Waar velen van ons niet bij stilstaan, is dat veel producten worden verkocht als verzorgingsmiddelen terwijl ze eigenlijk ongezonde ingrediënten bevatten die juist (zeer) slecht voor ons kunnen zijn. Het is ontzettend lastig, want niet elk synthetische ingrediënt is gevaarlijk, schadelijk of irriterend. En kijk jij wel eens op de achterkant van zo'n fles shampoo? Dat is een behoorlijke uitdaging, om elk ingrediënt van de lijst te kennen, laat staan te herkennen als gezond of ongezond. Daarom heb ik hier een lijst opgezet van de 16 ingrediënten die je écht wilt vermijden.
Koop je een nieuw product of heb je een lekker flesje douchegel of shampoo in de kast staan en weet je niet zeker of het een goed product is? Kijk dan even naar de ingrediënten en houd deze lijst ernaast. Bevat het een product dat ook op deze lijst is vermeld? Dan kun je het beter terugzetten in het schap of in de vuilnisbak gooien. Let op, ook veel make-up bevat de hieronder genoemde stofjes. Let dus bij de aanschaf van je cosmetica of(huid)verzorgingsproduct daarom op de volgende ingrediënten:
1. Sodium lauryl/laureth sulfaat (SLS)
Dit middel wordt in bijna alle shampoo’s, douchegel, en facial wash gebruikt. Het is namelijk een product dat voor schuimvorming zorgt. Helaas irriteert sodium lauryl de ogen, huid en longen. Het echte probleem met SLS is echter dat bij het productieproces SLS wordt gecontamineerd met 1,4 dioxaan. Dit is een kankerverwekkende stof. Weg met elk product dat dit bevat dus.
2. Alcohol (ethylalcohol ook wel ethanol)
Als er op een cosmetica of huidverzorgingsproducten alcohol wordt genoemd hebben ze het over ethanol. Deze vorm van alcohol is synthetisch (er zijn ook natuurlijke, onschadelijke soorten alcohol maar deze zijn nauwelijks te vinden) en berooft de huid van zijn natuurlijke bescherming. Het kan irritatie veroorzaken, de huid uitdrogen, ontstekingen veroorzaken en zelfs acne verergeren.
3. Parfum
Parfum wordt in bijna elk product gebruik. De meeste chemicaliën in parfum zijn helemaal niet getest op giftigheid. Het grootste deel van de ingrediënten wekt allerlei kwalen in de hand en zorgt bij velen voor irritatie. Het kan allergieën en zelfs migraine opwekken. Veel van de chemicaliën uit parfum worden door ons lichaam opgenomen en opgeslagen…in ons vet…jakkes.
4. Aluminium (aluminum chlorohydrate)
Aluminium wordt voornamelijk in deodorant gebruikt. En dan met name als antitranspirant. Velen zweren erbij, toch gênant die zweetplekken… NEE! Zweten is heel natuurlijk en het is functioneel. Aluminium werkt als een tijdelijke kurk of stop op je poriën. Hierdoor kan het zweet er niet uit. Helaas wordt aluminium gemakkelijk door de huid opgenomen. En dit terwijl het alom bekend is dat het kankerverwekkend is. Aluminium is in verband gebracht met een verhoogde kans op alzheimer. En toch bevatten nog veel deodoranten dit ingrediënt. Er zijn ook natuurlijke mineralen die aluminium bevatten (Alum, aluin of potassium alum). Deze producten worden niet door de huid opgenomen en weerhouden je niet van zweten. Toch zijn sommige onderzoekers niet helemaal zeker van de veiligheid van deze stoffen. Met deze reden is het aan te raden dagelijks gebruik van alum houdende producten te vermijden.
5. Parabenen
Denk aan methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Parabenen worden toegevoegd om houdbaarheid te bevorderen. Je zult versteld staan, bijna alle (synthetische) producten die in de winkels liggen bevatten parabenen. Dit conserveringsmiddel wordt geassocieerd met een verstoring van de hormoonhuishouding.
6. Butylhydroxyanisool (BHA, E320) en Butylhydroxytolueen (BHT, E321)
Veel gebruikt in make-up zoals lippenstift, hydraterende crèmes en andere cosmetica. Het International Agency of Research on Cancer heeft BHA als mogelijke kankerverwekkende stof bestempeld. Ook heeft dit instituut aangetoond dat BHA, net als parabenen, onze hormoonhuishouding verstoort. Wetenschap heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan hoge doseringen BHA echt giftig is.
7. Triclosan
Triclosan is een veel gebruikt goedje, voornamelijk te vinden in anti-bacteriële middeltjes zoals zeep. Triclosan kan doodleuk onze vruchtbaarheid aantasten...
8. Toluene
Toluene wordt gebruikt in nagellak om zo’n mooi glad laagje te creëren. De stof wordt uit petroleum gehaald (sorry…uit wat?). Teer, een afvalproduct van raffinaderijen. Het is giftig als we het inademen. En wie kent het niet? De lucht die op je longen slaat het moment dat je een flesje nagellak opendraait. Je kunt er duizelig van worden en klachten als hoofdpijn ervaren. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat herhaaldelijke en langdurige blootstelling het risico op miskramen bij vrouwen kan verhogen.
