100% gezonde ontbijtkoek

De gebalanceerde ontbijtkoek die echt mag: boordevol gezonde vetten en eiwitten, zónder suikers! Enjoy...

Gebalanceerde ontbijtkoek

O ntbijtkoek. Wie vindt dit nou niet lekker? Ken je dat, je neemt één stukje met een lekker laagje roomboter....en ineens heb je vier plakken op. Waarna je je waarschijnlijk alleen maar suf en vermoeid of opgeblazen voelt. Dit komt omdat ontbijtkoek voornamelijk uit suiker en granen (wat ook suikers zijn) bestaat. Oh ja, en een vleugje specerijen. Geen goed product voor je lijf dus, maar wel enorm populair. De koek wordt bovendien verkocht als een gezond tussendoortje omdat er geen vet in zit. Weer zo'n bedrieglijk light verhaal. Het is juist doodzonde dat er geen gezonde vetten of eiwitten inzitten. Dit zou de koek tenminste nog een beetje gebalanceerd maken. Enfin, toen ik voor de zoveelste keer tijdens een workshop had uitgelegd waarom ontbijtkoek alleen maar voor snaaibuien zorgt en echt niet bevorderlijk voor je welzijn is, bedacht ik me dat er toch een gezondere versie te maken moest zijn. En jawel hoor, even knutselen door de eiwitten op te hogen, goede vetten toe te voegen zodat je bloedsuikerspiegel niet als een raket omhoog schiet en voilá.... een gebalanceerde ontbijtkoek met veel minder koolhydraten uit granen dan gewone ontbijtkoek. Enjoy!

Ingrediënten

01

Verwarm de oven voor op 160˚C . Bekleed een cakevorm (25cm) met bakpapier. Als je het bakblik met een beetje kokosolie invet blijft het bakpapier goed liggen en kun je de vouwen in het papier wegstrijken. Smeer de bodem van de beklede bakvorm in met wat kokosolie en strooi de hennepzaadjes eroverheen. 

 

02

Meng het quinoa-, rogge- en hazelnootmeel, specerijen, zout, bakpoeder en baking soda in een ruime kom. Meng het chiazaad met 100ml van de (zelfgemaakte) amandelmelk en laat 10 minuten weken. 

03

Maal de chiazaadjes fijn in de blender tot een papje. Voeg vervolgens de rest van de amandelmelk, de ahornsiroop en de appelciderazijn toe en mix alles door elkaar. Giet het mengsel met het ei bij het meel en roer door elkaar tot het een samenhangend beslag is en er geen klonten in zitten. 

04

Giet nu het cakebeslag in de vorm en strijk glad. Wikkel een bakpapier om de cake heen zonder dat het ’t beslag raakt, hij moet nog kunnen rijzen. Je kunt het met metalen paperclips vastmaken. Zet de ontbijtkoek in het midden van de oven en bak gedurende 40-45 minuten gaar, of wanneer een prikker er schoon uitkomt. Laat de ontbijtkoek een paar minuten in de vorm afkoelen voor je hem er uithaalt en laat vervolgens volledig afkoelen op een rooster. 

Op de hoogte blijven van de gezondste inspiratie, tips en de leukste kortingen? Meld je aan en ontvang gelijk een leuke verrassing in je mailbox!
Ontbijt Tussendoortje Gezonder zoet Glutenvrij Eiwitrijk Lactosevrij

Lees ook