Is zout gezond of ongezond?

Hoe zit het noyu met zout? Hebben we zout nu wel of niet nodig?
Z out is één van de producten waarvan we weten dat het eigenlijk niet zo goed voor ons is, maar we de grens naar teveel ook niet echt weten. Teveel zout zorgt voor het vasthouden van vocht, verhoogt je bloeddruk en verhoogt daarmee weer kans op hart- en vaatziekten. Nierbeschadiging is ook een gevolg van het eten van te veel zout. Maar wat is dan teveel? 

Zoutloos eten is ook geen optie, laat staan lekker, want ieder mens en dier heeft zout nodig om te overleven. In Nederland eten we gemiddeld 9 gram zout per dag, per persoon. De aangeraden hoeveelheid is echter maar maximaal 6 gram. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we nóg minder zout moeten eten, maar maximaal 5 gram per dag. 

Maar wist je dat je eigenlijk maar 0,5 gram zout per dag nodig hebt om te overleven? Dit krijg je al gemakkelijk binnen met het eten van gezonde voeding. Zout zit namelijk in vlees, granen en zuivel. Eet je echter bewerkte voeding, zoals een magnetron maaltijd uit de supermarkt, of erger, een zak chips, dan zit je al snel aan je 6 gram. Eén boterham bevat al 0,45 gram zout. Maar ook in kaas, koekjes, crackers en sauzen zit veel zout verwerkt. Vooral kaas is echt een rijke zoutbron. Van de 9 gram zout die mensen op een dag binnen krijgen komt 80% uit bewerkte voeding. Dat is al 7.2 gram, dat is nogal wat. Dus eet jij geregeld brood en beleg van de supermarkt en ‘s avonds wat salade dressing of een pastasaus uit pot dan krijg je al te veel zout binnen. Minderen met bewerkte voeding is dus niet alleen goed voor de lijn, maar zeker ook je gezondheid.
 

Met een strooi vaatje gebruik je al snel te veel zout. Kies voor liever voor een zoutmolen en vul deze met Keltisch zeezout of himalayazout

 

Salt 1778597 640

Je hebt zout en zout
Er zijn veel verschillende soorten zout te verkrijgen. Het meest gebruikt is keukenzout dat bestaat uit natriumchloride. Natrium heb je nodig, maar is al snel ongezond. Juist natrium is de boosdoener voor de hoge bloeddruk. Keltisch zeezout en het roze himalayazout bevatten van nature ook andere mineralen die je lichaam hard nodig heeft, zoals magnesium, kalium, ijzer en jodium. Hoe dieper roze Himalayazout van kleur is, hoe meer mineralen het bevat. Himalayazout wordt gewonnen in mijnen in Pakistan. De naam komt van het woord Halliet wat voor steenzout staat. Keltisch zeezout is een puur natuurlijk zeezout waar geen extra mineralen aan worden toegevoegd omdat het van zichzelf al een ideale samenstelling van mineralen en spoorelementen die overeenkomt met dat van ons bloed en tranen heeft. Keltisch zeezout bevat bovendien het minste natrium van alle zouten. Zeezouten kunnen echter ook zware metalen bevatten door vervuiling van de zee, zorg daarom dat als je Keltisch zeezout wilt gebruiken dat het afkomstig is uit de Guérande streek in Bretagne, dit is de beste kwaliteit. 
  
Ga dus goed na bij jezelf hoeveel zout jij gedurende de dag binnenkrijgt. Mocht je een dieet hebben dat gebaseerd is op natuurlijke, onbewerkte producten (zoals groenten, fruit, ongebrande zaden en pitten, vlees, vis etc.) dan kun je ervoor kiezen om voor de lekker nog wat zout over je eten heen te strooien. Maar let op, je hebt het niet nodig! Er zijn verschillende bevolkingsstammen in de wereld die helemaal geen zout toevoegen aan hun voeding. Onderzoek heeft aangetoond dat deze mensen ook geen last hebben van een hogere bloeddruk naarmate ze ouder worden. De boodschap: Zout is gezond, zolang je het in kleine hoeveelheden binnen krijgt. De gemiddelde 9 gram zout is ongezond en 6 gram is echt het maximum voor dagelijkse inname. Dus beperk het zout dat je aan je eten toevoegt zo veel mogelijk want het kan ongemerkt leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.    

Health & Food

Lees ook