Gezonde, verantwoorde en lekkere traktaties voor kinderen

Gezond trakteren: gezond snoep, koek en ander zelfgemaakt lekkers
Krijgen jouw kleintjes dan helemaal geen lekkers?” werd me in het verleden nog weleens gevraagd als ik enthousiast over mijn gezonde eetpatroon vertelde. Natuurlijk wel! Snoep, koek en ander lekkers is bij ons net zo populair, maar ik maak het liever zelf. Erg gezellig en ik weet dan precies wat erin gaat.

Omdat qua voeding de basis bij ons prima in orde is, maak ik van een incidenteel geraffineerd suikersnoepje wat ze in een winkel of ergens anders krijgen ook niet zo’n drama (meer). Een snoepje is niet erg, maar met de vele traktaties en kinderfeestjes stapelt het al snel op

Een ander uiterste zijn de enorme snoepzakken waar mijn oudste van de peuterspeelzaal mee thuis kwam als er een mede-peutertje jarig was geweest. Dat vond ik minder leuk, want wanneer je die zak probeert weg te leggen ontstaat er flinke ruzie. Kan er niet gezond getrakteerd worden? De vorige school van mijn dochtertje hanteerde om deze reden zelfs een niet trakteren-beleid. In plaats daarvan organiseerden ze de meest leuke verjaardagsactiviteiten. Maar even eerlijk, af en toe trakteren is juist zo leuk! Die trotse koppies boven een grote schaal met lekkers wanneer ze langs de klassen gaan. Maar het is zo jammer dat het gepaard gaat met een grote hoeveelheid suiker voor al die kleine lijfjes. En nu de klassen zo groot zijn (soms wel 30 kinderen) wordt er aan de lopende band getrakteerd. Maar dat hoeft eigenlijk geen probleem te zijn, want trakteren kan zo makkelijk gezond! Voor de vorige verjaardag van mijn zoontje, heb ik tussen werk en avondeten door even snel de traktatie in elkaar gedraaid. Een reep pure chocolade gesmolten (heel goed voor je) en daar gehalveerde banaantjes in gedoopt. Even bestrooien met wat kokos, gojibessen, pistachenoten of amandeltjes en het ziet er gelijk spectaculair uit. Steek er een prikker of lollystokje in en je hebt een heerlijke, voedzame en speelse traktatie klaar staan. In die tijd kun je nog niet eens heen en weer naar de supermarkt fietsen voor een grote lading snoepgoed. 
 

Deze bananenlolly's waren een groot succes bij Finn op school

Ik houd nou eenmaal enorm van kinderen en ik gun ze absoluut de lekkernijen die bij een verjaardag komen kijken. Maar ik sta ook voor gezonde kinderen! In Gezond Trakteren staan recepten voor verantwoord lekkers met een wow-factor. Je hoeft niet in te leveren aan smaak, alleen aan suikerdips en de stuiter-momenten die bij “normaal” snoep komen kijken. Neem bijvoorbeeld de dubbeldekkers (uit Gezond Trakterenop de foto boven aan dit artikel. Ze zijn ontzettend lekker, makkelijk om te maken en ook verantwoord. Wil je iets wat nog sneller is klaar te maken? Hier is nog één van mijn favoriete recepten om je alvast wat op weg te helpen!

Quinoakrispies


Een variant op de welbekende marshmallow rice krispies, maar dan zonder suikerrijke marshmallows om het aan elkaar te plakken en het voedzame quinoa in plaats van rijst. Samen met de favoriete combinatie pindakaas-chocolade zijn dit zeer gewilde treats om op je partijtje te serveren. 
 

Ingrediënten


Bereiding

Doe de dadels, pindakaas, honing en vanille-extract in een keukenmachine en maal door tot het een gladde pasta is.
Voeg daarna de gepofte quinoa toe en pulseer ze er even kort doorheen. Het gaat erom dat ze gelijkmatig door de pasta verdeeld worden maar niet worden fijngemalen, want je wilt hun structuur juist bewaren. Druk deze pasta circa 2½ cm dik uit in een vierkant bakblik en zet even in de koelkast om op te stijven. Smelt ondertussen de chocolade en giet die over het opgesteven deeg. Zet terug in de koelkast om de chocolade uit te laten harden en snijd daarna in vierkanten.  Voor ongeveer 12 stuks   Presentatie is alles: Steek de quinoakrispies bijvoorbeeld in een leuk papier zakje of wikkel ze in een leuk geruit servet met een touwtje er omheen, dat creëert het authentieke picknick gevoel. 


Zo fop je de kinderen een beetje in het eten van gezond snoep, ze zullen het heerlijk vinden. Maar maakt het een kind nou uit of  'wat lekkers' ongezond of gezond is? Nee, ze willen gewoon genieten van een leuke en goed smakende traktatie. En dat moet natuurlijk gewoon kunnen.


In Gezond Trakteren vind je allerlei recepten voor traktaties voor in de klas, voor kinderfeestjes of gewoon voor de doordeweekse dag. Er zitten recepten bij voor de  allerkleinsten, voor de wat oudere kinderen en veel recepten zijn net zo lekker voor de ouders! 

Health & Food Kids & Family

Lees ook