Een klassieke fout. Het tegendeel is namelijk waar. Hoe ‘lighter’ je eet, hoe zwaarder je wordt. Vet, of liever gezegd het juiste soort vet, is iets wat onze lijven hard nodig hebben. Een dieet waarbij vet zoveel mogelijk wordt vermeden resulteert in een essentiële vetzuren tekort. Essentiële vetzuren zijn vetten die je lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom uit je voeding verkregen moeten worden. Een tekort maakt het voor je lichaam erg moeilijk om vet af te breken, omdat goede vetten nodig zijn om opgeslagen vet te verteren. 'Light eten' zorgt er dus voor dat je juist áánkomt.
Bovendien verzadigt vet en zorgt vetarm eten voor aanhoudende trek. In veelal de verkeerde soorten voedsel en vetten. Je maakt het dus alleen maar lastiger voor jezelf. Om de hongeraanvallen tegen te gaan drinken veel mensen liters light-frisdranken of eten ze meer van de light-producten. “Want die hebben nauwelijks calorieën dus dat mag” redeneren we blij. Een vicieuze cirkel, want light-producten zitten vol zoetstoffen die je hang naar suiker en allerlei lekkers voortdurend blijven aanwakkeren. Ze helpen je dus niet bepaald goede eetgewoonten ontwikkelen. Om nog maar niet te spreken over de gezondheidsrisico’s die er aan deze synthetische nepsuikers kleven.
Hallo love-handles!
Het is een treurige ontwikkeling dat vetvrije, halfvolle en andere light-producten tegenwoordig de supermarktschappen domineren. Zijn we er als maatschappij nu echt minder zwaar van geworden? Veel mensen zijn nog steeds bang om avocado’s, het ultieme superfood te eten vanwege hun vermeende hoge vetpercentage. En bij de Weight Watchers werd je decennia lang geleerd olijfolie heel voorzichtig op een theelepeltje af te meten want anders zou je teveel vet consumeren. Ondertussen voorspelt de World Health Organization (WHO) wel dat obesitas de komende jaren het grootste gezondheidsprobleem zal zijn. Niet verwonderlijk, want dit zijn nu juist de vetten die we hard nodig hebben. Niet de bewerkte geharde vetten in halvarines, margarines en andere zogenaamde gezondere producten.
Een voedingspatroon wat bestaat uit degelijke, natuurlijke producten -die dus ook gewoon vet bevatten- is juist wat je helpt ook op lange termijn een gezond gewicht te kunnen handhaven. Vergeet niet dat vet uit een product waar niet mee geknutseld is een vet is dat je lichaam herkent. Het is geprogrammeerd om te weten wat het ermee moet en een gezond lijf zal dit zonder problemen doen. Je hoeft dus echt niet bang te zijn van een avocado. Het gaat pas mis bij een te hoge inname van allerlei bedachte producten uit de fabriek. Begrijp me niet verkeerd, er is niets tegen voeding dat van nature vetvrij is. Een appel bevat nauwelijks of geen vet, en zilvervliesrijst is ook lekker mager. Van nature. Waar het om gaat is dat deze producten niet door een wetenschapper met een douchemuts op in een laboratorium bedacht en gemaakt zijn. En ineens voor ‘light’ doorgaan. Vet is een belangrijke sleutel in de opmaak van voedsel en vooral in hoe het smaakt. Als je vet uit voedsel verwijdert, blijft er een raar en veelal vies product achter wat de douchemuts-brigade weer vol suiker, zout en andere additieven moet stoppen om het lekker te maken. Dit is een van de redenen waarom deze producten hun doel volledig voorbij streven. Je lichaam herkent synthetische suikers en andere artificiële additieven niet als voedsel (ze groeien tenslotte niet in de natuur maar worden gemaakt), en heeft geen idee wat het ermee moet doen. Het slaat ze dus maar op in plaatsen waar ze niet horen. In plaats van efficiënt af gebroken te worden vinden deze ogenschijnlijke ideale snacks de weg naar je vetcellen. Hallo love-handles!
0% vet… Geen suiker toegevoegd!... Nu met minder zout!... 100% natuurlijk! De voedingsindustrie heeft in de gaten dat de consument graag gezond eet en speelt daar handig op in door dit soort kreten veelvuldig op de verpakking van hun producten te zetten. Helaas spreken ze dan vaak niet de hele waarheid. Geen suiker toegevoegd betekent weliswaar geen witte kristalsuiker toegevoegd, maar dit betekent niet dat het product niet vol zit met synthetische zoetstoffen. Maar dat staat er uiteraard veel minder duidelijk bij. Hetzelfde geldt voor vetarme of vetvrije producten. Vet geeft voeding een lekkere smaak dus als je het vet eruit haalt moet het toch ergens door op smaak gebracht worden. Lees dus altijd de ingrediëntenlijsten voor je dit soort bewerkte producten in je winkelwagentje gooit, want iets wat te mooi is om waar te zijn is vaak precies dat: te mooi om waar te zijn. Hier een korte cursus veelvoorkomende begrippen uit de voedingsindustrie:
Wanneer de fabrikant zegt: Dan bedoelt ‘ie:
0% vet Extra veel suiker toegevoegd om het op smaak te krijgen.
0% suiker Dus extra veel zoetstoffen
Unieke smaak Vol geur- en smaakstoffen
Met vruchtensmaak Smáák. Zonder enige echte vruchten dus.
