Snel afvallen, het klinkt zo aantrekkelijk…

Crashdiëten en hun negatieve bijwerkingen

De effecten van een crashdieet

D e zon brak vandaag weer door. De wintermaanden komen binnenkort tot een eind… en de dikke truien verdwijnen snel weer achter in de kast. En dan willen je toch weer even wat strakker in je vel zitten. Natuurlijk wil je liever nog gister dan vandaag dat ene vetrandje weggewerkt hebben. Een crashdieet volgen is dan wel heel erg aanlokkelijk. Even een tijdje heel weinig eten om weer in dat ene leuke maatje te passen. Maar waarom is dat nou juist geen goede methode om af te vallen?
Yoyo 1960314 640

Crashdiëten hebben op korte termijneffect, maar op de lange termijn zijn er veel negatieve bijwerkingen. Op de lange termijn zorgt deze methode van afvallen voor gewichtstoename en een hormonale disbalans. En wees eerlijk, wie vindt het nou leuk om zo weinig te mogen eten? Ik niet! 

Je vertraagt je stofwisseling
Misschien heb je weleens een crashdieet gevolgd. Wat gebeurde er toen met je lichaam? Had je een blijvend resultaat geboekt? Wanneer je weinig calorieën eet, gaat je lichaam over op de spaarstand. Vroeger was dit erg zinvol. In tijden van schaarste, ging het lichaam zuinig om met voeding. Het schildklierhormoon ging minder hard werken waardoor de spijsvertering trager werd. Wanneer er weer wat meer te eten was zorgde je lichaam er eerst voor dat de reserves werden aangevuld zodat er in tijden van schaarste weer genoeg reserves waren. Eigenlijk ontzettend slim van ons lichaam! In de moderne tijd waarin we nu leven kennen we helemaal geen schaarste meer, maar dat weet ons lichaam niet. Als je een streng dieet volgt denkt je lichaam eigenlijk dat er een periode van schaarste aan is gebroken. Het schildklierhormoon gaat minder hard werken en daardoor werkt je spijsvertering trager. Ga je na een tijd weer “gewoon” eten dan slaat je lichaam dat eten eerst op als vet om je reserves weer op te bouwen. Het schildklierhormoon gaat nog niet harder werken, die wilt eerst zeker weten dat er een lange tijd genoeg eten is. Dat is de reden dat je na het volgen van een crashdieet weer sneller aankomt ondanks dat je niet eens zoveel meer eet. Zo ontstaat het bekende jojo-effect.  

Clear device diet 53404

Misleiding op de weegschaal
Wist je dat spieren zwaarder zijn dan vet? Wanneer je dankzij een crashdieet afvalt, gaat je lichaam eerst je spieren verbranden. Dit geeft snel resultaat, wanneer je op de weegschaal gaat staan zal het getal je erg blij maken. Eigenlijk is het helemaal niet zo goed want hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je verbranding is. Oftewel door het verbranden van spieren gaat je verbanding op een lager pitje staan en kom je uiteindelijk weer sneller aan. Spieren hebben we nodig om veel calorieën te verbranden. Krachttraining zorgt ervoor dat we veel spieren opbouwen. Wees niet bang dat je er meteen als een bodybuilder uit gaat zien. Vrouwen hebben veel minder testosteron dan mannen, het zal je dus veel energie, tijd en moeite kosten om er als een bodybuilder uit te gaan zien.  


Je berooft jezelf van voedingsstoffen
Als je een crashdieet volgt is het onmogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Je lichaam gaat dan selectief kijken welke hormonale systemen in ons lichaam energie nodig hebben en welke minder of geen energie. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een onzuivere huid krijgen, last van je gewrichten, moeilijk zwanger worden, moeite hebben met inslapen en vele andere klachten. 


Stress en obsessie
Zelf heb ik eens een streng dieet gevolgd omdat ik als bruidsmeisje in een mooie jurk wilde passen. Mijn ervaring is dat je obsessief met eten bezig bent als je een crashdieet volgt. Waarschijnlijk zullen veel vrouwen zich hierin herkennen. Als je jezelf heel veel gaat ontzeggen dan heb je geen leuk leven. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te voeden en bezig te zijn met gezonde voeding. Maar een zeer streng crashdieet volgen daar wordt niemand happy van en gezond is het al helemaal niet. Vraag jezelf eens af of het volgen van een crashdieet echt nodig is, of moet je gewoon je ideaalbeeld aanpassen?

 

Crashdiëten bezorgen je stress. Mag ik dit wel eten, word ik hier niet dik van, heb ik niet al genoeg gegeten etc. Het hormoon cortisol dat vrijkomt bij stress breken je spieren af en zorgt voor vetaanmaak op de buik. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Stel reële doelen voor jezelf. Heb je last van veel overgewicht en wil je daarbij hulp, zoek dan hulp. 


Thecla Dekker

Sinds Thecla zich kan herinneren is ze bezig met gezonde voeding en op welke manier dat invloed heeft op het menselijk lichaam. Ze heeft alle voedingshypes en diëten toegepast en is erachter gekomen dat geen van allen werkt! Ze is zich in natuurvoeding gaan verdiepen en door Ralph Moorman opgeleid als hormoontrainster. Natuurlijk en onbewerkte voeding, dat is waar Thecla voor staat.

Health & Food

Lees ook