Ingrediënten
Snijd de knoflook teentjes zonder hartjes fijn. Laat ze vervolgens een minuut of vijf liggen, dan komen de gezonde stoffen beter vrij! Breng in een ruime pan het water aan de kook en voeg de knoflook, sjalotten, saliebladeren, tijm, het laurierblad en zout toe. Laat dit zo’n 40 minuten zachtjes koken en zeef het daarna boven een kom om het laurierblad en de saliebladeren te verwijderen. Doe de bouillon terug in de pan (van het vuur af) en voeg na even proeven zout toe indien nodig.
Neem een vork en roer het ei, de eierdooiers, kaas en peper in een kom tot een smeuïg geheel en druppel er hierna onder voortdurend roeren langzaam de olijfolie door. Doe hetzelfde - maar dan nog langzamer! - met een flinke soeplepel van de bouillon. Flink door blijven roeren en doe de hele kom vervolgens in de pan bouillon. Op laag/medium vuur wederom voortdurend blijven roeren totdat het geheel begint in te dikken. Wanneer het een yoghurt-achtige textuur heeft (niet te dik!) is de soep klaar en serveer je deze door een paar flinke stukken brood met de hand af te breken (we gaan voor de boeren-look) en deze op de bodem van de soepkommen te leggen en de soep eroverheen te scheppen.
Druppel er nog een beetje extra olijfolie overheen en serveer er voor liefhebbers een extra stukje brood dun besmeerd met grove dijon mosterd bij.