Ziek, zwaar, vermoeid en verdrietig… Ik herkende mijzelf niet meer terug. Er moest iets aan de hand zijn, het kon niet anders. Een blij mens, vol energie met zin om te tennissen… dat was toch wie ik was? Nu had ik ineens meer weg van een huiskat met een rothumeur. Nee, dit kon zo niet langer. Naar de dokter dus maar. Hashimoto kwam er uit. Een auto-immuunaandoening van de schildklier. Hè hè, eindelijk… een verklaring. En toen begon het echte werk; beter worden!
Hashimoto… (ook wel ziekte van Hashimoto of struma lymphomatosa) is een chronische auto-immuunziekte die al mijn (en misschien ook jouw) klachten veroorzaakte. Het immuunsysteem is bij de ziekte van Hashimoto “in de war” en het lijf maakt antilichamen aan tegen het eigen lijf. Het valt onder andere de eigen schildklier aan, een kleine vlindervormige klier aan de voorkant van je nek. Dit leidt tot schade aan de klier en resulteert en lage hormoonlevels… een trage schildklier dus, I knew it!
Mijn eigen lijf viel dus mijn schildklier aan. Dat is best wel een dingetje, zonder deze klier zijn we eigenlijk niets waard… De schildklier maakt namelijk hormonen (T4 en T3) aan die ons lichaam nodig heeft voor energieregulatie. De belaagde schildklier raakt beschadigd en krijgt het op een gegeven moment niet meer voor elkaar om naar behoren te functioneren. De disbalans in hormonen is nogal problematisch, want met te weinig schildklierhormonen wordt je niet alleen moe, het lijf gaat op allerlei manieren haperen.
Vandaar dat ik (en zo veel anderen) me zo beroerd voelde. Op een gegeven moment was een vaatdoek nog beter gezelschap. Nu was er eindelijk een verklaring gevonden.
Chronisch, dat woord bleef voornamelijk hangen. De diagnose was een opluchting, maar een chronische ziekte was toch even slikken. Zou ik me altijd slecht blijven voelen? Die gedachten spookten wel door mijn hoofd. Maar ik was vastbesloten om me beter te gaan voelen. Met alleen medicijnen zou mijn lijf niet herstellen tot wat het ooit was geweest. Mijn leefstijl moest drastisch veranderen en hier kwamen wat (mentale)spierballen bij kijken. Het was tijd voor verandering. Niet alleen in mijn voeding maar ook in mijn leefstijl.
Het heeft even geduurd, maar de aanhouder wint. Ik voel me inmiddels weer energiek, blij en ben ik gezond. Ik kan bijna alles weer eten en maak zonder moeite de juiste keuzes en wil nooit terug naar mijn oude leefstijl of eetpatroon. De rest van mijn leven zal ik (zonder moeite) rekening houden met mijn aandoening, maar ik vergeet soms zowat dat ik Hashimoto heb. Een ding is zeker, ik ben niet ziek. Ik raad iedereen met een ziekte als Hashimoto. Je moet alleen weten waar je op moet letten en daar ga ik je bij helpen.
De aanpak die ik heb gedaan, het Auto-Immuun Protocol volgen is niet alleen geschikt voor mensen met Hashimoto, maar voor iedereen met een auto-immuunziekte. De grondslag is dat je specifieke voedingsmiddelen elimineert die specifiek het immuunsysteem prikkelen en aanwakkeren. Het is dus een elminiatie dieet om je darmstelsel rust te gunnen en te helen. Ik heb dan Hashimoto, maar dit is dus ook geschikt voor mensen met Graves, diabetes type I etc. De kracht van dit protocil is dat je start met het aanpakken van de oorzaak van het probleem en niet met het dempen van de klachten. Hieronder vind je de aanpassingen die mijn leven drastisch hebben veranderd, volledig in positieve zin.
Het Auto-immuun protocol (AIP). In een notendop: Het auto-immuun protocol bestaat uit een eliminatie fase en een herintroductie periode. Je eet gedurende een bepaalde periode niets van wat klachten oplevert, tot de symptomen weg zijn en je darmen de kans hebben gekregen te helen. Dit kan van een maand tot een jaar duren, maar houd vol want het is echt de moeite waard. Voel je je weer goed, dan ga je langzaamaan weer voedingsmiddelen herintroduceren in je dieet.
