Een natuurlijk middel tegen muggen

Hoe ga je in het muggenseizoen de zoemende plaaggeesten natuurlijk tegen? Er is wel degelijk een oplossing! Namelijk: eucalyptus, een natuurlijk middel tegen muggen. Dé etherische olie om muggen op een natuurlijke manier te verdrijven en nog meer voordelen van eucalyptus.
H et is weer muggenseizoen, dus de zoektocht naar goede muggen/insecten wering is weer in volle gang. Zeker omdat onze stekende vliegende vrienden erg van natte zomers houden. Krijgen we potverdorie dubbel straf... Tijd voor actie dus, want ik werd het een beetje zat om iedere morgen met een nieuwe rode bult op mijn gezicht wakker te worden. Met name kleintjes krabbelen zichzelf helemaal open als je niet oplet, dus na een goede spray voor overdag is iets wat 's nachts goed werkt ook bijzonder welkom. Het is ook weer even zoeken, want als je op de natuurlijke toer bent kom je er al snel achter dat niet alles wat natuurlijk is ook even werkzaam is, of liever gezegd even lang werkzaam is.

Wist je dit van Deet?

Wat doe je dus als je geplaagd wordt? Het niet-natuurlijke Deet wat je als bestanddeel van gangbare anti-muggen middeltjes overal in de winkels vindt werkt als een dolle, maar dat wil ik liever niet op mijn huid hebben, en al zeker niet op die van de kleintjes. Deet (dimethyl-m-toluamide) is een stof die de geursensoren van muggen in de war brengt waardoor ze weer rechtsomkeert maken, maar de concentratie deet in een product bepaalt hoe lang en hoe effectief het is. Deze zelfde concentratie bepaalt ook hoe schadelijk deze chemische toevoeging voor jouw lijf is. Een hoge concentratie deet in je anti-muggen product maakt dat een product volgens de Keuringsdienst van Waren ook prima te gebruiken is als nagellakremover (al formuleren zij het iets anders). Dus dat zegt al wat. Neurologische klachten zijn bekende bijwerkingen van Deet in hogere concentraties of te frequent gebruik. 

Ik ga dus liever op zoek naar natuurlijke oplossingen... Een klamboe is natuurlijk lekker effectief (maar ook niet zonder haken en ogen). Maak het ding goed vast, want met een beetje gaatje weten de stekers je genadeloos te vinden. Bovendien worden ze hier thuis al snel gebruikt als prinsessenjurk en dan ben je weer iedere avond een uur bezig het ding goed op te hangen. 

 

Eucalyptus

Eureka, eucalyptus!

Totdat…ik citroen mengde met eucalyptus. Ik had - klaar voor de nacht - braaf de citroenolie (denkende aan de citronella die ook helpt maar waarvan ik de lucht niet uit kan staan) weer op het kussen gedruppeld. Werkt niet heel denderend, maar het was te doen. Niet overdreven veel gestoken. Verder had ik nog wat kokosolie met lavendelolie (werkt blijkbaar ook licht preventief) op de bestaande muggenbulten gesmeerd, want dat helpt ook tegen de jeuk. Maar.. vanwege een verstopte neus had ik een paar druppeltjes eucalyptus in de vernevelaar gedaan. Wat schetste die avond mijn verbazing? Niet gestoken! Geen verstopte neus én niet gestoken, wat een heerlijke combinatie. De eucalyptus blijkt in combi met de citroen voor muggen te zijn wat citronella voor mij is: te vies voor woorden. Ze bleven er mooi weg van en ik heb heerlijk geslapen. Nu is iedereen anders gevoelig voor muggen (zoonlief wordt nooit geprikt en dochter is een levende muggenbult als je niet oppast), dus probeer lekker te experimenteren met het aantal druppeltjes wat je in de vernevelaar (of op je kussen druppelt). 

Bijkomend voordeel voor verstopte neuzen: eucalyptus olie, gemaakt van de bladeren van de Australische eucalyptusboom, reageert met je slijmvliezen door niet alleen slijmoplossend te werken. Niet voor niets bevatten veel drogisten middeltjes ook eucalyptus (in Vicks Vapo Rub bijvoorbeeld, maar dat bevat dan ook weer ingrediënten die niet fijn zijn). Voor sommige mensen met astma werkt eucalyptus ook heel mooi, omdat eucalyptus de bloedvaten verwijdt en zo meer zuurstof in de longen toelaat. Let wel op: zijn ook mensen die allergisch zijn voor eucalyptus en dan werkt het uiteraard averechts.     

Wat nog meer? 

Eucalyptus olie is tevens antibacterieel, en dus effectief in het behandelen van (schaaf)wondjes en andere ongelukjes waarbij de huid beschadigd is. De Aboriginals gebruikten de eucalyptus bladeren al om wonden te behandelen en te desinfecteren, vandaar dat je het ook in bepaalde wond-zalfjes tegenkomt. Het verdooft daarnaast ook licht, dus dat is bij deze uitdagingen altijd meegenomen. Fijn om te weten!

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Health & Food Kids & Family

Lees ook