Je darmbacteriën bestaan uit wat jij eet.

Wat is de invloed van ons Westers voedingspatroon op darmflora (microbiotica) ? Wat is de relatie met auto- immuunziekten en een onderliggende lekkende darm (‘leaky gut’)?
D e uitdrukking ‘je bent wat je eet’ is bij veel mensen inmiddels al bekend. Maar wist je ook dat je darmbacteriën bestaan uit wat jij gegeten hebt? Er is namelijk een verband tussen wat je gegeten hebt en welke bacteriën er in je darmen groeien.In je lichaam leven miljarden bacteriën waarvan de meeste zich in de darmen bevinden. Je lichaam heeft goede bacteriën in je darmen nodig. Deze goede bacteriën bestrijden de slechte bacteriën en houden het lichaam gezond. Een goede darmflora (microbiotica) waarbij de goede en de slechte bacteriën in balans zijn, is belangrijk voor je spijsvertering en je immuunsysteem. Bij auto-immuunziekten is er veelal sprake van een disbalans in de darmen en een onderliggende lekkende darm (‘leaky gut’).
‘All disease begin in the gut –Hippocrates’
Anatomy 160524 640

Je voedingspatroon is de grootste en belangrijkste factor die invloed heeft op je darmbalans; 60 % van de variatie in je darmflora wordt hierdoor bepaald. Uit onderzoeken blijkt dat de microbiotica van mensen die een Westers voedingspatroon hebben, waarbij o.a. zuivel, gluten en bewerkte voedingsmiddelen vaak op het menu staan, minder biodiversiteit en rijkheid bevatten dan de microbiotica van mensen die in een jagers- en verzamelaars samenleving leven. Het Westers voedingspatroon met minder goede vezels biedt onvoldoende voeding voor de goede bacteriën in onze darmen. Hoe slechter je voedingspatroon, hoe slechter het gesteld is met je darmflora en je algehele gezondheid.

‘Take back control’
Food 2726202 640

Het goede nieuws is dat je darmflora binnen enkele weken verbeterd kan worden met veranderingen in je voedingspatroon. De biodiversiteit en het aantal goede bacteriën kunnen hierdoor vermeerderen. Onderzoeken wijzen uit dat een verbetering van de microbiotica een positieve invloed heeft op je spijsvertering, je immuunsysteem én op het verminderen van auto-immuunziekten.

Helende voeding voor je darmbacteriën
Kombucha 1074594 640

Maar welke voeding is dan eigenlijk geschikt voor je darmbacteriën? Hier komen we weer terug bij de jagers en verzamelaars samenlevingen waarbij vaak, naast groenten en fruit, vis en vlees op het menu staan. Hiernaast wordt gefermenteerde voeding en probiotoca aangeraden om je darmbalans te verbeteren. Kies hierbij niet elke keer voor hetzelfde merk probiotica, maar wissel het af om ook hiermee een grotere variatie in de darmbacteriën te bevorderen.

Om je microbiotica op een juiste manier te voeden en de balans in je darmflora te herstellen, is het raadzaam om het auto-immuun dieet (Auto-Immuun Protocol: AIP) te volgen. Er wordt bij het AIP uitgegaan van de uitgangsprincipes van het Paleo dieet. De darmgezondheid wordt verbetert door voeding die de darmwand triggert (o.a. granen, zuivel, suikers, noten, zaden en eieren) uit je dieet weg te laten en helende voeding voor je darmen toe te voegen. Hiermee wordt de balans in de darmen weer hersteld.

Sauerkraut 574170 640

Maar wat is helende voeding eigenlijk volgens het AIP? Hieronder staan een aantal voorbeelden:

  • (orgaan)vlees;

  • wilde vette vissoorten (onder andere makreel, haring, zalm, sardientjes);

  • schelpdieren;

  • gefermenteerde en probiotische voeding (kombucha, zuurkool, waterkefir);

  • kokosolie, avocado olie en olijfolie;

  • een variëteit aan kleurrijke fruit en groenten soorten. Denk aan groene bladgroenten, kruisbloemige groenten, wortelgroenten, zeewier, paddenstoelen, avocado’s, olijven en verschillende kruiden.

 

Het veranderen van je voedingspatroon bevordert je algehele gezondheid, maar ook de gezondheid van je darmbacteriën die op hun beurt ook je gezondheid weer positief beïnvloeden. Een positief en gezond sneeuwbaleffect dus!

Bronnen:

Artikelen Health & Food Kids & Family

Lees ook