Voeding die je gaat vermijden:
• Granen: Het is extreem belangrijk dat je in de eerste fase volledig glutenvrij eet, geen uitzondering of mate, simpelweg geen gluten. Gluten belasten de darmwand en die wil je nu juist even ontlasten anders kan deze niet helen. Veel mensen met Hashimoto laten granen ook na de eliminatie fase volledig staan. Zelf eet ik ze wel weer, maar ik raad het ten zeerste aan deze een periode volledig te schrappen. Wat schrap je in FASE 1 nog meer? (schrik niet, het is in het begin echt even streng)
• Noten en zaden
• Peulvruchten en bonen
• Zuivel
• Eieren
• Planten uit de nachtschade familie (aubergine, tomaat, aardabbel, tomaat, aubergine, rode peper, goji-bessen, paprika en paprika.
• Koffie
• Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen
Waarom deze producten vermijden? Ze kunnen leiden tot verhoogde ontstekingsactiviteit in het lijf wat op zijn beurt weer resulteert in een actiever immuunsysteem. Dat wil je juist voorkomen! Dit wilde immuunsysteem maakt jou zo ziek. Op een gegeven moment ga je, stapje voor stapje, een voor een de bovengenoemde producten weer introduceren in je voeding. Op deze manier kun je haarfijn aanvoelen welke producten jou ziek maken. Voel jij je ineens gek na het eten van een ei (of merk je dat jij je pas raar voelt na twee eieren) dan schrap je ze weer uit je voeding of beperk je de mate waarmee je het eet. Zo kun je jouw dieet stap voor stap aanpassen op jouw lijf.
Voeding die je omarmt:
• Bouillon getrokken uit botten
• Biologisch orgaanvlees (salade met lever kan echt heerlijk zijn)
• Biologisch vlees
• Wildgevangen (vette) vis
• Avocado’s
• Kokos (en alle producten hiervan)
• Gefermenteerde groenten (zoals kimchi)
• Zoete aardappelen (geen nachtschade, hoera!)
• Een grote hoeveelheid en een groot scala aan groenten en fruit. Lekker!
Lekker eten is dus zeker aan de orde tijdens de eliminatie fase. Er zijn allerlei AIP-proof recepten te vinden op het internet. Het is natuurlijk wel wennen, maar aangezien dit samen gaat met het verdwijnen van je klachten is de verandering voor de meeste mensen vrij gemakkelijk.
Naast gezonde voeding is rust een must. Bij het herstel is rust een vereiste. Hè, wat vervelend nou… een boekje lezen op de bank. “Tja schat, jij moet toch echt de was doen. Ik moet rusten van de dokter!”.
Dit is natuurlijk een zeer beknopt uittreksel van het Auto-Immune protocol. Er volgen nog vele blogs en artikelen waarin er wordt uitgelegd welke specifieke producten wel of niet vermeden moeten worden. Heb jij zelf ook nare klachten en ken jij jezelf niet meer terug? Laat je dan testen op een trage schildklier en Hashimoto. Ik laat mezelf eens de zoveel tijd testen met deze schildkliertesten.
Heb jij klachten en ben je ergens anders getest waaruit bleek dat er niets aan de hand is? Lees dan vooral de alinea hieronder en zorg dat de juiste markers en waarden getest worden.
Wanneer de schildklier niet voldoende hormonen aanmaakt spreken we over hyperthyroïdie (ook wel bekend als een trage schildklier) En laat Hashimoto nu de meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier zijn! Maar hè, hoe kon dat nu? Ik was meerdere keren getest op een trage schildklier en niets kwam uit deze tests naar voren. Wel, bij de meeste bloedtesten wordt alleen de waarden van de TSH (Thyroid Stimulating Hormone, vrijgegeven door de hypofyse) en vrij T4 (thyroxine) getest. Hashimoto wordt echter via andere markers getest en gediagnostiseerd, namelijk anti-TPO en anti-thyroglobuline. Wachten tot je lichaam dermate van slag is dat het TSH enorm hoog is en T4 idioot laag (simpelweg zodat het eindelijk omhoog komt in het bloedonderzoek) is natuurlijk voor de zotten. Ben jij bang dat je Hashimoto hebt? Dring dan aan op deze tests. Let op: Er is nog een verklaring waardoor veel mensen met een trage schildklier niet gediagnostiseerd worden. Het kan zijn dat jouw lijf de conversie van T4 naar T3 niet (goed) kan maken dan komen jouw problemen bij bloedonderzoek dus niet naar boven. Je T4 zit immers goed. En zo lopen er behoorlijk wat mensen (vooral vrouwen dus) met klachten rond die van hun huisarts te horen krijgen dat er niets aan de hand is. Heel vervelend, dus vraag vooral door en spoor je dokter aan vooral ook je actieve T3 te testen.