Slank, suikervrij en gezond de feestdagen door

Lekkere suikervrije feest tips
M et het aanbreken van de feestdagen stijgt onze suikerconsumptie veelal evenredig. Lekker gezellig aan de speculaas, het chocola.. en ook met kerst kunnen we er wat van. Moet suiker af en toe gewoon kunnen of zijn de feestdagen nu juist het moment dat we moeten oppassen? Op zoek naar een steuntje in de rug deze wintermaanden? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Baked blur christmas 688010

Te grote porties en vette producten hebben lang de schuld gekregen van de extra kerstkilo’s. Gelukkig zijn de tijden veranderd en weet het grootste deel van de samenleving dat suiker en andere flink bewerkte voeding (en niet vet, mits met mate) de dikmakers zijn. En het zijn niet alleen dikmakers.. 
 

Suiker heeft behoorlijk wat bijwerkingen...

Ongelukkig of opgewekt de feestdagen door? 
Geraffineerde suiker is op z'n zachts gezegd een gemengd genoegen. Naast het verhoogde risico op een setje love-handles of een extra buikje, heeft suiker behoorlijk wat andere bijwerkingen. “Waarom weet ik niet” meent Sandra, een onderwijzeres van 42, “maar suiker maakt me huilerig en onstabiel. Na dat eerste geluksmoment voel ik me een dag lang echt niet lekker. Dat merkte ik pas toen ik naar aanleiding van een dieet ooit eens een periode zonder suiker heb geleefd.” 
Geen vreemde reactie die Sandra signaleert, aangezien veelvuldig suikergebruik je hormoonspiegel behoorlijk in de war stuurt. Dat verklaart dat onstabiele gevoel. Suiker wordt in medische kringen niet voor niets 'de silent assasin' oftewel, 'de stille sluipmoordenaar' genoemd. Het menselijk lichaam heeft de aanwezige mineralen en vitaminen in de natuurlijke suikerbiet of -riet hard nodig om de aanwezige suiker goed te verwerken. Maar omdat het witte eindproduct dat wij als suiker kennen in het raffinageproces ongeveer 98% van z'n vitaminen en mineralen verliest, worden deze bij consumptie doodleuk aan je eigen lichaam onttrokken. Mensen die dus veel suiker eten raken onnodig waardevolle bouwstoffen kwijt. Geloof me, met een tekort aan vitaminen en mineralen kom je niet fit je kerstvakantie uit.     

Verslavend en ziekmakend 
Onze lichamen zijn gevoelig voor suiker. Het witte goedje kan een verslavende werking hebben, voor zowel volwassenen en nog sterker voor kinderen. Een hoge consumptie van suiker zet daardoor vaak lang door na de feestdagen. Kom maar weer eens uit die zoete routine. Toegevoegde suiker bevat vaak een enorm hoge hoeveelheid fructose. Krijg je daar teveel van binnen? Dan wordt de lever gedwongen het op te slaan in vet en stijgt je risico op leververvetting. Een teveel aan fructose uit puur fruit is in vergelijk heel lastig te bereiken. Geraffineerde, toegevoegde suiker heeft niet verwonderlijk een belangrijke rol in chronische (welvaarts)ziekten. En nog een naar puntje… kwakkel je met je gezondheid of ben je inactief? Dan kan je lichaam minder goed met suiker omgaan. Een paar weken losgaan met de desserts en ongelimiteerde traktaties tussendoor doe je je lichaam dus echt geen plezier mee. 

 

Wees gerust, suikervrije feestdagen zijn niet nodig. het gaat er om dat je slimme keuzes maakt   

 

Candle celebration champagne 260493

Waarom heb je zin in zoet?
Het is overigens niet zo heel gek dat al deze lekkernijen vooral in dit jaargetijde goed vallen, want met het korter worden van de dagen wil je lijf het gebrek aan licht compenseren met het eten van meer koolhydraten. Suikers dus. Dit helpt het lichaam de broodnodige serotonine, een 'gelukshormoon', te blijven aanmaken. Iets wat normaal gesproken gestimuleerd wordt door de aanwezigheid van voldoende daglicht. Daarbij komt helaas wel de pech dat we in de wintermaanden veel makkelijker aankomen dan in de zomermaanden. Alle chocolade letters en kerstdiners komen dus dubbel zo hard aan. 
De oorzaak? Een natuurlijke vermindering van vitamine D in ons lichaam door het uitblijven van voldoende zonlicht of de blootstelling hieraan. En een laag vitamine D-gehalte vermindert ook de productie van het hormoon leptine in ons brein. Dit peptide hormoon is van cruciale invloed op ons hongergevoel en onze stofwisseling. Kort gezegd; hoe minder leptine je produceert, hoe meer je eet. 


