Natuurlijke middelen tegen een blaasontsteking

Blaasontsteking verhelpen zonder antibiotica
D e meeste vrouwen hebben er weleens last van gehad, blaasontsteking. Enorm vervelend; een brandend gevoel en continu naar het toilet moeten. Bij de dokter wordt je waarschijnlijk aan de antibiotica gezet. Je bent er snel vanaf, maar is het wel gezond en veilig? Mensen die liever geen kuur gebruiken grijpen naar cranberrysap. Lekker zo's sapje, maar is het wel effectief? Wat een verwarring!
Cold drink 1535766 640

Een blaasontsteking moet serieus genomen worden, negeren kan ernstige gevolgen hebben. Wat is dan wijsheid? Toegeven aan de antibiotica, of het heft in eigen handen nemen? Dat ligt aan de ernst en aard van de ontsteking en de natuurlijke middelen die je gebruikt als natuurlijke behandeling. 

 

Wat te doen bij een acute blaasontsteking

Een blaasontsteking is eigenlijk een ontsteking van de urinewegen waarbij de ontsteking zowel in de blaas als in de urinebuis of urineleiders kan zitten. Er zijn twee verschillende soorten blaasontsteking: acute en chronische blaasontsteking. Bij acute blaasontsteking heb je last van een infectie door bacteriën. Bij chronische blaasontsteking zijn bacteriën niet het probleem, maar is de blaas continu ontstoken door een beschadiging van slijmvlies.   

Dokter of zelf dokteren? 

Soms gaat een lichte blaasontsteking vanzelf over. Toch is het niet raadzaam om bij een blaasontsteking met de armen over elkaar te gaan zitten om het simpelweg uit te zitten. Je kunt er voor kiezen om langs de dokter te gaan om te controleren of je daadwerkelijk last hebt van een ontsteking. Als je daadwerkelijk een acute blaasontsteking hebt dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een antibioticumkuur voorgeschreven. Het is echter niet nodig en aan te raden om voor elke ontsteking een kuur te nemen. Zeker niet als je regelmatig last hebt van de blaasontstekingen. Je kunt namelijk op den duur  resistent worden voor het antibioticum en daarnaast haalt het ook de goede bacteriën in de darmen weg. Hierdoor creëer je een disbalans in de darmflora en dit kan allerlei nare gevolgen hebben voor je gezondheid en humeur. En dit wil je zeker niet hebben, houd jezelf dus goed in de gaten. 
Voel dus bij jezelf aan en vraag aan de dokter of het een milde ontsteking is. Dan kun je namelijk eerst het heft zelf in handen nemen. Milde blaasontstekingen kunnen namelijk goed verholpen worden met de juiste natuurlijke middeltjes. 
 

Let op!

Houd niet koppig je poot stijf omdat je hoe dan ook geen antibiotica wilt nemen. Wanneer je last hebt van een hardnekkige blaasontsteking kan het uitzitten je lichaam meer kwaad doen dan de kuur. Een blaasontsteking kan namelijk overspringen op andere organen, zoals de nieren. En een nierbekken ontsteking is een ernstige aandoening waar je nog lang last van kunt hebben. Sommige mensen komen er niet meer vanaf en dit kan de levenskwaliteit ernstig aantasten. 
Ga je wel aan de kuur? Start dan na afloop van de antibioticakuur een probioticakuur. Dit helpt aanzienlijk bij het aansterken van de goede bacteriën in je darmen. Zo krijg je je darmflora weer in balans en ondersteun je je lichaam verder in herstel en in het opbouwen van een sterk immuunsysteem. 

 

Blaasontsteking voorkomen en verhelpen

Drink genoeg water, en ga regelmatig naar de wc en plas je blaas goed leeg. Herken je de pijn van een lichte ontsteking, probeer dan zelf in te grijpen met minder drastische maatregelen dan antibiotica. Wist je dat je met een paar kleine aanpassingen of toevoegingen in je voedingspatroon de klachten van een blaasontsteking kan verlichten, verhelpen en zelfs voorkomen?   

 

 


 

Cranberries 2810138 640

Cranberry do's en dont's 

Zit jij wel echt aan het cranberrysap?

Iedereen heeft weleens gehoord van cranberrysap als medicijn bij blaasontsteking. Maar werkt het ook echt? Het klinkt te mooi om waar te zijn, een sapje als geneesmiddel. Maar cranberry's zijn inderdaad een klassieke remedie tegen blaasontsteking omdat ze het gehalte aan hippuurzuur in je urine flink verhogen. Hierdoor krijgen bacteriën letterlijk geen poot aan de grond in je blaas. Een ander pluspunt is dat ze ervoor zorgen dat bacteriën zich niet aan je blaaswand kunnen hechten. Ze laten los en je plast ze vervolgens gewoon uit. 
Pure cranberrysap helpt dus wel degelijk bij het voorkomen of verhelpen van een (lichte) blaasontsteking. Maar let op, dit zal je niet zomaar in iedere supermarkt vinden. Cranberry's zijn zure vruchten, en toch denken we allemaal bij cranberrysaus en cranberrydranken aan zoete smaken. Dit komt omdat er enorme hoeveelheden suiker worden toegevoegd aan deze producten. Maar dat is nou net wat je wil vermijden tijdens je blaasontsteking (en als je het mij vraagt iedere andere dag). Je kunt cranberry ook in capsule vorm innemen. Zorg dan wel dat je een natuurlijk merk zonder synthetische troep en suikers aanschaft.

Bulb 1239423 640

Overige tips

Je kunt jezelf bij een blaasontsteking juist helpen door alle geraffineerde suiker en suikerhoudende producten te vermijden. Drink veel water om zo je blaas goed door te spoelen en neem minimaal 6 weken lang dagelijks een probiotica supplement in. Ook is het goed om extra vitamine C-tabletten te slikken om je urine zuur te houden. 
Nog een trucje: eet gerechten waar je meer knoflook en uien in kunt verwerken. Knoflook en ui hebben een sterke antibacteriële werking en het eten van deze producten helpt bij het ‘schoon’ krijgen van jouw lichaam. Als je deze tips toepast behoren blaasontstekingen voor jou binnenkort voorgoed tot het verleden!        
Los van voeding, heb ik ook een goede ervaring met etherische oliën in combinatie met cranberry capsules. Mijn arts had groen licht gegeven maar had er een hard hoofd in en verwachtte mij over een paar dagen terug voor de antibioticakuur. Een paar dagen later was ik toch echt van mijn blaasontsteking af. De oliën die gebruikt  heb zijn Onguard en Francencense, deze smeerde ik op mijn onderbuik en rug met kokosolie als drager. Er zijn etherische oliën te koop die je ook kunt innemen (Let op, dit kan met maar weinig oliën!), om nog eerder van de ontsteking af te komen heb ik een drupje citroenolie in mijn water gedaan en daar flink van doorgedronken. 

Dus let goed op en handel verantwoordelijk. Ieder jaar een antibioticakuur is niet slim, maar een chronische blaas- of nierbekkenontsteking is erger dan een incidentele kuur. Overleg met je arts en neem alleen het heft in eigen handen bij een milde ontsteking. Let dus goed op je lijf en herken op tijd een ontsteking zodat de antibiotica niet nodig zijn.  

Health & Food

Lees ook