Ingrediƫnten
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van circa 1 centimeter dik. Bestrooi iedere plak met zout en stapel de plakken op een grote schaal op elkaar. Leg hier een tweede schaal of bord bovenop en leg daar vervolgens iets zwaars op zodat de plakken onder druk komen te staan. Laat de gezouten aubergineplakken 1-2 uur staan en je zult zien hoeveel vocht eruit komt dat je kunt afgieten.
Verwarm een beetje olijfolie in een pan op matig vuur en fruit de knoflook. Voeg niet al te lang daarna de tomaten toe (de knoflook mag niet verbranden) en daarna de basilicumblaadjes. Laat dit mengsel op matig vuur koken totdat de saus flink is ingedikt en breng op smaak met zout en peper.
Giet het vocht van de aubergines af, was het zout eraf en dep ze droog met keukenpapier. Besprenkel de bodem van een (of meerdere) koekenpan(en) met olijfolie en bak de aubergineplakken op hoog vuur aan beide kanten bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 190ºC. Vul de bodem van een ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg de plakken aubergine in de schaal en bestrooi met de twee soorten kaas. Daarna begin je aan de volgende laag, een beetje tomatensaus over de kaas en dan weer een laag aubergines, eindig met de kaas. Bak de lasagne in circa 20 minuten gaar, zodat de mozzarella is gesmolten. Plaats de lasagne eventueel, om een fraaie, bruine bovenlaag te krijgen, de laatste paar minuten onder de grill.