende bol met z’n kleine partjes is niet weg te denken uit de traditionele en moderne keuken. Kruidenboter, in de pastasaus, bij vlees, groenten, dressing, dips, ga maar door. Een ware smaakversterker en lekkernij. Wat is dan de kracht van knoflook? Rauwe knoflook zou een ideale middel zijn tegen en bij verkoudheid. Maar dan moet het wel echt rauw en vermalen zijn. Knoflook heeft namelijk antimicrobiële, antivirale en antibiotische eigenschappen. Het bevat ook vitamine C, de mineralen zwavel en selenium en wanneer je het hakt/perst/kauwt en niet verhit komt er het antibacteriële stofje allicine vrij. Dit, in combinatie met de vitamine en minerale is een krachtige bestrijder van een verkoudheid of griep. Voel je een griepje opkomen? Dan kun je deze goed bestrijden door een paar keer per dag een teentje knoflook fijn te snijden (15 minuten laten staan dan gaan de enzymen aan de slag) en zo op te eten! Je kunt het natuurlijk ook door een groentensapje verwerken, met wat sla eten, op een tomaat smeren of in een gazpacho eten. Zo lang je de knoflook maar niet verwarmd. Heb je last van de nasmaak? Haal dan het hartje uit de knoflook.
Gezondheidsvoordelen op de lange termijn
Maar knoflook is niet alleen een middeltje tegen een verkoudheid, de genezende kracht van knoflook is al duizenden jaren erkend. Knoflook bevat flavonoïden (net als cacao) en schudt daardoor ons lichaam wakker om zichzelf te beschermen. De lever wordt door knoflook aangespoord om enzymen aan te maken die schadelijke toxische stoffen juist afbreken. Daarnaast heeft knoflook een bloeddrukverlagende werking. Het eten van een halve teen knoflook per dag kan al zorgen voor een afname van 9% van de cholesterol in het bloed. Knoflook voorkomt het vormen van bloedpropjes en kan mogelijk preventief werken tegen hart-en vaatziekten [3]. En als klapper op de vuurpijl, knoflook versterkt je immuunsysteem doordat het zorgt voor een toename in natural-killer-cellen. Dit zijn witte bloedcellen die vreemde cellen, zoals kankercellen, in het lichaam vernietigen. Rauwe en verse knoflook heeft het meeste effect op je gezondheid en werkt optimaal wanneer het in combinatie met gezonde olie wordt gegeten. Op deze manier kunnen de gezonde oplosbare stoffen nog beter worden opgenomen.
Dat uien zo fijn voor de neus kunnen zijn!
k gebruik het voornamelijk door de salade, pastasaus, dressing en soep… uien! Maar wist je dat je ook je verstopte neus kan tackelen met ui? Leg een halve doorgesneden ui op het nachtkastje wanneer je last hebt van een verstopte neus. Slaap een nachtje met de ui naast je bed en je zult het verschil zeker merken, werkt als een trein!
Gezondheidsvoordelen op de lange termijn
Verder zijn rauwe en verse uien enorm gezond om te verwerken in je voeding. Ze beschermen ons tegen allerlei kwalen. Net als knoflook activeren uien het eiwit (glutathione) dat vrije radicalen afbreekt. Uien hebben een positief effect op de bloeddruk. Het stofje quercetine uit uien heeft een bloeddrukverlagende werking en zou mogelijk gebruikt kunnen worden als een beschermer tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft zelfs bewezen dat een halve ui per dag de kans op maagkanker aanzienlijk kan doen verminderen. Geen supplementen nodig dus, want de werking komt juist tot stand wanneer uien vers gegeten worden. Uien hebben ook een beschermende werking tegen andere vormen van kanker, zoals borstkanker. Dus kom maar op met die ui! Lekker als basis in bijna ieder gerecht.
Wist jij dit over saffraan?
De kracht van saffraan is overweldigend
De gedroogde saffraan zoals wij het kennen is afkomstig uit de bloemen van de Crocus Savitus. De geel-oranje kleur is afkomstig van de meeldraden in de bloem. Het wordt alom gebruikt voor soepen, sauzen, rijst- en vleesgerechten. Maar wist je dat saffraan ook sinds jaar en dag al gebruikt wordt bij het verhelpen maag- en darmklachten? Ook bij menstruatiekrampen kan het de pijn verlichten. Maak een suikervrije chai latte van amandelmelk, kruidnagel, kaneel, losse theeblaadjes en saffraan (met poeder of vers) en laat een paar minuten pruttelen op laag vuur.
Gezondheidsvoordelen op de lange termijn
Ook in de wetenschap is er veel aandacht voor de gezondheidseffecten van saffraan. Dit, omdat saffraan veel nutriënten bevat die positief kunnen zijn voor onze gezondheid. Experimentele studies hebben aangetoond dat er daadwerkelijk positieve verbanden zijn tussen het eten van saffraan en een lager risico op aandoeningen als stofwisselingsstoornissen, depressie, angststoornissen, slapeloosheid, hart- en vaatziekten en zelfs veel soorten kanker [5], [6], [7]. Let op, je kunt saffraan het beste even weken in warm water voor je het aan je gerecht toevoegt.
Let op, helaas is de chilipeper niet geschikt voor mensen die nachtschades willen vermijden. Dus ook met een auto-immuunziekte kun je deze beter laten liggen.
Pijnstillende pepers
Voor ieder die hier niet mee worstelt is een Boost je spijsvertering met deze pittige pepers.
Deze rode rakker stamt af van de rode peper die in zuid Amerika 5000 jaar geleden gecultiveerd werd. Er worden nu wel 25 verschillende soorten rode pepers door de mens verbouwd. Cayennepeper heeft zijn scherpe smaak te danken aan het stofje capsaïcine. Dit stofje heeft, ironisch genoeg, een pijnstillende werking. Cayenne wordt daarom in zalven tegen (chronische) zenuwpijn gebruikt. Cayenne zou, heel ingenieus, de chemische balans in zenuwcellen veranderen en zo de pijnsignalen naar de hersenen verstoren. En dit werkt niet alleen als we het smeren op de huid. Ook door cayenne in de voeding te verwerken kan het helpen bij het bestrijden van hoofdpijn. Daarnaast is het eten van cayennepeper ook goed ondersteunen chilipepers de spijsvertering. Het activeert en stimuleert de aanmaak van enzymen die nodig zijn bij het verteren van je voedsel. Heb jij een opgeblazen gevoel? Dan kan wat cayennepeper dit tegen gaan. Wat een snufje peper wel niet voor je kan betekenen. Dus, spice it up!
[1] Giti Ozgoli, Marjan Goli, and Fariborz Moattar. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. February 2009, 15(2): 129-132
[2] Malu, S. P., et al. "Antibacterial activity and medicinal properties of ginger (Zingiber officinale)." Global Journal of pure and applied Sciences 15.3 (2009): 365-368.
[3] Rahman, K. en Lowe, G.M. Garlic and cardiovascular disease: a critical review. Journal of Nutrition, 2006, 136.
[4] Akhondzadeh S, Fallah-Pour H, Afkham K, et al. Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: a pilot, double-blind randomized trial. BCM Comp Altern Med. 2004;4:12.
[5] Noorbala AA, Akhondzadeh S, Tahmacebi-Pour N, Jamshidi AH. Hydroalcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial. J Ethnopharmacol. 2005;97:281-4.
[6] Melnyk, John P., Sunan Wang, and Massimo F. Marcone. "Chemical and biological properties of the world's most expensive spice: Saffron." Food research international 43.8 (2010): 1981-1989.