De gezondste home made body butter met avocado

Recept: natuurlijke body butter
M isschien ben jij ook goed bezig met gezonde voeding. Je let op erop dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je voeding zo min mogelijk gifstoffen en andere troep bevat. Voer jij dit ook door in de verzorging van je huid?
Avocado 3210885 640

Velen van ons voeden de huid met body lotions en butters van bekende, grote merken. Maar ben jij je wel bewust van de stoffen en ingrediënten die in je cosmetica zitten? Wist jij dat 60% van wat je op je huid smeert wordt opgenomen? De huid is ons grootste orgaan en het is belangrijk dat we deze ook gezonde voeding bieden. 

Wat er in je verzorgingsproducten zit telt dus eigenlijk net zo hard mee voor een gezond en schoon lijf als je voeding dat doet. Welke producten gebruik jij om je mee in te smeren? Kokosolie is een goed alternatief van veel cosmetische producten. Maar er zijn nog veel meer alternatieven. Nu vind ik het persoonlijk erg leuk en haast therapeutisch om zelf bodylotion of -butter te maken. Deze butter is volledig gifvrij, eetbaar (lekker is anders, shea boter is ronduit vies) en uitermate gezond voor de huid en de rest van het lichaam. Kijk eens in je badkamerkastje: kun jij eten wat je op je huid smeert? 

Geheim ingrediënt: magnesium
Maar de belangrijkste reden waarom ik het doe omdat ik op deze manier makkelijk een essentieel ingrediënt kan toevoegen dat ik zo kant en klaar in de winkel nog niet tegen ben gekomen: magnesium. Omdat ik regelmatig sport en ook soms stress ervaar (situaties waarvan de magnesium je lichaam sneller verlaat - en we hebben doorgaans al geen enorme hoeveelheden in ons lijf) is het belangrijk om af en toe magnesium toe te voegen. Vooral als je 's avonds (of zelfs overdag) kramp in je voeten/ benen of elders ervaart. Dit is vaak een teken van een magnesium tekort. Een zuivere manier om magnesium aan je lijf toe te voegen is insmeren met magnesiumolie. Ja, dat pikt behoorlijk, vooral als je een tekort hebt. En mijn ervaring was dat na een aantal maanden mijn huid er behoorlijk ruw van werd. Vandaar de simpele oplossing om het door mijn body butter heen te mixen. Geen ruwe huid, wel extra magnesium. Geniaal!

Coconut oil on wooden spoon 2090575 640

De gezondste huisgemaakte body butter 

 

Wat heb je nodig?

·       220g natuurlijke harde shea boter.   
·       120ml kokosolie 
·       120ml avocado-olie
·       100ml magnesium olie, zoals bijvoorbeeld deze of 100g magnesiumvlokken met 3el kokend water (de vlokken zijn goedkoper) 
·       Paar druppels etherische olie naar keuze, bijvoorbeeld lemon (de beste kwaliteit etherische oliën kun je ook innemen. Dit geldt echter voor maar een zeer klein deel van de oliën  op de markt). 

Gasfornuis, twee pannetjes (of een steelpan en een kom), een lepel, een schoon potje met deksel.

Bewaar de lotion in een glazen potje of stenen pompflesje

 

Zo maak je het:

Smelt au-bain marie de shea boter en de kokosolie. Meng met een houten lepel de twee vetten door elkaar. Haal de pan van het vuur en laat 30min afkoelen. Doe de lepels kokend water door de magnesiumvlokken en roer tot ze oplossen en je een dikke soep hebt. Zet even apart om af te koelen. Roer de avocado olie door het kokosolie en sheaboter mengsel. Doe dit desnoods in de blender. Voeg in een kleine hoeveelheid tegelijk de magnesium 'soep' toe terwijl je het door elkaar roert en daarna als laatste de etherische olie. Zet de kom met je body butter in spe in de koelkast om even uit te harden. Wanneer de boter begint te stollen (het mengsel wordt harder en krijgt een matte kleur) kun je met een mixer het geheel nog even opkloppen tot het de consistentie van boter heeft. Maak een mooie pot (of meerdere) schoon en droog en schep de body butter erin.  

Je kunt de body butter ongeveer 3 maanden bewaren. 

Veel plezier met maken en gebruiken!

Health & Food

Lees ook