Oveneitje in spinazie

Een vogelnestje van spinazie met een ovengebakken eitje

Vogelnestjes met eieren

E h.. spinazie? Bij het ontbijt? Toegegeven, als je van de croissants en witte bolletjes bent (compleet met gierende bloedsuikerspiegel) is dit even omschakelen. Maar als jouw Food-IQ al flink gerezen is, is dit een super brunchgerecht. Kortom, heb je een ochtend met iets meer tijd om creatief in de keuken te zijn? Dan is dit een bijzonder Food-IQ verantwoorde start van je dag. Dit recept is origineel, gezond, verzadigt, laat je bloedsuikerspiegel met rust (niet dat vervelende snaaigedrag nadien) en is een uitstekende manier om alvast wat groenten op de dagelijkse teller te krijgen. En omdat ik variatie in een voedingspatroon altijd erg op prijs stel (een bakje yoghurt iedere morgen gaat ook zo vervelen) is dit een smaakvolle aanrader voor bon-vivants die hun gezondheid op prijs stellen. Dit recept is voor 2 personen

Ingrediƫnten

01

Verwarm de oven voor op 180°C. Pak een pan waar alle spinazie in past (of verdeel over 2 pannen) en zet deze op het vuur met de spinazie. Voeg het zout toe en laat onder goed roeren de spinazie slinken tot het nog wel structuur heeft, maar niet meer felgroen en crunchy is. Als het goed is heb je geen olie in de pan(nen) nodig omdat de spinazie vrij veel vocht loslaat. Als de spinazie naar je zin is haal je de pan van het vuur, giet je het vocht af en doe je spinazie in een zeef om het resterende vocht eruit te laten lekken. Als je het meeste vocht eruit hebt, doe je de spinazie in een ronde, niet al te grote ovenvaste schaal of twee kleine schaaltjes en maak je een kuiltje in het midden (of op twee verschillende plaatsen als je 1 ovenschaal gebruikt).   

02

In ieder kuiltje breek je vervolgens een ei. Zorg dat je de dooiers heel laat en dat het eiwit niet overloopt. Zet het schaal(tjes) vervolgens in de oven totdat het eiwit vast is geworden en de dooiers niet meer lopen. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.   

03

Maak ondertussen de knoflookyoghurt die je erbij serveert door de yoghurt in een kommetje te doen en de fijngesneden of geperste knoflook er zorgvuldig doorheen te roeren. Voeg een snufje zeezout toe en roer goed. Zet vervolgens even aan de kant.   

04

Als de eieren in de spinazievogelnestjes klaar zijn haal je ze uit de oven en serveer je ze met een flinke lepel knoflookyoghurt ernaast op het bord of over het gerecht zelf, wat je lekker vindt. Strooi er als laatste een beetje gerookte paprikapoeder overheen, of cayennepeper voor liefhebbers van een bite en serveer.  
 

Ontbijt Lunch Koolhydraatarm Eiwitrijk Vegetarisch

Lees ook