Natuurlijke zonnebrandcrème om zelf te maken

Gelukkig zijn er steeds meer goeie, natuurlijke zonnebrandcrèmes te koop. Je bent in de zomer allang niet meer afhankelijk van chemische bescherming, vooral ook omdat je naast een steeds groter wordende keuze in de winkels ook heel makkelijk zelf veilige zonnebrandcrème kunt maken. Leuk projectje!
A ls je aan zomer en zon denkt, denk je niet onmiddellijk aan verhoogde blootstelling aan chemicaliën. Of hormoonverstoorders. Toch is dat in de zomer bij de meeste zonliefhebbers een realiteit. Leuk is anders natuurlijk, vooral omdat het ook net zo makkelijk anders kan. Namelijk met een makkelijk do-it-yourself zonnebrandcrème, zonder troep. Wil jij jezelf beschermen tegen de zon, maar niet allerlei schadelijke stoffen op je huid smeren? Maak dan je eigen zonnebrandcrème volgens het simpele recept in dit artikel. Nog leuk om te maken ook!
Vit. d zonnenlr

Je realiseert het je niet, maar die lekkere zonnebrandcrème, spray of lotion die zo goddelijk naar vakantie ruikt, zit vol schadelijke en irriterende stoffen. Jikes! Inderdaad, je ruikt het niet, je ziet het niet en je proeft het niet, maar de UV-filters die hierin worden gebruikt zijn chemisch van aard en komen vervolgens in hoge concentraties in je bloedbaan terecht. Terwijl jij nog een laagje extra opsmeert krijgen de chemische UV-filters avobenzone, oxybenzone, octocrylene (octocryleen) en ecamsule om maar een paar in de EU toegestane chemicaliën te noemen, de kans om je lichaam binnen te dringen.

 

Toegestaan maar niet gezond

En dat doen ze dan ook. Onderzoeken wijzen uit dat drie van de vier zojuist genoemde filters bij proefpersonen drie dagen nà het stoppen met smeren nog in hoge concentraties in het bloed werden gemeten. De conclusie is dat deze veelgebruikte zonnebrand ingrediënten weliswaar zijn toegestaan, maar alle 4 zorgen ze voor concentraties in het bloed die de door de Amerikaanse FDA (de Food & Drug Administration, een onderdeel van de Health & Human Services) vastgestelde maximale grens in ieder geval ruimschoots overschrijden. Gezond zijn ze dus niet.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat een opeenhoping van chemicaliën en andere gifstoffen in ons lichaam op een gegeven moment gaan zorgen voor verminderde energie. Je voelt je steeds een klein beetje meer futloos worden, omdat je lichaam het uiterst druk heeft al deze onwenselijke stoffen en geen tijd meer heeft om energie voor jou aan te maken. Hoe krijg je die energie weer terug? Dit online programma is speciaal opgezet om je in makkelijke stappen alles te laten zien. Het is een compleet stappenplan wat jou binnen no-time weer de energie van toen je kind was teruggeeft. 
Zomer fun

Daar sta je dan, met je gezonde leefstijl, je bioboodschappen, je fluoride vrije tandpasta en je natuurlijke medicijnkastje... Koop dus in ieder geval een natuurlijke zonnebrandcrème met een UV-filter op basis van mineralen. Of, en dit is helemaal leuk: maak je zonnebrand gewoon zelf. Weinig mensen weten het, maar veilige en gezonde zonnebrandcrème is heel makkelijk zelf te maken. Zonder gekke, irriterende en schadelijke toevoegingen, honderd procent natuurlijk, met slechts een paar ingrediënten en in een handomdraai gemaakt. Je moet alleen wel een tweetal ingrediënten bij de natuurwinkel op de kop tikken, of online bestellen. 

Heb jij ook altijd willen weten hoe ze al deze smeerseltjes nu precies maken? Tover je keuken om in een laboratorium en ga aan de slag.

