Invloed van schoeisel op koopgedrag.

Wat beïnvloedt je koopgedrag bij het winkelen? Op je Jimmy Choo's door de supermarkt
Het is een bekend fenomeen dat boodschappen doen op een lege maag geen goed idee is. Je knorrende maag zorgt ervoor dat je veel meer boodschappen in je karretje laadt dan normaal en ook de voedzaamheid van je aankopen laat te wensen over. Maar wist je dat ook het schoeisel waarin je op pad gaat van invloed is op hoe je shopt? 

Onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University concludeerden dat wanneer je hoge hakken draagt, je minder uitgeeft. Blijkbaar worden mensen die normaal gesproken teveel uitgeven ‘afgeleid’ door het feit dat ze onbewust moeten balanceren, wat erin resulteert dat de hand steviger op de knip wordt gehouden. “Een verhoogd bewustzijn van je evenwicht zorgt ervoor dat men opties beter afweegt en vaker een product koopt dat qua prijsklasse in de middenmoot valt” aldus de onderzoekers. In het Journal of Marketing Research beschrijven ze in hoeverre het wiebelen op een stoel, het balanceren op 1 voet of het spelen van een computerspelletje terwijl er een consumentenkeuze gemaakt moet worden van invloed is op je keuze. In het artikel wordt beschreven hoe testpersonen op koopjacht naar een televisie vaker kozen vaker voor een 42inch scherm dan voor een 32 of 50inch scherm als ze tijdens de keuze hun evenwicht moesten bewaren. ‘Ook etalage shoppen op een ijzige stoep of winkelen aan boord van een heen en weer deinend cruiseschip beïnvloedt je uitgavenpatroon’ zegt het artikel. 

Als dat geen goed excuus is om op schoenenjacht te gaan… Als een paar Jimmy Choo’s ervoor kan zorgen dat ik een minder grote televisie koop (wat zouden die mannelijke testpersonen uit het artikel hebben gedragen?), vraag ik me af of er schoeisel bestaat dat de kwaliteit van je aankopen kan beïnvloeden. Of er een foefje is wat ons kan helpen gezondere keuzes te maken. 
In een samenleving waarin obesitas een ware epidemie dreigt te worden en de winkels vol liggen met bewerkte voedingsmiddelen die alles behalve goed voor je zijn is dit geen overbodige luxe. Zou dat niet leuk zijn? “Schat, chocopasta en chips? Je bent zeker weer op je teenslippers naar de winkel geweest. Zou je volgende keer je tennisschoenen weer aan willen trekken?”       


In de 'Food for Thought' blog schrijf ik regelmatig kleine stukjes over thema's die me bezig houden. Deze gedachten rondom grote en kleine vraagstukken wil ik hier graag met jullie delen. De onderwerpen strekken van voeding en gezondheid tot ouderschap en kinderperikelen. Laat overigens vooral hieronder ook jouw gedachten achter, daar ben ik net zo benieuwd naar!

 

Health & Food

Lees ook