Nadelen van fluoride in tandpasta en natuurlijke bronnen van fluoride.

Gezond tandenpoetsen! Weetjes over fluoride
O p het moment dat je gaat detoxen dan wil je zo weinig mogelijk gifstoffen in het lichaam en daarom wil ik het even over tandpasta hebben. Tandpasta wordt vooral geadviseerd vanwege de fluoride die er in zit. Is fluoride eigenlijk wel zo goed voor ons?
Brush 18729 640

Sterke tanden door fluoride 

Fluoride is een stof dat in het glazuur en in het dentine van onze gebitselementen aanwezig is. Dentine is het tandbeen van een tand of kies en dit wordt bedekt met een laag glazuur. Fluor zorgt voor de hardheid van gebitselementen, zodat deze veel beter bestand zijn tegen tandbederf zoals cariës (gaatjes) en erosie of abrasie (slijtage).

 

Fluoride ingebouwd in het tandmateriaal

Nadat je iets eet of drinkt gaat het glazuur in oplossing, wat demineraliseren wordt genoemd. Het gedemineraliseerde glazuur herstelt (remineraliseert) zich gelukkig ook weer. Hoe lang het duurt voordat het glazuur hersteld is hangt af van hoe zuur het voedingsmiddel is dat gegeten of gedronken wordt. Tijdens de remineralisatiefase kan er opnieuw fluoride in het tandmateriaal ingebouwd worden. Ook als er een gaatje (cariës) is ontstaan in een gebitselement (tand / kies) kan fluoride worden ingebouwd. Inbouw van fluoride zorgt ervoor dat het tandmateriaal sterker wordt waardoor een beginnend gaatje zich kan herstellen en misschien zelfs niet gerepareerd hoeft te worden. Voor dit reparatie proces wordt fluoride gebruikt dat al in de plaquevloeistof in de mond aanwezig is. 

 

De nadelen van fluoride

Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen. Zo kan een overmatig fluoridegebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Een teveel aan fluoride in het lichaam door een eenmalige overdosering kan een heftige reactie opleveren. Je kunt last krijgen van diarree, misselijkheid, transpireren en buikpijn. Vooral kleine kinderen zijn een risicogroep voor overdosering van fluoride. Maar ook als je kinderen of jij zelf de tandpasta niet doorslikt, wordt deze door de slijmvliezen opgenomen. Vervolgens komt de fluor in je lijf en het blijft een toxine. Het bindt zich niet alleen aan mineralen zodat jij ze niet kunt opnemen, maar is slecht voor je schildklier en talloze andere weefsels. Het is niet voor niets dat de bekende arts Dr. Moolenburgh in de jaren 70 enorm hard heeft gestreden om fluor uit ons drinkwater verwijderd te krijgen. Gelukkig met positief resultaat. 

Aromatic black background ceramic cup 734983

Bronnen van fluoride

Op zoek naar natuurlijke bronnen van fluor voor je tanden? Denk aan zeevis en thee. Eén kop zwarte thee levert in principe voldoende fluor voor een volwassene per dag. Er zijn echter omstandigheden zoals slechte voedingsgewoonten die vragen om meer fluoride in de mond.  

Om problemen in de mond, zoals cariës, erosie of abrasie te voorkomen is het raadzaam om jezelf afvragen wat de oorzaak is van deze aandoeningen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Vooral een hoog suikergebruik, een hoge maaltijdfrequentie, te veel zuurvormende voedingsmiddelen, op een verkeerde manier poetsen en verkeerde mondgewoonten, zoals knarsen zijn een trigger voor deze mondaandoeningen. 

Ter voorkoming van deze problemen wordt er geadviseerd om een fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Wil je liever geen extra fluoride gebruiken dan zal je jouw leefstijl aan moeten passen. Dat wil zeggen: gezonde voeding, voldoende rust en ontspanning om een goede speekselklierfunctie te stimuleren. Maar ook het aanleren van goede mondgewoonten en de maaltijdfrequentie terugbrengen tot maximaal drie maaltijden per dag.

 

Een ander effect van tandpasta

In de praktijk merk ik dat mensen het fijn vinden als een tandpasta veel schuimt. Dit is voor velen het teken dat de tandpasta goed reinigt. De stof die zorgt voor het schuimen van de tandpasta is Sodium Laureth Sulfate (SLS), een surfactant. Het grote nadeel van surfactants is dat ze de slijmvlieslaag in de mond kunnen aantasten. Daardoor wordt de barrièrefunctie van het slijmvlies flink verstoord en kan het bij mensen die hiervoor gevoelig zijn aften veroorzaken. Als je last hebt van mondbranden, ofwel een onaangenaam branderig gevoel in de mond, dan kan het zijn dat Sodium Laureth Sulfate dit veroorzaakt. 

 

Welke tandpasta koop jij?

Er zijn naast de bekende tandpasta's met fluoride ook verschillende tandpasta's op de markt die geen fluoride bevatten. Denk aan: Himalaya (let op de soorten zonder zoetmiddelen), Weleda, Aloedent of Green People. 

Health & Food

Lees ook