Wat betekenen witte plekjes op de nagels?

Van die gekke witte plekjes op je nagels: niet een calciumtekort, maar een zinktekort! Krijg jij te weinig binnen of neem je te weinig op?
H eb jij ook wel eens last van die gekke witte plekjes op de nagels? “Dat is toch een calciumtekort?” hoor ik maar al te vaak. Dit is een fabeltje. Het stoten van de nagels kan een oorzaak zijn, maar zodra het op meerdere nagels voorkomt is er waarschijnlijk meer aan de hand. Namelijk, een zinktekort! Heb jij misschien zonder dat je het wist een zinktekort? Hoe kun je een zinktekort voorkomen?

Onhandig of een zinktekort?

De vuistregel is dat je bij plekjes op twee of meer nagels even moet opletten. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat je zo regelmatig je nagels stoot dat de plekjes in deze frequentie voorkomen. Maar waar worden ze dan door veroorzaakt? Nou, door een zinktekort. Zink is een belangrijk mineraal voor je lijf. Het komt in bijna iedere cel van je lichaam voor en speelt een grote rol in je immuunsysteem. Een tekort uit zich dan ook vaak in een verminderde weerstand. Echt mensen, ieder jaar griep is echt niet gewoon. Dat is een teken van een lage weerstand. Een beetje nagellak is dus niet de oplossing tegen de witte plekjes, ze zijn een teken van je lichaam dat er iets aan de hand is.

Mail blue fijn formaat %2813%29

Hoe voorkomen we een zinktekort?

Helaas wordt zink niet in je lichaam opgeslagen en zijn we afhankelijk van onze voeding om regelmatig genoeg van dit mineraal binnen te krijgen. En hier ligt het probleem voor velen. Zink komt namelijk voornamelijk voor in onbewerkte producten. Ik heb het dan over vis (voornamelijk in oesters en sardines), vlees (ook orgaanvlees), eidooiers, peulvruchten, noten, gemberwortel, peulvruchten, groenten, boekweit, biergist, bruine rijst, kelp…

Niet voor iedereen een standaard boodschappenlijstje. De meeste producten in de supermarkt (80 tot 90%) zijn bewerkt en de meeste karretjes worden hier dan ook voornamelijk mee volgeladen. Misschien krijg je wel wat van de goede producten binnen, maar bestaat het grootste deel van je voeding uit het bewerkte supermarktvoer. Om een tekort aan zink te voorkomen moet echt het overgrote deel van je voeding uit onbewerkte producten bestaan. En dit is niet alleen omdat je anders niet aan voldoende milligram per dag komt…

Alle tips uit het artikel opgevolgd, maar gaan de witte plekjes maar niet weg? Of wil je het zekere voor het onzekere nemen? In de Better Health Shop vind je een goed zink-supplement van Vitals, nu met 15% korting!
Wist je dat er een groot verschil is tussen zinkhoudend voedsel eten en het ook daadwerkelijk absorberen?

Te weinig binnenkrijgen, of te weinig opnemen?  

Eet jij voornamelijk zinkhoudende producten en heb jij nog steeds last van de witte plekjes op je nagels? Dat kan, er is namelijk een groot verschil tussen zinkhoudend voedsel eten en het ook daadwerkelijk absorberen. Veel mensen gaan er vanuit dat wat ze eten ook automatisch geabsorbeerd wordt. Helaas is het tegendeel steeds vaker waar. Je maag en andere organen functioneren volgens bepaalde regels en als je die overtreedt, lijdt je opnamecapaciteit hieronder.

Helaas eten we tegenwoordig veelal op een manier die regelrecht tegen de wetten van ons lijf ingaat. Ons voedsel bijvoorbeeld, is tegenwoordig steeds vaker 'gemaakt' in plaats van geoogst. Hoe meer dat wat je eet bewerkt is (een appel is een appel maar een ontbijtkoek heeft een flinke ingrediëntenlijst) hoe minder enzymen het bevat. Enzymen die je lichaam hard nodig heeft om al je voedsel -ook het niet bewerkte- te kunnen verteren. Alleen als dat goed gebeurd kan het worden opgenomen. Hierdoor hebben steeds meer mensen opnameproblemen en de daaruit voortvloeiende voedingsstoffentekorten. Vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn. 

