Herfstdip? Zo krijg je meer energie (plus een smakelijk recept!)

Heb jij ook last van minder energie rond het wisselen van de seizoenen? Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je ook in de herfst (en de winter) je energie op pijl houdt?
A lles is energie, ik blijf het een bijzonder gegeven vinden. Jij, ik, de planten in de tuin, alles bestaat uit een bepaalde trilling. Je kunt er van uitgaan dat, hoe hoger de trilling is, hoe meer energie er van uitgaat. Misschien herken je het wel dat je van sommige mensen heel veel energie krijgt en dat andere mensen je energie kosten. Zo is het natuurlijk ook met voeding.
Flespompoen voor better health

Kies voeding met  `levenskracht`

Planten die mochten groeien in de volle grond, zonder kunstmest en van direct zonlicht hebben genoten, bevatten meer ‘levenskracht’ dan planten die op glaswol met substraat en in kunstlicht zijn grootgebracht. Biofotonen zijn kleine energiepakketjes die uit zonlicht opgenomen worden, deze zijn aantoonbaar met een speciale techniek. Hoe meer lichtenergie een plant kan opnemen des te voedzamer het is. Wanneer we dit voedsel tot ons nemen komt deze lichtenergie vrij. Dit pleit voor veel verse groenten en fruit het liefst lokaal en biologisch (dynamisch) verbouwd. Levende voeding, die bijdraagt aan onze gezondheid.

Daarom koop ik het liefst mijn groenten en fruit bij de biologisch dynamische boederij in de buurt of beter nog, ik oogst het uit mijn eigen moestuin. Het smaakt lekkerder, ik weet waar het vandaan komt en ik eet met de seizoenen mee. In de reguliere supermarkt is natuurlijk ook volop groenten en fruit te koop, daarvan kan ik wel zien waar het vandaan komt, maar niet hoe lang het al onderweg, of bewaard, is geweest.

Bouwstoffen zorgen er voor dat onze cellen beschermd worden, dat snelle veroudering tegengegaan wordt, dat ons immuunsysteem goed kan functioneren en dat we dus voldoende energie hebben om de dingen te doen die we willen doen.
Flespompoen bakje voor better health

Niet alleen brandstof, maar ook bouwstof zijn nodig

Ons lichaam is een ingenieuze fabriek. We stoppen iets in onze mond en daar begint al direct de verwerking van ons voedsel. Het wordt vermalen, geknipt, verteert, slim gecombineerd en gebruikt als brandstof en bouwstof. En met name die laatste is belangrijk. Want we kunnen heel veel van wat we eten als brandstof gebruiken, maar niet alles is geschikt als bouwstof. Bouwstoffen zorgen er voor dat onze cellen beschermd worden, dat snelle veroudering tegengegaan wordt, dat ons immuunsysteem goed kan functioneren en dat we dus voldoende energie hebben om de dingen te doen die we willen doen. 

Als we te veel suiker of andere gerafineerde producten eten raken de `energiefabriekjes` in onze cellen beschadigd.

In onze cellen zitten namelijk piepkleine energiefabriekjes, mitochondriën. En wanneer we onze cellen beschadigen doordat we te veel suiker of andere gerafineerde producten eten raken die energiefabriekjes ook beschadigd. Gelukkig kunnen we dat deels voorkomen door de juiste voeding en door middel van beweging. Spierweefsel bevat in verhouding veel mitochondrieen en wanneer je er dus voor zorgt dat je meer spierweefsel creeert, je meer energiefabriekjes krijgt. En dat bewegen doe je dan het liefst in de buitenlucht want dat is ook bewezen effectief om je energie op pijl te houden.

 

Meer behoefte aan een energieboost? Met het online programma Energie Boost heb je alles in handen om meer energie over te houden voor de dingen die er écht toe doen en jouw volle potentie te leven!

 

Na zo’n heerlijke herfst wandeling (of workout) kun je jezelf verwennen met dit makkelijke verwarmende pompoengerecht voor extra energie.

Flespompoen gerecht voor better health

Kruidige flespompoen met nigellazaad en kardemom

(bijgerecht 4 personen)

Ingrediënten

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Snijd de flespompoen door midden en ontdoe deze van de zaden. Verdeel de pompoen in blokjes van ongeveer 3×3 centimeter. Pel de ui en snijd deze ook in stukjes. Verwarm de ghee in een koekenpan en voeg ook de olijfolie toe. Fruit de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg dan de pompoen toe en zet het vuur hoger. Bak de pompoen een paar minuten aan totdat deze iets kleur heeft. Voeg de komijn, koriander, chilipeper, nigellazaad, kurkuma en kardemompeulen toe en bak kort mee totdat ze beginnen te geuren. Doe dan het hele mengsel in een ovenschaal, voeg het kaneelstokje toe en overgiet het geheel met de bouillon. Zet vervolgens de schaal in de voorverwarmde oven.

Bak de pompoen gaar in ongeveer 25 minuten (tussendoor even checken). Haal dan de ovenschaal uit de oven en laat het even staan. Het meeste vocht is uiteindelijk opgenomen en verdampt, alle smaak van de specerijen zit in de pompoen. Lekker in combinatie met een lauwwarme bietensalade en rijst, paarse aardappelsalade of gekruide couscous.

 

Dit artikel is geschreven door natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen van Simplifyyourlife.nl. Een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen! Ook de receptfoto’s in dit artikel zijn gemaakt door Myrthe.

Artikelen

Lees ook