Waarom wordt je altijd ziek op vakantie?

Fit & vitaal op vakantie. Tips om gezond op je bestemming aan te komen.
H eerlijk, het is zomer en de koffers worden ingepakt, tijd voor vakantie! Ontbijten in de zon, uren wandelen, lekker zwemmen of lokale markten afstruinen. Ben je al aan het dagdromen? Een snotneus past natuurlijk niet in dit fijne plaatje. Toch komen ontzettend veel mensen met een fikse verkoudheid op hun vakantiebestemming aan. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen. Lees hier hoe:
Fitness 332278 640

Vermoeidheid of broeiende bacteriën? 
Het volgende horen we allemaal regelmatig “Ach, de vermoeidheid komt er dan toch uit hè. Niets aan te doen.” Zoals ik hierboven al heb aangegeven is dit is echter niet de reden waarom velen van ons snotterend en futloos de vakantie doorbrengen. In een vliegtuig adem je voornamelijk “oude” gerecyclede lucht in. Deze zit vol bacteriën en virussen. Wat jou tegen deze muffe wolk beschermt is een ijzersterk immuunsysteem. Ook kun je jezelf wat extra beschermen wanneer je in het vliegtuig zit, zodat jij fit op je vakantiebestemming aankomt.   

Teeth 1560353 640

Suiker in de lucht als alcohol op de weg 
Iedereen weet dat je niet zou moeten drinken tijdens het autorijden, maar geen suiker tijdens het vliegen? Toch is suiker een echte no-go tijdens de vlucht als je fit je vakantie door wilt brengen. Suiker is naar mijn mening altijd af te raden maar ik begrijp dat je soms een uitzondering voor jezelf maakt. Doe dit echter niet tijdens je vliegreis. Suiker heeft de nare eigenschap – naast dat het je van essentiële voedingsstoffen beroofd en rimpelvorming versnelt – dat het je immuunsysteem aanzienlijk verzwakt. De effectiviteit van witte bloedcellen wordt door suiker verlaagt terwijl deze juist nare indringers isoleren en vernietigen. Mep dus de zak met winegums uit de hand van je vriend en duik weg voor de mega verpakkingen Toblerone. Jouw immuunsysteem is vanaf het moment dat je een suikerige traktatie in je mond stopt nog zeker vier uur niet de oude. Je bent gedurende de vlucht dus extreem vatbaar voor alles wat rondvliegt in de cabine.   

Boost je immuun systeem met vitamine C 
Vitamine C is een krachtige antioxidant die jou helpt met het bestrijden van virussen. Het kan als jouw persoonlijke mini knokploeg functioneren in het vliegtuig en daarom is het aan te raden om vlak voor je vlucht 1 a 2 gram vitamine C in te nemen. Omdat vitamine C al vrij snel het lichaam weer verlaat kun je (afhankelijk van de duur van de vlucht ) nog 1 a 2 gram slikken tijdens het vliegen. Je kunt ook al weken van tevoren je immuunsysteem aansterken met vitamine C. Het helpt namelijk bij het onschadelijk maken van vrije radicalen en dit sterkt jouw immuunsysteem aan. Snack dus gedurende de vlucht met gezonde tussendoortjes zoals rauwe noten, fruit en groenten.   

Water 1487304 640

Drink genoeg water 
De meeste vliegtuigen vliegen ongeveer op 10 km hoogte. Zo hoog in de lucht is de vochtigheidsgraad zeer laag en raken de luchtwegen snel uitgedroogd. Wanneer het membraan in de neus en keel droog worden, heeft je lichaam grote moeite met het wegvoeren van bacteriën en virussen. Het slijm in de neus en keel functioneert namelijk als een natuurlijk afvoersysteem en zonder genoeg vocht kan het zijn werk niet doen. En dit is nu juist wat je zo hard nodig hebt in het vliegtuig. Dus drink genoeg water en vermijd de frisdranken. Zo houd je je slijmmembranen in de luchtwegen gehydrateerd en kun jij soepel weer van de ingeademde indringers afkomen.    


Dus, denk aan deze tips en bescherm jezelf tegen de verkoudheid zodat je fit van je vakantie kunt genieten!
 

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Health & Food

Lees ook