Suiker kent allerlei vormen en gedaantes. De producent maakt hier gebruik van. Wist jij dat er vaak verschillende soorten suiker in een product zitten? Dit is puur om ervoor te zorgen dat het woord suiker niet bovenaan in de lijst van ingrediënten komt te staan. Een ingrediëntenlijst benoemt namelijk de bestanddelen op volgorde van wat er het meest aanwezig is. Dus, staat een van de namen van suiker tussen de eerste drie ingrediënten? Dan zit het dus bomvol suiker! En staan er zes verschillende benamingen in? Dan worden er verschillende soorten suiker gebruikt om ze te doen dalen op de ingrediëntenlijst. Laat je dus niet foppen...
Sommige producten schreeuwen dat ze suiker bevatten... maar niet alles is zo glashelder. Wel een het etiket van de pot mayonaise bekeken?
Wist je dat bijna alle producten die je koopt in verpakkingen, op smaakt gebracht zijn of geconserveerd worden met een vorm van suiker? De Sluipsuikers noem ik dat want je denkt namelijk dat je een product koopt waar geen suikers aan toegevoegd zijn en toch zitten ze erin. Bij een Mars weet je dat je een suikerbom eet, maar koop je mayonaise dan verwacht je dat niet. En dat een ontbijtkoek suiker bevat weet je wel, maar dat die voor meer dan de helft alleen maar suiker is, dat verwacht je dan ook weer niet. Dus koop verse producten en vermijd pakjes en zakjes. Dat scheelt een heleboel suiker in een jaar!
Het lijkt wel alsof we in een Harry Potter boek zitten waarin suiker de grote slechterik is. Dat is op een manier natuurlijk ook zo. Geraffineerde suiker is echt heel erg ongezond. Dat het niet goed voor ons is weten we allemaal. Je bloedsuikerspiegel gaat pieken (waardoor je alleen maar meer zin krijgt in zoet), je hormonen raken na langdurige gebruik flink van slag, het is slecht voor je huid, je tanden en omdat het een ‘leeg’ product is (zonder voedingsstoffen) onttrekt het de vitaminen en mineralen aan je lijf. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Het vermijden van het woord suiker op verpakkingen komt echter niet voort uit de angst van de consument, maar uit die van de producent. Het is simpelweg om te voorkomen dat de potentiële koper wordt afgeschrikt door de hoeveelheid suiker die een product bevat. En daarom vind je hieronder een mini spoedcursus suiker herkennen!
Alle woorden waar suiker in voorkomt zoals vanillesuiker etc.
Glucose-fructosestroop
Dextrose
Fructose
Fructosestroop
Glucosestroop
Karamel
Karamelstroop
Lactose
Maisstroop
Maltose (moutsuiker)
Monosachariden
Polysachariden
Sucrose
Sacharose
Maltodextrine
Melasse(stroop)
Zoetstoffen zijn op geen manier een goede suikervervanger. Ze wakkeren namelijk de zin naar suiker en allerlei lekkers voortdurend aan. Ze helpen je dus niet bepaald goede eetgewoonten ontwikkelen. Om nog maar niet te spreken over de gezondheidsrisico’s die er aan deze synthetische nepsuikers kleven... Hier vind je de meest voorkomende namen:
Acesulfaam-K
Aspartaam
Cyclamaat
Lactitol
Maltitol
Mannitol
Saccharine
Sorbitol
Xylitol
Af en toe moet suiker best kunnen. Zelf leef ik ook volgens het 80-20% motto. Maar in die 20% eet ik alsnog geen geraffineerde suikers. Op de zoete momenten kies ik voor vormen van suiker die niet de vervelende eigenschap heeft om me van kostbare mineralen te beroven. Deze betere varianten van suikers zijn:
Ahornsiroop (maar nog met mate)
Honing (in hele kleine beetjes want je bloedsuikerspiegel maakt geen onderscheid)
Stevia, een natuurlijk zoetmiddel.
Fruitsuikers!