Vezelrijk Met synthetisch toegevoegde vezels
Zonder conserveringsmiddelen Die waren niet nodig want het product is zo onnatuurlijk dat het niet kán bederven
Met extra toegevoegde vitaminen Die waren hard nodig want verder zitten er niet veel voedingsstoffen in dit product
Nu met minder suiker Dus suiker toegevoegd
Om echt ‘light’ door het leven te gaan -en blijven gaan- moet je lichaam goed functioneren. Het moet een goed geoliede machine zijn om de vergelijking maar even door te trekken. De lever moet zijn taak van 'vetpomp' kunnen uitvoeren en oud vet moet efficiënt afgebroken worden. Om dit te realiseren heb je voldoende voedingsstoffen en essentiële vetzuren nodig. Medisch onderzoek wijst steevast uit dat de vetten die in vette vis, olijfolie, noten, zaden, avocado’s en andere natuurproducten zitten, onze huid, haren, onze bloedsuikerspiegel, onze hormoonproductie (waaronder de hormonen die ons hongergevoel en vetverbranding regelen) en eigenlijk ons hele lijf gezond houden. Onbewerkt voedsel dat uit de grond in plaats van uit de fabriek komt bevat veel meer voedingsstoffen. Daar draait je lichaam op en dat is wat het in staat stelt je al jouw maaltijden en snacks goed af te breken en te verbranden.
Veel mensen zijn bang om avocado te eten omdat ze veel vetten bevatten. Maar het lichaam heeft deze gezonde vetten heel hard nodig om te functioneren en zelfs ook om af te vallen
Hoe realiseer je dit? Simpel. Zet zoveel mogelijk natuurlijk voedsel op het menu. Eet avocado op brood, tik een eitje, smeer met humus of grasboter, strooi lijnzaadjes door de yoghurt, gebruik olijfolie als saladedressing, koop gewone volle pindakaas in plaats van de light-variant (want daar zit suiker in), eet voldoende verse groenten en beperk je inname van transvetten (de onnatuurlijke vetten die ontstaan bij het harden van plantaardige vetten zoals in margarine, koekjes, zoutjes, snoep, sauzen en veel andere bewerkte voedingsmiddelen). Het regelmatig eten van deze goede vetten en die uit vette vissen zoals haring, sardines, ansjovis en wilde zalm (of het slikken van gefilterde visolie capsules) vult een eventueel tekort aan essentiële vetzuren weer aan.
Ben je vaak futloos, prikkelbaar, moe en kruipen de kilo’s er langzaam aan hoe streng je ook lijnt? Als jouw lichaam ook een slachtoffer van de light-leugen is geworden en je tekorten vermoedt, help je het hiermee z’n evenwicht weer terug vinden (hou vol, want een vetzuren tekort duurt even om aan te vullen). Na een poosje gaat dan ineens de zon weer schijnen. Je merk je dat je weer verzadigt raakt na het eten, dat je dankzij alle voedingsstoffen je energie weer terugkrijgt, dat je snaaibuien verleden tijd zijn, je humeur is erop vooruit is gegaan en dat je weer kunt luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Het lijkt misschien alsof je met dit voedingspatroon meer eet -en misschien is dit in eerste instantie ook zo-, maar hiermee zet je je lijf weer op de rails. En je zult zien dat alles zich na een poosje weer keurig stabiliseert.
Om af te vallen is het daarnaast al voldoende om 's avonds de zetmeelhoudende koolhydraten zoals aardappelen, brood, rijst e.d. weg te laten. Overdag kun je ze uiteraard wel eten, want hele granen zoals bruine basmatirijst, zilvervliesrijst, quinoa (eigenlijk een zaad) spelt en daarnaast zoete aardappels, degelijk brood en andere zaken die je in natuurwinkels in overvloede vindt zijn wel degelijk goed voor je. Heb je 's avonds nog honger? Eet dan een bakje volle (geiten- of schapen) yoghurt met een appel. En maak ook verstandige keuzes waar het je eiwitten en vetten betreft. Goed vlees van dieren die buiten hebben gelopen en volop hebben gegraasd is beter voor je dan worstjes uit blik of kiloknallers rundvlees. Wilde zalm is supergezond en ook het ridicule advies dat je maar twee eieren per week zou mogen eten is door de (Britse) Hartstichting lang geleden al ingetrokken. En sommige verzadigde vetten zijn helemaal niet slecht voor je. Kokosolie (lekker om koekjes mee te bakken en in te wokken) is zo’n voorbeeld van een superfood met een onterechte verzadigde –dus slecht- vetreputatie.
Om kort te gaan, het nieuwe light is niet minder, maar beter. Kwaliteit boven kwantiteit. Natuurlijker en gezonder. Als je weer een poosje eet zoals onze grotbewonende voorouders dat deden; veel verschillende soorten groenten, vers fruit, vis, vlees, noten en zaden, zul je zien dat het overtollig vet letterlijk van je afvalt. Op dit dieet is de mens geëvolueerd en heeft het de meeste andere rassen achter zich gelaten. Leer jezelf van nu af aan de ingrediëntenlijsten van producten die je koopt te lezen en bedenk dat als je het niet kunt uitspreken je het ook maar beter niet kunt eten. Zo verlies je niet alleen gewicht, maar blijft het er ook af. Oók volgende winter weer.