Geleefd door je telefoon: wil je dat wel?

Iedereen die in de trein op het schermpje van zijn smartphone tuurt, we vinden dat niet meer raar. Toch blijken veel mensen liever wat minder tijd met hun smartphone bezig te zijn. Worden we geleefd door onze smartphones? En hoe kan het wat minder?

Better Health Ambassadeur Prema Devi is een expert op het gebied van stressmanagement en helpt mensen met het vinden van meer innerlijke rust. Ze geeft een aantal tips!

Vanmorgen liep ik langs een rij auto’s die stonden te wachten voor het rode stoplicht in mijn straat. Mijn oog viel op een bestuurder die ingespannen zat te typen op zijn telefoon. Terwijl ik verder langs de rij wachtende auto’s liep zag ik echt elke bestuurder op zijn mobiel te kijken.

Vervolgens liep ik de supermarkt binnen en ook daar kwam ik veel mensen tegen die met een gebogen hoofd op hun mobiel keken. Niet dat dit tegenwoordig zo bijzonder is, maar het fascineerde mij. Ik ben net terug van mijn vakantie, waarin ik mijn mobiel amper gebruikt heb en daarom valt het mij meer op.

Hebben we last van een smartphone verslaving?

Volgens Theo Compernolle, neuropsychiater en auteur van het boek ‘Zo haal je meer uit je brein’ worden we geleefd door onze telefoon. De leuke berichtjes die we lezen zorgen er niet alleen voor dat de geluksstof dopamine vrij komt, maar ook dat we daar verslaafd aan raken. We willen nog meer reacties, likes of leuke berichtjes lezen.

Ik word ook wel eens afgeleid door de informatie die binnenkomt op mijn telefoon. Even op Instagram, het nieuws, of mijn e-mails checken. Soms is er dan ineens 20 minuten voorbij, voordat ik door heb dat ik met heel iets anders bezig was. Volgens Compernolle gebruiken we dan vooral ons reflexbrein. Dit is het oude gedeelte van ons brein, dat vooral reageert op stimuli en impulsen. Het reageert razendsnel, maar echt nadenken doet het zelf niet.

Becca tapert qofjunxy9ly unsplash

Kies waar je je aandacht aan geeft
Net als deze neuropsychiater denk ik niet dat de technologie het probleem is, maar hoe we deze gebruiken. Ik denk dat het belangrijk is dat we meer bewust zijn. Bewust (aanwezig) zijn betekent dat je zelf kunt kiezen waar je je aandacht aan geeft. Hoewel ik soms ook afgeleid word door de informatie op mijn mobiel, zou ik er niet voor kiezen om hieraan zoveel tijd te besteden als ik werkelijk bewust ben in dat moment. 

Tips om los te komen van een smartphone verslaving
Coppernolle gaf als tip om los te komen van de mobiel-verslaving om het geluid van je telefoon uit te zetten, je mail nog maar twee tot drie keer per dag te lezen en de mobiel regelmatig thuis te laten. Wedden dat je meer tijd én energie over hebt aan het einde van de dag? 

Als aanvulling daarop nog drie tips van mij:

  1. Vul je mobiel met interessante apps, podcasts etc. die jou inspireren en waar je rustig en blij van wordt
  2. Dagelijks mediteren zorgt ervoor dat je je meer bewust bent van waar je mee bezig bent
  3. Sluit je ogen wanneer je opmerkt dat je eigenlijk al een tijd op je mobiel zit te kijken, dit maakt het makkelijker om bewust te kiezen wat je eigenlijk wilt doen

 


 

Dit artikel is geschreven door Prema Devi zij is een moderne monnik en heeft een studie Stressmanagement gedaan. Zij is een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen!

Artikelen

Lees ook