Zes tips voor een positieve mindset bij zwanger worden

Je staat er misschien niet bij stil, maar naast voeding en lifestyle is ook je mindset heel belangrijk bij zwanger worden. Je mind staat in verbinding met je lichaam. Welk verhaal vertel jij jezelf…?
J e staat er misschien niet bij stil, maar naast voeding en lifestyle is ook je mindset heel belangrijk bij zwanger worden. Je mind staat in verbinding met je lichaam. De hele dag stuurt je mind signalen naar je lichaam. Onbewust kun je je lichaam, met je gedachtes en gevoelens het signaal geven dat zwanger worden niet veilig is, dat het niet lukt of dat je het niet kunt. Welk verhaal vertel jij jezelf (bewust of onbewust)…?

Zo krijg je een positieve mindset

Als je zwanger wilt worden, wil je dat dat snel gebeurt. Vandaag, morgen, of liever gister. Als een zwangerschap al een tijdje uitblijft, krijg je te maken met een flinke portie stress. Gedachtes als: ‘het gaat toch niet lukken’ of ‘er is vast iets mis’ steken de kop op. Misschien voel je angst, onzekerheid,  jaloezie, of ben je boos op je lichaam en is het vertrouwen in je lijf afgenomen. Deze negatieve gedachtes zijn normaal, ze horen bij het proces dat je nu doorloopt. Maar, als ze de overhand krijgen en het je state-of-mind wordt, kan dit een zwangerschap in de weg staan. Een positieve mindset helpt juist om sneller zwanger te worden. Aanpakken dus, die mindset.  Ik geef je 6 tips voor een positieve mindset bij zwanger worden.

Artem kovalev fk3xucftavk unsplash

1. Focus

Misschien herken je dat je focus verschoven is naar dat wat je niet wilt. Iedere maand als je ongesteld wordt, ben je iets meer onzeker. Je twijfelt of er misschien iets mis is, of het wel gaat lukken om zwanger te worden. Je focus verschuift naar angst. Oefen in het verleggen van je focus naar dat wat je wilt. Wat wil je wél? Hoe wil je je voelen? Wat wil je dat er gebeurt? Focus daarop, dan verdwijnen negatieve emoties sneller naar de achtergrond.

 

2. Wat zeg je?

Ongemerkt denk en zeg je vaak  “het lukt niet”, “ik ben onvruchtbaar”, “deze maand lukt het vast niet” etc…Let eens goed op je woorden en het signaal dat je daarmee je lichaam geeft. Geef je zelf een tik op je vingers als je jezelf op negatieve uitspraken betrapt, ze helpen je niet. Buig dit om naar positieve uitspraken en gedachtes die je wel helpen. 

 

3. Accepteer je angst, woede en verdriet.

Veel vrouwen verzetten zich tegen negatieve emoties als ze zwanger willen worden. Ze hebben gehoord dat stress nadelig is voor de vruchtbaarheid en willen dat koste wat kost vermijden. Niet doen! Door negatieve emoties te voelen, te doorleven en te accepteren kun je sneller weer de knop omzetten naar positief denken. Wees boos, huil als je wilt huilen en kijk daarna weer vol goede moed vooruit.

 

 

4. Stap uit die FB-groep.

Omring je zoveel mogelijk met positiviteit en vermijd negatieve verhalen, emoties en gedachtes van anderen. Dat is niet jouw verhaal, identificeer je er niet mee. Jouw verhaal eindigt positief! . Merk je dat de verhalen van anderen in die lotgenotengroep bij jou angsten oproepen of dat het je positieve mindset beïnvloedt? Stap uit de groep!

 

5. Dankbaarheid.

Besteed vaker aandacht aan dat waar je blij mee bent. Wat er wél is.. Een fijne manier om dat te doen is door het bijhouden van een gratitude journal. Schrijf iedere ochtend 3 (of meer) dingen op waar je dankbaar voor bent. Voel die dankbaarheid tot in je tenen. Een positieve start van je dag zorgt ervoor dat je je gedurende dag sterker en positiever voelt.

 

6. Voel je je minder machteloos.
Voel je angst, of onzekerheid? Zet het om in een positieve actie. Pas je voeding aan, start met fertiliteitsmassage of doe dagelijks een meditatie. Door in actie te komen voel je je minder machteloos. Je kunt écht iets doen om zelf je vruchtbaarheid te verbeteren en de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.  

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Your mind has got the power over your body! Met dat in je achterhoofd… welke signalen geef jij je lichaam?  Welk verhaal vertel jij jezelf? Welke overtuigingen heb je? Het begint met een besluit. Besluit vandaag dat je vanaf nu iets anders tegen jezelf gaat zeggen. Vertel jezelf een ander verhaal en focus op een positieve mindset.


Dit artikel is geschreven door voedings- en mental coach Marije Jelsma van www.bemama.nl. Ze is in Londen opgeleid in Natural Fertility en Fertility Massage, heeft een online programma ontwikkeld en is gespecialiseerd in voeding, mindset en fertiliteitsmassage bij zwanger worden. Ze is een van onze Better Health Ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen!

Artikelen

Lees ook