Tips! 
Dus wat nu als we de kilo's die we na 1 januari bijna standaard weer kwijt willen er nu eens niet eerst bij eten? Klinkt goed, maar hoe doe je dat? Diëten terwijl de goedheiligman in het land is? Wees gerust, dat is nu ook weer niet nodig. Het gaat erom dat je slimme keuzes maakt. Want af en toe wat lekkers of een setje pepernoten bakken worden we ook heel gelukkig van. 

Agriculture basket beets 533360

Tip 1: Ben je dol op chocolade? Er worden steeds meer ambachtelijke chocoladeletters en kerstchocolade met een hoger cacaopercentage verkocht. Verruil melk- en witte chocolade voor deze voor pure chocoladerepen met hazelnoten. Je zult zien dat je van de pure variant sowieso minder eet. Het grootste voordeel: er zit minder suiker in zit en echte cacao bevat flink wat antioxidanten. Je werkt dus nog aan je gezondheid ook. Dus hoe donkerder de letter hoe beter. 

Tip 2: Bak zelf. Zet in plaats van een schaal gekochte koekjes vol suikers eens een schaal zelfgemaakte 'kerst-koekjes' op tafel. Zie het recept onderaan dit artikel. Deze koekjes (die je voor de gelegenheid natuurlijk Sinterklaaskoekjes, Kerstkoekjes of een andere feestelijke naam meegeeft) doen het geweldig bij zowel kinderen als volwassenen en hebben als bonus dat ze geen enkel 'slecht' ingrediënt bevatten. Een gegarandeerde hit op ieder partijtje! 


Tip 3: Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Verlang jij al het hele jaar naar ambachtelijk gevuld speculaas, pepernoten of kerstkoekjes? Ga dan naar een goede banketbakker en haal een bescheiden stuk gevuld speculaas of wat kerstlekkers. Verdeel dit als traktatie bij de thee en maak er geen feestdagen-snoepgoed buffet van.

Om kort te gaan; suikervrij de feestdagen door is dus niet nodig. Is het bij jou alles of niets? Ben je daar dan bewust van. Haal niet te veel in huis want zelfbeheersing is een stuk makkelijker wanneer er niet uit alle kastjes snoepgoed puilt. Bak je eigen bewuste traktaties en neem ze mee naar een ander als je op bezoek gaat. En geloof me, wanneer je gezonde kerstkoekjes samen met je kinderen bakt zijn ze er blijer mee dan met de supermarkt variant.

Slanke feestkoekjes 
Wel zin in lekkers maar niet in de gevreesde gang naar de weegschaal achteraf? Maak je Sinterklaas, kerst- of Oud en Nieuwkoekjes gewoon zelf. Geen additieven, wagonladingen suiker of andere 'slechte' ingrediënten, alleen maar pure bestanddelen die je bloedsuikerspiegel en die van de aanwezige kleintjes keurig met rust laten. Een feestelijk maar met recht verantwoorde versnapering tijdens de feestdagen.  

Ingrediënten 

  • 100g Chocola, zo puur mogelijk
  • 3 grote, rijpe bananen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 60 ml kokosolie (iets warm maken als het vet te vast is)
  • 200g hele havervlokken
  • 60g amandelmeel (niet ontvet en geen amandelpoeder)
  • 30g kokosschaafsel
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • 1 theelepel bakpoeder


Bereiding: 
Verwarm de oven voor op 180°C. Ga de chocolade te lijf met een vijzel en mes om er kleine snippers en stukjes van te maken. Pak daarna een grote kom en prak de bananen met een vork fijn. Voeg hier het vanille-extract en de kokosolie aan toe en daarna de havervlokken, het amandelmeel, het kokosschaafsel, de kaneel, het zout, de bakpoeder en als laatste alle flinters, splinters en stukjes chocolade. Roer het goed samen tot het een samenhangend geheel is. Let op: het deeg is wat losser dan standaard koekjesdeeg, maar de koekjes komen perfect uit de oven. Leg bakpapier op een ovenrooster en vorm met een theelepel mooie, ronde klodders van het deeg op het bakpapier. Zorg dat alle deegklodders een paar centimeter van elkaar afliggen en schuif ze de oven in. Ga na 10-12 minuten kijken hoe ze eruit zien en blijf erbij tot ze na 12-14 minuten (afhankelijk van hoe groot je klodders waren) mooi goudbruin zijn.

Fijne feestdagen en geniet!

 

P.S. Is het toch onverhoopt misgegaan en zit je na de feestdagen toch liever wat minder strak in je broek? Ik heb een Better Health Academy programma gemaakt waar je jouw bloedsuikerbalans weer helemaal mee in balans brengt. Bye bye cravings! 

Health & Food

Lees ook