Huisgemaakte amandelmelk

Gemakkelijk zelf plantaardige melk maken

Huisgemaakte amandelmelk

H et is al een tijdje bekend dat koemelk niet al te gezond is. Toch bevat het Westerse dieet veel gerechten die melk bevatten en het is bijna niet weg te denken uit het dagelijks leven. Gelukkig is er plantaardige melk. Bijna elke supermarkt heeft een groot aanbod van deze alternatieven voor melk (soja, amandel, rijst, noem maar op). Sojamelk raad ik af omdat ongefermenteerde soja met je hormonen rommelt en bijzonder veel anti-nutriënten bevat, maar ook amandelmelk of andere soorten plantaardige melk uit pak kunnen flink tegenvallen. Als je op de ingrediënten lijst kijkt zul je zien dat veel dranken maar een zeer laag percentage noot bevatten, of een enorme hoeveelheid aan onnodige toevoegingen. Met huisgemaakt notenmelk heb je dat probleem gelukkig niet! In een handomdraai heb je een heerlijke, verse, romige notenmelk, vol goede voedingsstoffen. Want niet alleen koemelk bevat calcium, maar amandelmelk bevat dat net zo goed! Naast calcium zijn amandelen een bron van proteïne (eiwit), vezels, vitamine E, magnesium en kalium. Vergeleken met andere soorten noten bevatten amandelen het meeste van deze goede stoffen per gram.

Ingrediënten

01

Laat de amandelen een nachtje in water staan, of in ieder geval 6 uur lang. Dit is erg belangrijk voor het maken van een smakelijke, romige melk. 
Wanneer ze goed geweekt zijn, gooi je het weekwater weg en spoel je de noten af. 
Doe de amandelen met 250 ml vers water in een sterke blender en laat even flink draaien tot er een melk ontstaat. Doe vervolgens de andere 250ml water erbij en laat een aantal minuten draaien tot het een gladde melk is. 
 

02

Giet het mengsel boven een kom in een zeef- of kaasdoek (ik gebruik deze) en vorm een reservoir door de uiteinden bijeen te houden. Laat vervolgens uitlekken en als het meeste vocht er uit is gelopen, knijp je met je handen de rest van het vocht er uit.
Giet het mengsel in een schone glazen fles en bewaar in de koelkast. Je kunt de melk ongeveer een week bewaren.

03

Wil je een zoete melk maken? Doe de melk na het uitknijpen terug in de blender met een aantal dadels, een paar theelepels kaneel of wat vanille poeder en laat nog even blenden. 

Dranken Vegan Lactosevrij

Lees ook