Het is DE periode om je voor te bereiden op je bevalling, (mogelijk) borstvoeding, slaapgebrek etc. zodat je straks hopelijk zo snel mogelijk een fitte ‘brand new’ moeder bent. Hier is inmiddels nummer 2 pas gearriveerd dus ik ben er de afgelopen tijd weer volledig ingedoken: gezond zwanger zijn!
‘Je bent wat je eet’ en als je zwanger bent gaat dit nog een stapje verder! Je baby haalt namelijk zijn/haar voedingsstoffen uit jouw lichaam. Bedenk dat alles wat je in je mond stopt (indirect) invloed heeft op je baby aangezien deze voor de bouwstoffen van zijn of haar kleine lichaam volledig afhankelijk is van jouw voeding. Liever een baby die voedingstoffen haalt uit complexe koolhydraten, onverzadigde vetten en goede bronnen van proteïne, dan een baby die voedingstoffen haalt voor de bouw van het kleine lichaam uit chips, chocolade, patat, frisdrank en hamburgers! Dan gaan we toch maar voor de avocado, broccoli, quinoa, amandel en hennepzaad baby. Toch? En een leuke en handige bijkomstigheid is dat baby’s vanaf de achtste maand van de zwangerschap smaken kunnen waarnemen. Je kunt dus je baby al een beetje laten wennen aan de smaken van jouw favoriete gezonde voeding. Gezonde voeding zorgt voor een goede groei van je baby, maar zorgt er ook voor dat jij je langer fit blijft voelen, helpt tegen zwangerschapskwaaltjes en je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen en energie om zo snel mogelijk te herstellen na de bevalling! Happy mom and happy baby! Volgens veel van mijn vriendinnen was ik een extra fitte zwangere door de combinatie van voeding, beweging en lifestyle. Tot en met 40 weken je veters staand kunnen strikken, meal prepping tijdens mijn zwangerschapsverlof en tijdens de kraamperiode lekkere hapjes maken voor je kraamvisite? Check!
Een zwangerschap is de eerste stap naar een verandering in jullie gezinsleven. Er moeten veel zaken geregeld worden terwijl je hormonen door je lijf gieren. De WC lijkt zelfs sinds kort misschien wel je beste vriend . Zwanger zijn kost al veel energie en oververmoeidheid heeft een negatieve invloed op de vervelende zwangerschapskwaaltjes. De ene zwangere is de andere niet en ook per zwangerschap kan het verschillen hoe jij je voelt en wat bij jou voor ontspanning zorgt. Het belangrijkste is dat je je eigen energielevel volgt en je niet blind staart op wat andere zwangeren wel of niet doen. Elk lichaam en elke zwangerschap is immers anders. Als je veel minder energie hebt dan je gewend bent dan kan dit natuurlijk voor frustraties zorgen. Probeer je te focussen op de dingen die wel lukken en die je energie geven in plaats van wat moeilijk of niet gaat. Geen ‘to do list’ in je hoofd, maar een ‘have done list’. Zet je positieve bril op!
Last van nesteldrang tijdens je zwangerschap en nog wat extra energie over? Naast een blinkend schoon huis kan je je ook alvast helemaal uitleven met ‘meal prepping’ voor de eerste dagen na de geboorte. Haal alvast basic’s voor in je voorraadkast die langer houdbaar zijn in huis zodat jij, je partner of familie, vrienden of de kraamhulp straks snel een gezonde maaltijd kan maken waarbij alleen de verse ingrediënten nog aangeschaft hoeven te worden.
Op-Food-ing tips:
Marjolein Versluis is gedragswetenschapper, moeder van een tweejarig dadellovertje, en een liefhebber van healthy foods. Vanuit een geïntegreerde benadering vanuit voeding, psychologie en lifestyle neemt ze haar gezin en Nederland stap voor stap mee voor een gezonde op-Food-ing.