Blije hormonen en meer energie: 5 aandachtspunten

Herinner jij je nog de laatste keer dat je een geluksmomentje had? Het voelen van geluk is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Geluksmomentjes en gevoelens van welbehagen komen voort uit je hormonen.
H erinner jij je nog de laatste keer dat je een geluksmomentje had? Na een nacht lekker te hebben geslapen stap je naar buiten en de zonnestralen schijnen in je gezicht. Op weg naar je werk springen alle stoplichten op groen en besef je je weer even hoe goed het leven is. Je kunt de hele wereld aan! Dit heeft alles met je hormonen te maken en gelukkig kun je daar zelf een grote invloed op uitoefenen. In dit artikel lees je hoe.
Jared rice 388260 unsplash

Helaas is het leven is niet altijd één grote gelukzalige roze wolk waar we de hele tijd op kunnen blijven zitten. Maar zonder downs ook geen ups natuurlijk… Het voelen van geluk is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Geluksmomentjes en gevoelens van welbehagen komen voort uit je hormonen. Hoe meer gelukshormonen zoals serotonine en dopamine er in je lichaam worden aangemaakt, hoe beter je je voelt. Iemand wiens hormonen niet op orde zijn zal daardoor minder in staat zijn dezelfde geluks-intensiteit te ervaren dan iemand bij wie alle hormonen netjes in balans zijn. En ook al gaat het leven niet altijd over rozen en hebben we veel factoren die ons humeur beïnvloeden niet zelf in de hand, onze hormonen (en dus ons humeur) kunnen we voor een groot deel zelf beïnvloeden... Is dat geen geruststellend gevoel?

We hebben al meer stress als onze smartphone simpelweg naast ons ligt.
Stocksnap unzlodi6gr

Je hormoonhuishouding is een gevoelig systeem en kan door allerlei factoren uit balans raken. Gebrek aan beweging bijvoorbeeld, te veel (geraffineerde) suikers, gebruik van medicatie of te weinig gezonde voeding en daardoor te weinig hulp- en bouwstoffen voor de hormonen. Maar misschien wel de grootste uitdaging in onze huidige maatschappij: stress. Niet alleen door stress op werk, een stressvolle gebeurtenis in het leven of het ‘gewoon’ even heel druk hebben. Maar ook door alle prikkels waar we, mede door de technologische vooruitgang en versnelling in onze maatschappij, voortdurend aan blootstaan. Uit een wetenschappelijk psychologisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat we al minder rust, concentratie en focus hebben als onze smartphone simpelweg naast ons ligt. Omdat we weten dat er mogelijk een melding kan binnenkomen van mail, social media of Whatsapp. Om die reden schijnt er zelfs een relatie te zijn tussen smartphonegebruik en burn-out, omdat mensen die hun smartphone meer gebruiken minder goed herstellen van de werkdruk die ze ervaren. Oeps, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Leg je telefoon dus lekker wat vaker weg en doe hem regelmatig gewoon eens uit.

Stress is killing voor je hormoonhuishouding. Bouw daarom voldoende ontspanningsmomenten in!
Pexels photo 4127298

Stress en onrust zijn de nummers 1 als het gaat om verhoogd voedingsstoffenverbruik. En je hebt die bouw- en hulpstoffen nou juist nodig voor een goede werking van je hormonen. Bovendien zal de productie van stresshormonen adrenaline en cortisol altijd voorrang krijgen op alle andere hormonen. Zonder pardon ‘vreet’ adrenaline het aminozuur tyrosine weg uit je lichaam en blijft er te weinig over voor de aanmaak van je schildklierhormoon.  Het gevolg daarvan kan vermoeidheid, droog haar of spierpijn zijn. Evenals het heel koud hebben omdat je thermosstaat en energieverdeler in je lichaam onvoldoende hormoonbouwstof heeft. Zo raakt je hele hormoonhuishouding uit balans. Bouw dan ook voldoende ontspanningsmomenten in. Een kwartiertje per dag is soms al genoeg. Even niets doen en lekker voor je uitstaren of bladeren in je favoriete tijdschrift.

Om de juiste basis te leggen voor een hormoonhuishouding die goed in balans is, geven we je in dit artikel nog 5 belangrijke aandachtspunten voor blije hormonen.

5 tips voor blije hormonen en meer energie

Happy Hormoon aandachtspunt 1: De Bouwstoffen
Eet elke maaltijd een portie eiwitten in de vorm van eieren, gevogelte, vis, noten & zaden of peulvruchten (2x per week) voor voldoende aminozuren. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor de aanmaak van happy hormoon serotonine.

Happy Hormoon aandachtspunt 2: De Hulpstoffen
Zorg voor voldoende hulpstoffen die de bouwstoffen kunnen omzetten in serotonine. Je vindt deze hulpstoffen vooral in groente (eet daar dus heerlijk veel van!). Ook vis, vlees, noten & zaden bevatten belangrijke hulpstoffen in de vorm van mineralen en b-vitamines.

Happy Hormoon aandachtspunt 3: Daglicht!
Daglicht! Zorg dat je in ieder geval elke dag een half uurtje buiten komt om wat daglicht op te slurpen. Het liefste in de ochtend. Zet even geen zonnebril op, want het is belangrijk voor de aanmaak van serotonine dat je voldoende zon- en daglicht in je ogen krijgt.  

Happy Hormoon aandachtspunt 4: Wat maakt je blij?
Doe meer dingen die je leuk vindt! Nee, dat betekent heus niet dat je morgen meteen naar de Efteling moet gaan of na al die jaren eindelijk een paard moet kopen… Het zit hem juist ook in de kleine dingen. Dans in de huiskamer, zing mee met je favoriete muziek, lees weer eens een fijn boek, maak dat lekkere recept, knuffel met je partner of kindje, laat de televisie eens uit en doe een bordspel of neem een ontspannend bad in plaats van een snelle douche. Het zijn kleine, maar o zo effectieve, voorbeelden van serotonine-boosters.

Happy Hormoon aandachtspunt 5: Beweeg!
Het maakt niet uit hoe, als je maar beweegt. Bewegen en sporten is misschien wel de allerbeste manier om je hormonen in balans te brengen en te houden. Door sporten zal de productie van tryptofaan verhogen. Tryptofaan zorgt in de hersenen dat er serotonine wordt aangemaakt. Beweging stimuleert trouwens zowel de aanmaak als het vrijkomen van serotonine. Kies een manier van bewegen die bij je past of het nou wandelen is door het bos, hardlopen in de duinen, balletles voor volwassen beginners of iets met een bal!

Merk je dat jouw bloedsuikerspiegel regelmatig schommelt en wil je deze graag in balans brengen? Het Bloedsuikerbalans programma van de Better Health Academy helpt je in een goed opgebouwd 3-fasenplan op weg om makkelijk af te rekenen met je suikerverslaving. Bovendien hoef je met het complete suikervrije menuplan niet na te denken over wat je allemaal wel of niet kunt eten; dat hebben wij allemaal al voor je bedacht.
Artikelen

Lees ook