9. Petrolatum
Petrolatum is een minerale olie. Het is een vorm van petroleum en wordt gebruikt in producten als lippenbalsem, -gloss en –stift. Dit geeft het leuke glans effect aan deze make up en verzorgingsartikelen. Helaas is er een risico dat petrolatum verontreinigd is met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (in het kort PAK). Daarom mag alleen zeer geraffineerd petrolatum in cosmetica gebruikt worden. Het is dus een beter idee om deze stof te vermijden.
10. Koolteer kleurstoffen
Laat de anti-transpirant deo voorgoed staan
Op de ingrediëntenlijst zullen deze stoffen benoemd worden als p-fenyleendiamine of CI (staat voor color Index of kleurindex) gevolgd door een nummer. Het komt voornamelijk voor in haarkleuringsproducten maar ook in lipstick en andere. De kleur indexnummers worden gebruikt voor koolteer kleurstoffen in allerlei gekleurde cosmetica zoals lipstift. Het is ook niet zo gek dat dit product in de slechte lijst staat. Want het wordt gemaakt van petroleum en bevat allerlei verschillende chemicaliën. Het is bekend dat deze kleurstoffen carcinogeen zijn.
11. Siloxanen
Ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon (voornamelijk haarproducten en deodorant) zijn echte no-no’s in de huidverzorging. Deze stofjes worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid en het veroorzaken van hormonale disbalans.
12. DEA (Di-ethanolamine)
Dit product wordt in veel verschillende cosmetische producten verwerkt. Als emulgator, buffer of om schuimvorming te verbeteren. Op zichzelf is er weinig mis met DEA in cosmetica. Op de korte termijn kan DEA kan gematigde huidirritatie en oogirritatie veroorzaken. Echter, regelmatige blootstelling aan hoge concentraties DEA kan op de langer termijn het risico op lever- huid- en alvleesklierkanker verhogen. In cosmetica zijn de gehaltes laag maar het kan nogal opstapelen, al die shampoo’s en producten. DEA kan met andere stoffen uit cosmetica kan reageren en NDEA kan vormen… en dít is het echte probleem. Want NDEA kan het risico op kanker verhogen. Het stomme is, het is niet makkelijk te zeggen in welke producten NDEA ontstaan en dus de producten besmet. De oplossing: EDA vermijden!
13. (Dibutyl) Ftalaat
(Dibutyl) Ftalaat is een stofje dat voornamelijk wordt gebruikt tegen het klonteren van nagellak. Langdurige en consistente blootstelling aan dit goedje is in verband gebracht met hormoon disbalans, lever en nierfalen. Het Dibutyl Phthlate is maar een voorbeeld. Vermijd alles phthlaten. fpetrop
14. PEG (Polyethenol Glycol)
Dit ingrediënt wordt gebruikt als een ontvetmiddel (het zit ook in ovenreinigers) in verzorgingsproducten. PEG verwijdert de beschermende oliën van de huid. Dit is problematisch omdat het de huid kwetsbaar maakt voor indringers. Zeer problematisch is het feit dat PEG vaak verontreinigd is met een kankerverwekkende stof (1-, of 4-) dioxaan. Dit carcinogeen kan wel gemakkelijk uit PEG verwijderd worden, maar dat wordt vaak niet gedaan om geld te besparen. Better safe than sorry… Producten met dit ingrediënt vermijden dus. PEG kan ook hoge hoeveelheden van zware metalen bevatten en deze kunnen neurologische, auto-immuun en leverproblemen veroorzaken.
15. Urea (diazolidinylureum, imidazolidinylureum en DMDM hydantoïne)
Hoe onschuldig is jouw lotion? Maak hem zelf en je bent zeker!
Urea is een bron van stikstof. Het wordt door ons lichaam zelf ook aangemaakt en is te vinden in de bovenste laag van onze huid (zo lang het een gezonde huid is). Het vormt een deel van de vochtbarrière van de huid. Niets mis mee dan toch? Nou, natuurlijke urea is onschadelijk en zelfs gezond. Synthetische urea is het probleem. Deze stof staat zo dicht bij de huid dat hij gemakkelijk wordt opgenomen. Het gaat gemakkelijk door de huidbarrière en neemt andere synthetische chemicaliën met zich mee. Het wordt veel (en vaak in hoge concentratie) gebruikt in scrubs en exfoliërende producten gebruikt. Urea is de voornaamste veroorzaker van contactdermatitis.
16. Formaldehyde afgevende stoffen en andere carcinogenen
De bovengenoemde urea producten geven ook kleine hoeveelheden formaldahyde af. Maar ook quaternium-15 en natriumhydroxymethylglycinaat (mond vol…) behoren bij deze gevaarlijke groep. Ze worden veel gebruikt in cosmetische producten als conserveringsmiddel. Formaldehyde is in de lucht in zee kleine hoeveelheden aanwezig. Maar blootstelling aan hoge gehaltes formaldehyde is niet gezond. Formaldehyde is een carcinogeen en kan dus bij overmatige blootstelling het risico op verschillende soorten kanker verhogen. Overige carcinogenen zijn: Fenacetine, teer, benzeen, onbewerkte Minerale Oliën, ethyleenoxide, chroom, cadmium, arsenicum en kristallijn silicium.
Twijfel je over een ingrediënt in je product? Ga dan naar www.EWG.org en vul de naam van de twijfelaar in in de witte zoekbalk. Zo kun je er zeker van zijn dat je producten echt veilig zijn.