Hoe overleef je woelige tijden?

Hoe kan het toch dat de ene mens het motto 'ieder nadeel heb ze voordeel' hanteert en de ander bij het minste of geringste in de stress schiet? Dit artikel geeft je vijf gouden tips om op monnik-achtige manier met stress om te gaan!
A ls er dingen in je leven gebeuren waar je niet blij mee bent, dan is onze eerste reactie vaak om ons ertegen te verzetten. Maar juist dat kost enorm veel extra energie. Hoe ga je dan om met woelige tijden? We vragen het Prema Devi; een moderne monnik met een studie stressmanagement in haar broekzak en een wereld van ervaring op het gebied van stressmanagement.
Vechten of accepteren?
Julia caesar 24934 unsplash

Soms zie je het aankomen, soms overvalt het je: een woelige tijd. Een tijd waarin het niet lekker gaat, je zit niet lekker in je vel, dingen gaan niet zoals je zou willen, of er is sprake van een burn-out. ‘Help hoe kom ik hieruit?’, is wellicht het eerste waar je aan denkt. Je veroordeelt de situatie als ongewenst en gaat de strijd ermee aan, problemen zijn er immers om opgelost te worden. Je vraagt je misschien af waarom het er is en of je ergens wat fout gedaan hebt. Je zoekt antwoorden en oplossingen.

Er gaat veel tijd en energie zitten in het ‘gevecht’ met de situatie, omdat je die graag wilt veranderen. Maar op deze manier voedt je het juist. Het probleem wordt groter dan het was, vanwege alle aandacht die het krijgt. Vaak raak je gefrustreerd omdat je merkt dat de woelige tijd niet minder wordt, ondanks al je inspanningen. 

Iris bijvoorbeeld, ziet als een berg op tegen de scheidingsprocedure. Haar man werkt alles tegen en is volgens haar erg onredelijk. Iris wil het niet aangaan, ze is al erg vermoeid van de keuze die ze gemaakt heeft. Het liefst wil ze met haar dochter gewoon weg. Maar stress ontstaat omdat je wilt dat dingen anders zijn dan ze zijn. Het puur ervaren van de situatie zoals het is, zonder een oordeel erover te hebben, neemt al heel wat stress weg. Kijk zelf eens wat er gebeurt als je de situatie er laat zijn, precies zoals het is.

Maak het comfortabel voor jezelf

Stel je moet met een boot naar de overkant. Er raast een enorme storm dus je weet dat de tocht zwaar gaat worden. Waarschijnlijk zoek je een plek in de boot waar de boot het meest stabiel ligt. Je zorgt ervoor dat je zo comfortabel mogelijk kunt blijven tijdens de overtocht. Het constant uiten van je ongenoegen over de boottocht, maakt de situatie alleen maar erger. Dit is precies wat we doen als we niet lekker in ons vel zitten of een moeilijke tijd ervaren. Het continu uiten van ons ongenoegen erover, maakt de situatie erger, het is meer aanwezig.

Alexandru tudorache 17852 unsplash

5 Tips om woelige tijden door te komen

 

1. Accepteer de situatie zoals die nu is.
Het is er, punt! Vervolgens kijk je naar wat je nodig hebt: kennis, extra informatie, steun of hulp van een derde?

2. Wees lief voor jezelf en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk.            
Wat heb je nu nodig? Denk aan slaap, erop uit gaan, een arm van een goede vriend om je heen, iets eten wat je erg lekker vindt, mediteren… Gun dit jezelf.

3. Probeer geen oordelen of verwachtingen te hebben over wat er komt.               
Blijf open zodat je in ieder moment je helderheid behoudt om adequaat te reageren.

4. Geef ruimte aan je gevoelens en emoties, maar laat je er niet door meeslepen.
Dit maakt de situatie nog moeilijker voor je en ontneemt je energie en helderheid.

5. Geef vooral aandacht aan de kleine mooie alledaagse dingen.                                       
Positiviteit heeft een enorm positief effect op je welzijn, je probleemoplossend vermogen en je energie. 

Wist je al dat de Better Health Academy allerlei effectieve programma’s heeft voor jouw optimale gezondheid? Zowel mind als body! Check hier het aanbod.

Artikelen

Lees ook