Natuurlijke tips voor glazende en gezonde haren

Last van haaruitval, droog of futloos haar?
D roge, gespleten punten en futloze lokken... het is voor niemand een pretje. En haaruitval en verdunning, niet alleen mannen hebben er last van. Ook veel vrouwen hebben er mee te kampen. Hoe komt het toch dat onze ooit zo gezonde bos haar ineens futloos, slap en uitgedund kan raken? En kunnen we er wat aan doen? Het antwoord is ja! 
Blonde girl golden 54566

Ons haar is een weerspiegeling van onze fysieke en mentale gesteldheid en ontzettend veel factoren kunnen haarproblemen veroorzaken. Het goede nieuws, we kunnen haaruitval effectief tegengaan. Hier vind je hoe jij je gezonde haren kunt behouden en terug kunt krijgen. 

 

 

 

 

 

 

De oorzaken van haaruitval

Bij haarverlies denken de meeste mensen aan ouderdom. Des te ouder je wordt, hoe minder haren er overblijven, toch? Ja, natuurlijk heeft een man of vrouw van 30 meer (en jonger ogend) haar dan een man of vrouw van 70 jaar oud. Maar niet alleen ouderdom kan de vitaliteit van je haar verminderen. Bekijk maar de lijst hieronder, deze punten kunnen allen tot haarverlies leiden: 
 

 • Stress
 • Slechte voeding
 • Slecht slapen
 • Te weinig water drinken
 • Hormoonschommelingen
 • Voedingstekorten
 • Metaalvergiftiging
 • Ziekte
 • Medicijngebruik
 • Zwangerschap
 • Te streng diëten
 • Slechte bloedcirculatie in de hoofdhuid
 • Absorptie- en opnameproblemen


Vaak is haaruitval te verklaren door genetische aanleg, of een verstoorde hormoonbalans. De boosdoener is vaak de schildklier of een verhoogd testosteron gehalte. En dit geldt voor zowel mannen, als voor vrouwen! Maar haar kan ook alleen maar goed groeien als het goed gevoed wordt. En daarom dat er bij een slecht eetpatroon en voedingstoffentekorten vaak haaruitval en andere haarproblemen komen kijken. Natuurlijk kunnen we onze haren verzorgen met maskertjes en lekkere oliën, maar uiteindelijk werken dergelijke producten alleen maar tijdelijk. Het probleem zit immers in het lichaam en dat kan alleen van binnenuit verholpen worden.   

Green 682620 640

Heb jij misschien last van een ijzertekort? 

Eet onbewerkte producten en veel groene bladgroenten voor stralende haren!

Bewerkte voeding is echt niet alleen slecht voor ons omdat het de taille geen goed doet, maar we krijgen ook nog eens veel te weinig voedingsstoffen binnen. Een belangrijke oorzaak van haaruitval bij vrouwen is dan ook ijzertekort. Dit heeft te maken met onze menstruatie. Het zal toch eens niet…We verliezen in dit ene weekje een zodanige hoeveelheid ijzer, dat als we het niet snel genoeg aanvullen met voeding, er haaruitval optreed. Dus, wat doen we hier aan? Juist, goed eten. Maar ook voorkomen dat we ijzertekorten in de hand werken. Koffie en andere cafeïne houdende dranken werken ons enorm tegen. Ze verminderen namelijk de opname van vitaminen en mineralen door het lichaam en (als dat niet al erg genoeg is) bevorderen de afscheiding van al deze onmisbare stofjes. Niet zo handig. Heb jij het idee dat je last hebt van een ijzertekort? Dit kun je laten controleren aan de hand van een bloedonderzoek.        

