"Lust ik NIET!!!" Wie kinderen heeft kent de frustratie van een verantwoorde maaltijd op tafel zetten die met geen mogelijkheid gewaardeerd wordt door kleinere eters of erger nog, op de muur in plaats van in de buikjes terecht komt. Weerstand bij het eten van groenten; welke ouder loopt er niet tegenaan? In een voorgaand artikel besprak ik een aantal tips om oorlog aan de eettafel te voorkomen en een van de belangrijkste dingen die daaruit naar boven kwam is dat dit alles een stuk makkelijker gaat als je kinderen bij het volledige proces van de maaltijd bereiden betrekt. Meehelpen is wel degelijk mee-eten. Hier 15 tips om dit makkelijk voor elkaar te krijgen.
Wil je dat jouw kids hun stronkjes broccoli zonder mopperen naar binnen werken? Het is een feit dat kinderen even moeten wennen aan een smaak voordat ze hem accepteren en lekker gaan vinden. Herhaaldelijk proeven is dus belangrijk. Maar hoe krijgen we het voor elkaar dat kinderen groenten ook daadwerkelijk vaak genoeg proeven? Door ze te betrekken bij het proces van tuin/winkelmandje tot het bord. Het kan enorm schelen in de strijd omtrent groenten. Je moet alleen even weten waar je moet beginnen.
Kinderen vinden het prettig als ze kunnen kiezen. Het kan enorm uitmaken in de houding die ze aannemen aan de eettafel. Door kinderen te betrekken bij boodschappen doen. Neem (een van) je kind(eren) mee naar de markt of supermarkt. Spreek af dat ze mogen kiezen welke groenten je die avond gaat bereiden (laat bijvoorbeeld kiezen tussen drie soorten). Een zelf gekozen groente in plaats van een (voor het kind) minder aantrekkelijk alternatief wordt met veel minder mopperen opgegeten.
Voor sommige kinderen werkt het om één groente te mogen aanwijzen die ze niet hoeven te eten. Champignons bijvoorbeeld. Als er dan aan tafel "NEE" tegen een andere groente wordt geroepen (laten het bietjes zijn) kunnen ze zelf kiezen: Dit keer toch de bietjes proeven, of voortaan champignons eten. Dit werkt natuurlijk niet bij de allerkleinsten.
Helpen in de keuken is overigens iets waar je vroeger dan je denkt mee kunt beginnen. Laat je allerkleinste kinderen kijken hoe je kookt. Laat ze wennen aan de keuken en wat er komt kijken bij eten bereiden. Geef het goede voorbeeld en laat ze zien dat koken leuk is. Ze moeten immers later ook voor zichzelf gaan koken. Dan kun je net zo goed met de paplepel ingieten dat eten bereiden leuk, gezellig en een dagelijkse bezigheid is. Zijn je kinderen oud genoeg om je een beetje te helpen, laat ze dat dan ook vooral doen!
Wil je ze echt al bij de allereerste stap van het hele wat-ligt-er-uiteindelijk-op-je-bord betrekken, dan begint het om ze te laten zien waar hun eten vandaan komt. Niet uit de supermarkt, maar uit de grond of van de boom/struik. Helaas heeft niet iedereen toegang tot een eigen tuin of een balkon. Toch is het een goed idee om met je kinderen plantjes of kruiden thuis te planten, al zijn het potjes in het raamkozijn. Voor hen is dit pure magie (ook al gaat het ze veel te langzaam). Ook kun je je kinderen een middagje meenemen naar een openbare moestuin. Zo leren ze dat groenten samen gaan met buiten 'spelen', plantjes en natuur. Veel kinderen vinden dit ontzettend leuk. Het groeien van plantjes is voor de meesten enorm fascinerend en zo worden ze vanzelf nieuwsgierig naar het eindproduct. Het leert ze tevens het verschil tussen een bloemkool en een broccoli, een verschil waar veel stadskinderen, zo bleek uit onderzoek, moeite mee hebben.
Wat kunnen ze doen? 15 tips:
Laat je kleintjes en grotere kleintjes helpen met:
1. Kiezen welke groenten uit de koelkast er worden gebruikt in het eten
2. Helpen met het wassen van de groenten
3. Het klaarzetten van bakjes waar je de gesneden groenten in bewaart
4. Het doppen van boontjes
5. Het klein breken van bloemkool en broccoli roosjes
6. Het verwijderen van zaadlijsten uit paprika’s
7. Het klein scheuren van slabladeren voor de salade
8. Het strooien van kruiden over groenten en ovenschotels
9. Blaadjes van verse kruiden plukken
10. Knoflook pellen
11. Prakken van erwtjes/gekookte groenten/(zoete)aardappel voor in stamppot
12. Door elkaar roeren van ingrediënten
13. Snijden van zachte ingrediënten met een tafelmes
14. Helpen met het bouwen van lasagne/ovenschotels
15. Helpen bij het bouwen van de salade door alle ingrediënten op verschillende salade bordjes te leggen. Zo krijgen ze wat creatieve vrijheid en zijn ze al snel trots op hun prestatie.
Zo zijn er eindeloos veel kleine taakjes waar je kinderen gemakkelijk mee kunnen helpen. Ze zullen niet langer het gevoel hebben dat het eten dat op tafel staat ze opgedrongen wordt. Terughoudendheid wordt al snel vervangen met trots. Groenten eten wordt dan ineens een stuk minder vervelend.
Heeft gezonde voeding al een poos jouw interesse? Gezond(er) leven, het ontwikkelen van jezelf? Zou je hier graag een sturende rol in willen hebben en de volgende generatie op het juiste spoor zetten? Dan is onze part-time opleiding tot Better Health Kindervoedingscoach misschien wel iets voor jou! Je vindt alle informatie hier.