Zoonlief is niet de eerste die op kamers gaat. Twee dochters (ook lief) gingen hem voor. Geraakt ben ik iedere keer. Met weemoed in mijn hart merk ik dat ingesleten, vertrouwde patronen en rituelen losraken of veranderen. Elkaar zien is niet meer vanzelfsprekend. Verhoudingen veranderen. Dat wat tot nu toe gewoon en gemakkelijk was, moet een andere vorm vinden. Kinderen worden volwassen, wij als ouders worden vangnet en gelijken. Contacten lopen opeens via Facetime, whats’app en geplande afspraken. Een nieuwe dynamiek en balans vinden gaat met vallen en opstaan.Afscheid nemen van iets dat zo vertrouwt is, heeft impact. Of het nu gaat om een verhuizing, het overlijden van iemand die je dierbaar is of het afscheid van een baan of vriendschap. Het kan je behoorlijk uit balans brengen. Hetzelfde geldt voor afscheid nemen van eetbuien of een eetstoornis. Je moet loslaten wat tot nu toe je houvast was. Je overlevingsmechanisme dat je hielp om te gaan met de wereld en jezelf. Kun en wil je eigenlijk wel zonder? En hoe moet dat dan?
Het afscheid van mijn eetstoornis zo rond mijn 27e was niet één moment. De ommezwaai ging in stapjes. Veel pogingen om te stoppen met eetbuien en braken mislukten faliekant. Toch lukte het op een gegeven moment wel. En vanaf dat moment wilde ik nooit meer terug. Lange tijd wilde ik zelfs niet terugdenken aan mijn boulimia-periode. Ik wilde vooruit. De toekomst tegemoet.Maar nu mijmerend over het uit huis gaan van onze kinderen, denk ik na over het afscheid van mijn eetstoornis. Wat dit afscheid me destijds kostte, wat het me bracht en wat ik te leren had.
Ik raakte best het één en ander kwijt op het moment dat ik afscheid nam van mijn eetstoornis. Dit was lastig. Want dat betekende:
Het afscheid van mijn eetstoornis had ook positieve effecten. Effecten die me rust en ruimte gaven en die zorgden dat ik meer energie had voor andere dingen:
Natuurlijk ging die omslag naar een leven zonder eetstoornis, niet zonder slag of stoot. Ik moest namelijk leren omgaan met datgene dat ik ingewikkeld vond van mezelf en van de wereld.
Het belangrijkste dat ik geleerd heb van alles, is: stil staan bij wat dingen me doen, opruimen wat opgeruimd moet worden, kijken wat ik werkelijk wil en nodig heb en dat vervolgens regelen of doen.En zo veroverde ik stap voor stap mijn vrijheid. Een vrijheid waar ik nog iedere dag dankbaar voor ben. En het mooie is dat de vaardigheden die ik leerde van mijn eetstoornis en bevrijding me ook helpen om in deze tijd van verandering een nieuwe weg te vinden samen met m’n lief en onze kinderen.
---
Tussen haar 20e en 27e had Charlie Paludanus eetbuien en boulimia en was haar grootste angst dik te worden. Inmiddels heeft Charlie zich hier al meer dan 20 jaar van bevrijd. Ze geniet met volle teugen van het leven en van lekker en gezond eten. Zonder dat dit effect heeft op haar gewicht of humeur. Nu helpt ze in haar praktijk en op haar blog mensen met het omgaan en overwinnen van hun eetstoornis. Hier zullen we regelmatig blogs van Charlie delen om een hand en steun te bieden aan iedereen die met eetproblemen worstelt. Ook zijn deze blogs belangrijk voor degenen die eetstoornissen beter willen begrijpen om zo naasten beter te kunnen helpen.