Exercise female fitness 601177

Kopzorgen 

Stress is funest voor volle lokken. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Stress vermijden kan behoorlijk wat verschil maken. Oké, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. En de meeste mensen weten dat stress slecht voor ons is, maar dat het voor haaruitval zorgt? Dit komt omdat stress leidt tot een verkrampte nek en vastzittende schouders, wat weer de bloedtoevoer naar je hoofdhuid vermindert. Haarzakjes worden niet voorzien van de nodige voedingsstoffen als dit aan de orde is. Als de stress helemaal de spuigaten uitloopt kan zelfs je hoofdhuid verstrakken waardoor de haarzakjes al helemaal ondervoed raken. Als dit al niet problematisch genoeg is voor onze haren, verzuurt stress ook nog eens het lichaam. Om verzuring tegen te gaan, onttrekt het lichaam alkalische mineralen als ijzer, magnesium en zink uit de haarzakjes. Dit alles heeft haaruitval als gevolg. Dus let op jezelf, probeer stress te vermijden door genoeg rust te nemen en grenzen te stellen. 

Agriculture basket beets 533360

Hair Do’s

Oké, misschien heb je nu een idee van de oorzaak van je dunne haren. Maar wat kun je doen om het tegen te gaan?

 • Drink water, het beste wapen in de strijd tegen gezond haar.
 • Goed en gezond eten. Eet noten, zilvervliesrijst, biergist en havervlokken. Deze producten zijn rijk aan biotine, wat de conditie van je haar verbetert. 
 • Eet voldoende eiwitten. Je haren bestaan grotendeels uit keratine (een eiwit). Hierom zijn eiwitten uiterst belangrijk voor een volle bos gezond haar. Lysine is een zeer belangrijk aminozuur voor je haarzakjes (dit kun je ook als supplement verkrijgen). Haal de eiwitten voornamelijk uit noten, eieren, kalkoen en kip, bonen en peulvruchten. Rood vlees is namelijk weer verzurend, en dat werkt weer averechts.
 • Eet genoeg essentiële vetten. Eet wat vaker vette vis (of een goed gefilterd vis-olie supplement) en strooi regelmatig pitten & zaden door je gerechten. 
 • Zorg dat je genoeg beweegt, dit verbetert je bloedcirculatie. Bewegen in de buitenlucht zorgt voor optimaal resultaat. 
 • Geef je hoofd, nek en schouders dagelijks een massage, dit bevordert de doorbloeding én vermindert stress. Win-win!
Cold drink 1535766 640

Hair Don't's

En wat moet je vermijden, om die fragiele haren te beschermen? Er is een boel dat je niet moet doen... zo is bleken, verven en permanent krullen natuurlijk niet ideaal. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende haar beschadigende gewoonten waar de meesten niet van op de hoogte zijn.  

 • Het drinken en eten van veel cafeïne houdende dranken en voeding (helaas bevat chocolade ook cafeïne….snik) 
 • Stressen: makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer yoga, mindfulness of iets anders wat bij jou past en je helpt je zorgen onder controle te houden. Pak de oorzaak van de stress gevoelens aan om zo de stress te verminderen. 
 • Het (voornamelijk) eten van bewerkte voeding. Suiker, snoep en andere geraffineerde producten beroven je van voedingsstoffen en suiker is een zware verzuurder van het lichaam. 
 • Stop met roken. Dit heeft eigenlijk geen uitleg nodig, of wel? Maar oké, daar gaan we. Buiten het feit dat iedere sigaret die je rookt (of meerookt) 25 mg vitamine C kost, droogt sigarettenrook je haar ook uit. Stoppen dus!
 • Zet niet elke dag ge föhn, stijl- of krultang op je haren, dat bevordert de gezondheid van je lokken echt niet. 

Föhnen, stijlen en krullen. Je haar wordt er echt niet blij van

De DO lijst is gelukkig een stuk langer dan de DON’t lijst en klinkt nog leuk ook. Dus, hou die haren in gedachten in je dagelijkse routine. Voor je het weet heb je nergens meer last van en is je haar weer dik en vol energie en volume.
 

Health & Food

Lees ook