Mijn reis naar fitness

Hoe mijn reis begon en ik fit en personal trainer werd
I k ben Lilane en ben en voel me fit. Dat is echter niet altijd zo geweest. Integendeel… Dit is mijn persoonlijk verhaal.

Ik ben 37 jaar jong, getrouwd en moeder van drie prachtige jonge dochters. Sinds mei 2015 weet ik dat ik chronische leukemie onder de leden heb. Mijn passies waren koken en sport, nu zijn het missies geworden. Als ik zie wat ik bereikt hebt door gezond te eten en leven… Dat wil ik graag met anderen delen. Uit ervaring weet ik als geen ander dat je altijd de keuze hebt om aan je fit zijn te werken, van welk niveau je ook vandaan komt.   
 

Waar begon mijn reis naar fit zijn? 

Na de zomer van 2010 is mijn zoektocht begonnen naar hoe ik van mijn zwangerschap kilo’s af kon komen. Mijn dochters waren toen net 2, 3 en 5,5 jaar oud. Dat jaar ontzwangeren was ik dus al voorbij en het werd hoog tijd voor verandering. Amber’s boek “Eet jezelf mooi, slank en gelukkig” heeft mij toen enorm geïnspireerd. Al snel begon er vanaf die periode een zoektocht naar ‘wat is nog gezond om te eten?’ Mijn voorraadkasten geleegd en weer opnieuw ingericht. Dat maggie blokje waar ik heilig mee kookte, verdween ook. Ik dacht dat het altijd beter was dan zout, had alleen geen benul van alle e-nummers in die tijd. Onze oudste dochter had toen opmerkelijk last van een wisselende bloedsuiker spiegel, wat enorm haar gedrag beïnvloedde. Wij hebben toen met het hele gezin doorgepakt in de voeding en het Pelsser RED dieet gevolg. Onze kasten zijn nu bio-proof en veelal wordt vers en zelf gemaakt. Ik ben enorm geschrokken wat voeding en vulling allemaal met ons doet. Hoeveel kinderen er (ook oud leerlingen van mij in de periode dat ik lesgaf) aan de pillen zitten voor gedragsproblematiek. En hoeveel kinderen van de medicatie af kunnen, wanneer ze anders gaan eten (op de uitzonderingen daar nagelaten). Wij als ouders hebben de verantwoordelijkheid om onze kids te leren wat voeding is. Wat het verschil is tussen voeding en vulling. Eigenlijk weten we het soms zelf niet eens meer, zo erg worden we belazerd of laten we ons belazeren door de industrie.   
 

Liliane als personal trainer aan het werk

Door bewust te gaan eten en te sporten ging ik me anders voelen. Er vond een ontgifting plaats en ik viel ook af. Want met dat afvallen was mijn reis in de voeding begonnen. Maar ook: de scherpe kantjes in het gedrag van onze dochter verdwenen. Met feestdagen is duidelijk merkbaar dat de oliebollen, verjaardagstaarten, traktaties op school, snoep met Halloween, chocolade met sinterklaas altijd van invloed zijn op het gedrag. Steeds weer de balans vinden is voor mij een sleutelwoord geworden. Want de inmiddels bijna tiener gaat ook bij andere kinderen of buiten eigen keuzes maken die je niet meer in de hand hebt. Dan is het vertrouwen op dat wat je ze hebt geleerd.
 

Totdat...

Tot zover ging alles goed. En dan ineens, jaren later, krijg ik, die zo gezond leeft en fit is, van de ene op de andere dag de mededeling ziek te zijn. BAM!! Na een kleine medische ingreep, die uiteindelijk een grote medisch ingreep werd, wist de arts mij te vertellen voor 95 procent zeker te weten dat ik chronische leukemie heb (CML). Twee weken lang leefde ik in een hel van onzekerheid, maar gelukkig na twee weken ziekenhuis kon ik naar huis en bij mijn gezin zijn. Er was feitelijk bepaald dat dit het is. Ik heb –dat dan wel- de gunstigste variant van de Leukemie soorten die er zijn.   

Sindsdien ben ik aan een nieuwe reis begonnen en vallen de puzzel stukjes op hun plek. Ik mag nog bewuster gaan genieten van dat wat er is, het kan namelijk zo voorbij zijn. Na de diagnose heb ik tevens een carrière switch gemaakt. Ik wilde me bezig houden met mijn gezondheid, door nog meer met sport en voeding bezig te zijn. Want er is geen reden om op te geven. Geen excuus om je erbij neer te leggen dat je ouder wordt, je kinderen hebt, je toch al te dik bent, je het druk hebt… Of dat je ziek bent. 

 Er is altijd tijd om voor jezelf te zorgen. Jezelf op je eigen agenda te zetten en lekker en gezond te koken en op een goede manier te bewegen. Er is altijd de keuze om ervoor te zorgen dat je fit blijft of fit wordt. Althans, zo zie ik het. En sindsdien durf ik -met alle dynamiek van dien- te zeggen dat ik goed in mijn vel zit. Letterlijk en figuurlijk. Ik voel me fit en als de medicatie blijft doen wat het moet doen, dan word ik gewoon een oud vrouwtje.

Is het leven niet mooi?     

Tekst: Liliane Don

https://www.facebook.com/Personal-Trainer-Lil-1661850430718530/

Health & Food

Lees ook