Maak het gewoon lekker zelf!

Nog leuk ook, zo'n projectje. Heb jij ook altijd willen weten hoe ze al deze smeerseltjes nu precies maken? Tover je keuken tijdelijk om in een laboratorium en ga aan de slag. Ook leuk met kinderen, alhoewel je die bij een bepaalde stap in het proces even moet vragen om de ruimte te verlaten.

Het recept is vrij makkelijk en heeft een basis van kokosolie, bijenwas en zink oxide poeder (dit is je natuurlijke zonnebrand factor!) plus etherische olie voor verzorging en als bonus een lekker geurtje. Heel belangrijk, gebruik nooit citrus oliën op je huid als je daarna de zon ingaat vanwege het fototoxisch effect wat deze kunnen hebben. In dit recept gebruik ik pure lavendelolie (kalmeert de huid) en pure mirre olie (verzorgt de drogere huid), maar je eigen favoriete oliën of samenstelling kunnen uiteraard. Het is ook een fijne balans met de kokosolie om niet volledig naar kokosmacroon te ruiken. 

Coconut oil on wooden spoon 2090575 640

Ingrediënten

• 25 g bijenwas
• 165 g kokosolie
• 25 g zinkoxide poeder (dit geeft je ongeveer spf 11, gebruik 30g voor circa spf 15 en 40g zinkoxide voor factor 20). Ik koop deze non-nano zinkoxide poeder hier.
Let op, hoe meer zinkoxide hoe zorgvuldiger je moet smeren zonder een witte waas over te houden. 

• 5 Druppels etherische mirre of lavendel olie of geur naar keuze (geen fototoxische olie!)

 

Belangrijk om op te letten: zorg dat je tijdens de bereiding de zinkoxide niet inademt. Zorg er dus zoals gezegd voor dat er geen wolk poedersuiker wolk ontstaat en maak de zonnebrand bij voorkeur zonder kinderen in de kamer. 

Young woman 2194038 640

Bereiding

  1. Schep de bijenwas en kokosolie in een hittebestendige glazen pot. Verwarm de pot in een pannetje water totdat de ingrediënten gesmolten zijn. Heb je geen pot? Smelt de ingrediënten dan au-bain-marie in een glazen kom. 
  2. Schenk de gesmolten was en olie in een schoon potje of haal de pot uit het water. Laat een paar minuten afkoelen. 
  3. Voeg nu de zinkoxide toe en roer goed door tot er een gladde lotion is ontstaan.
  4. Laat de zonnebrandlotion even afkoelen voor je de etherische olie erdoorheen roert. 
  5. Doe in een glazen (jam)potje en klaar!

Is het Factor 50? Nee, maar voor normaal zon-gebruik heb je dat ook niet nodig (bakken is sowieso niet goed). Is het waterproof? Mwah. Zwemmen zou ik niet doen met dit zelfgemaakte goedje, iedere 3 a 4 uur opnieuw opbrengen wel. 


Voor een zongevoelige huid (daarvoor kun je trouwens ook astaxanthine slikken. Dit supplement verhoogt je weerbaarheid tegen de UV-straling op je huid) is dit een hele fijne, makkelijke en werkzame zonnebrand. Hij is een aantal maanden houdbaar of liever gezegd werkzaam, en uiterst geschikt om lekker mee rond te wandelen en bewegend te zonnen. 

Tip: Kindjes vinden het bovendien ook heerlijk om hun eigen potje te hebben en hun favoriete olie erin te doen. En waarom niet? De crème is echter helemaal natuurlijk, zonder gekke toevoegingen en echt gezond beschermend voor de huid. 

Lekker smeren en geniet van de zon!

Op de hoogte blijven van meer gezonde tips, inspiratie en heerlijke recepten? Meld je nu aan voor mijn nieuwsbrief, en ontvang gelijk een gezonde verassing in je mailbox!
Health & Food

Lees ook