Hoe ga je om met (chronische) pijn?

Heb jij ook last van (chronische) pijn? Lees deze tips en krijg meer plezier en innerlijke rust terug!
P rema Devi heeft zelf veel last gehad van chronische pijn na een val van haar paard toen ze achttien jaar was. Prema is Better Health Ambassadeur, moderne monnik, coach en ze weet alles van stressmanagement. In dit artikel geeft ze tips hoe je om kunt gaan met (chronische) pijn in je leven.

Op mijn 18e viel ik van mijn paard. Het leek niet ernstig, want ik viel gewoon in het zand. Ik stond op, ik was aanspreekbaar en ik kon de vraag hoe het met mij ging normaal beantwoorden. Maar tegelijkertijd was ik niet aanwezig. De instructrice begeleidde mij naar de bar, omdat ik steeds dezelfde vragen aan haar stelde: ‘Wat is er gebeurd?’ en ‘Waar is mijn paard?’ Mijn korte termijn geheugen bleek kwijt en tot de dag van vandaag is die ene dag niet meer in mijn herinnering terug gekomen.

Een week lang heb ik plat gelegen in het ziekenhuis. Alles bleek daarna in orde te zijn, dus ik mocht weer naar huis. ‘Doe maar rustig aan’ adviseerde mijn neuroloog. Maar ik was 18 jaar en het ging goed, dus ik was snel weer bij en op mijn paard. Een jaar later was ik echter weer terug bij de neuroloog omdat ik zo vaak pijn in mijn hoofd had. Ik onderging allemaal testen en scans, maar ze konden niets vinden. ‘Leer er mee leven’, zei de neuroloog, ‘en ga op yoga’. Ik lachte hem uit.

Marko blazevic 313835 unsplash

Yoga was in die tijd nog helemaal niet hip, het had eerder een hoog geitenwollensokken-gehalte. Ik probeerde het toch. Maar toen ik tijdens de éérste les al op mijn hoofd moest staan, waar ik juist zo’n pijn had, haakte ik af. De enige (makkelijke) oplossing voor mij was pijnstillers innemen. Zo leerde ik te leven met de pijn. Soms hield die weken achter elkaar aan.

Ik veroordeelde de pijn die er steeds was en ik veroordeelde mezelf omdat ik vast iets gedaan had, of juist niet, en daarom had ik nu pijn. Mijn focus was om zo snel mogelijk de pijn te doen stoppen. Ik wilde léven, vrolijk zijn en pijn ontnam mij dat, vond ik.

Volgens wetenschappelijk onderzoek

Dit alles herinner ik mij toen ik onlangs in de krant een artikel las over migraine (Trouw d.d. 8 juni ’19). Neurowetenschapper Marsh Königs van het Amsterdam UMC zegt daarin dat de manier waarop met de klachten wordt omgegaan, meespeelt in de ernst van de aanhoudende klachten! Dat is ook mijn ervaring. Jarenlang wilde ik van de pijn af en zag het als een vijand. Maar mijn verzet tegen de pijn leek de pijn alleen maar te versterken.

Toen ik in 2003 in aanraking kwam met meditatie, ontstond er een nieuwe gewaarwording voor mij. Mijn relatie met de pijn veranderde. Het was niet meer iets wat zo snel mogelijk moest verdwijnen; de pijn mocht er zijn. Naarmate mijn innerlijke rust groeide en ik minder weerstand had tegen de pijn, nam zelfs de intensiteit en de kwantiteit van de pijn drastisch af!

Meer plezier en innerlijke rust
Pablo orcaray awivttqwqoc unsplash

Nog altijd is mijn hoofd gevoelig. Ben ik te druk, is er veel wind buiten, ben ik moe of heb ik een jet-lag? Dan heb ik hoofdpijn. Maar het is oké. Het beïnvloedt niet meer mijn plezier of innerlijke rust. Ik heb werkelijk geleerd ermee te leven.

En nu lees ik net een mail die ik heb ontvangen van Sarah, een nieuwe coachklant die vorige week haar éérste sessie had met mij. Ze kampt met chronische pijn in haar hoofd en is al ontelbaar vaak onderzocht, maar er is geen oorzaak te vinden. Ze schrijft mij dat ze in de afgelopen week opmerkte hoe vaak ze de pijn veroordeelde en toen ze erop ging letten om het niet meer te doen, verzachtte haar pijn.

Heb je ook last van (chronische) pijn? 4 tips om ermee om te gaan!
  1. Houd de focus meer op lief zijn voor jezelf, dan een oplossing voor de pijn te vinden. Lief zijn voor jezelf betekent rust nemen, nee zeggen tegen wat je niet wilt, een pijnstiller nemen, etc. Een houding van liefde vergroot je intuïtie en hierdoor voel je beter waar jouw lichaam behoefte aan heeft, bijvoorbeeld welke medicatie of welke hulp je nodig hebt.
     
  2. Laat de pijn er zijn. Weerstand tegen de pijn, vergroot de ervaring van pijn. Probeer eens een keer om de pijn toe te laten, zonder de verwachting te hebben dat de pijn gelijk minder wordt. Hoe is dat? Wat ervaar je?
     
  3. Wees bewust van je gedachten. Laat je niet meevoeren door gedachten en oordelen over de pijn. Richt je aandacht op wat je ziet, hoort, ruikt. Wees hier met je volle aandacht.
     
  4. Wees vrienden met je lichaam. Iedereen is uniek, jouw lichaam is anders en heeft wellicht een ander herstel nodig. In rust kun je beter de signalen van jouw lichaam opvangen. We hebben geen controle over wat er gebeurt, wel met hoe we ermee omgaan.

 

Dit artikel is geschreven door Prema Devi, een moderne monnik met een studie Stressmanagement op zak. Prema is een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen!

 

Wist je al dat de Better Health Academy allerlei effectieve programma’s heeft voor jouw optimale gezondheid? Zowel mind als body! Check hier het aanbod.

Artikelen

Lees ook