Mail blue fijn formaat %2812%29

Slecht kauwen 

Tel daarbij op dat we tegenwoordig ook veel te weinig kauwen. Hierdoor worden de enzymen die normaal gesproken tijdens het kauwen in ons speeksel worden geproduceerd en nodig zijn voor vertering, niet voldoende worden aangemaakt. Enzymen doen het nodige voorwerk en beginnen het voedsel al in je mond af te breken. Dit is een noodzakelijke stap, want je maag heeft nu eenmaal geen tanden.

We eten echter steeds vaker voor de televisie of zelfs gehaast lopend, waardoor we onbewust veel te weinig kauwen en deze broodnodige functie overslaan. Dit komt ook doordat het eten van tegenwoordig steeds zachter van textuur is en allesbehalve uitnodigt om goed te kauwen. Duizenden jaren geleden, kwam het meeste voedsel direct uit de natuur; rauw en onbewerkt. Goed kauwen was noodzakelijk om het eetbaar te kunnen maken. De kaken van de mens van toen waren dus ook aantoonbaar groter dan onze huidige kaken.

Ons huidige lichaam is -ondanks ons makkelijke, zachte voedsel- echter nog steeds “geprogrammeerd” om op dezelfde manier te functioneren. Hierdoor maakt het (jammer genoeg voor de zuinige kauwers onder ons) pas een goede hoeveelheid enzymen aan als je veelvuldig en goed kauwt. Maar het populaire fastfood, de witte boterham en zachte bolletjes, zijn zo zacht dat het maximaal 3 kauwbewegingen nodig heeft om door te slikken. Geen wonder dus, dat er steeds meer mensen met spijsverteringsproblemen rondlopen. 

Stress 

Daarnaast is ook stress funest voor je spijsvertering. In tijden en momenten van stress legt je lichaam de productie van enzymen praktisch volledig plat. In deze moderne samenleving, vol files, deadlines, prestatiedrang en stress op het werk of thuis, is het goed absorberen van voedingsstoffen dus een veelvoorkomend probleem. Wanneer je voedsel kookt, beroof je het bovendien van z´n kostbare enzymen. Die zijn bijzonder hittegevoelig. En vergeet niet dat naarmate we ouder worden de hoeveelheid enzymen in ons speeksel automatisch afneemt en kauwen dus nog belangrijker wordt. Ik hoop dat je nu begrijpt waarom veel mensen tegenwoordig kampen met absorptieproblemen en de onvermijdelijke voedingsstoftekorten die hieruit ontstaan. 

Dus, wil jij van je absorptie probleem en zink tekort af? Kauw dan goed op onbewerkte voedsel! Een voedingspatroon dat uit veel vers fruit (met name papaya's en ananas) en (rauwe) groenten bestaat is een goede manier om je enzympotentieel op peil te houden. Vermijd daarnaast stress zo veel mogelijk (zeker als je zit te eten), stoom je groenten in plaats van dat je ze kookt en kauw iedere hap vaak en zorgvuldig. Dit komt je spijsvertering -en dus je opnamecapaciteit- alleen maar ten goede. Om dagelijks genoeg zink binnen te krijgen eet je vooral groenten, peulvruchten, eieren, zaden, noten, vlees en vis (ongeveer in die volgorde) en verwerk voldoende verse gemberwortel door je gerechten. Leef je al volledig volgens deze aanwijzingen en gaan de plekjes maar niet weg, of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je ervoor kiezen om zink supplementen of een multivitamine te slikken die minimaal 7,5 mg zink bevat.  

Succes!

Health & Food

Lees ook