We zetten onze top 6 koolhydraatarme hapjes voor bij de brunch voor je op een rij. En... er staan nog broodjes bij ook! Die zijn toch onmisbaar, of niet?
Hartige eiermuffins zijn ontzettend lekker en makkelijk te maken. Eigenlijk ben je al klaar met alleen eieren, een oven, boter voor invetten en een muffinvorm. That's it. Natuurlijk is het wel wat leuker als je leen lekkere vulling toevoegt. Hieronder vind je mijn favoriet: Geitenkaas spinazie eimuffins. Maar je kunt van alles toevoegen, ga los!
Ingrediënten voor 12 muffins
Ga jij voor simpel of culinair?
1. 12 eieren
2. 1 uitje, gesnipperd
3. 4 el geitenmelk of ongezoete notenmelk
4. 1 tl boter
5. 2 handen verse spinazie
6. 150 g geraspte oude geitenkaas
7. Klein snufje zout
8. Muffinvorm en papieren cupcake vormpjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg in elk kuiltje van de muffinvorm een papieren cupje.
Snipper de ui en fruit deze in de boter tot ze glazig en zacht zijn.
Klop met een garde de eieren los de geitenmelk, de bieslook, de helft van de kaas, peper en eventueel zout.
Schep de spinazie en de gefruite ui door de eieren heen. Schenk het mengsel in de muffincups. Strooi de rest van de kaas over de muffins heen. Bak de omeletmuffins in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.
How's it rollin'?
Met dit gerechtje is makkelijk te variëren en zowel koud als warm is het ontzettend lekker: omeletrolletjes! Je maakt eigenlijk omeletwraps die je makkelijk vult met je favoriete ingrediënten. Probeer eens rolletjes met met pesto en kalkoenfilet, of zalm en avocado of geitenkaas met uitgebakken spekjes of bietjes en walnoten... of ..of ...of. Enfin, ik kan door blijven gaan. Rol wat rucola mee tussen de vulling en je hebt een heerlijk koolhydraatarm gerechtje op tafel staan.
Het enige wat je nodig hebt zijn eieren, boter, wat peper en zout en dungesneden bieslook-ringetjes. Klop de eieren los in een kommetje. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze langzaam warm worden. Voeg de boter toe en voeg wanneer deze gesmolten is een scheut eieren toe. Let op de dat de omelet niet te dun en niet te dik is, het moet wel goed kunnen rollen zonder te scheuren.
Wanneer de omelet gaar is verplaats je hem naar een bord of plank en leg je de vulling er op. Laat de rand vrij anders kan de rol niet mooi afsluiten. Rol voorzichtig een mooie stevige rol van de omelet (plak desnoods de randen aan elkaar met wat roomkaas) en leg in de koelkast om op te stijven. Haal na ongeveer 20min uit de koeling en snij de rol met een scherp mes in mooie plakken.
3. Zadenbroodjes
Koolhydraatarm en toch brood op tafel!
Ben jij net begonnen met koolhydraatarm eten of ben jij een echte pro? Toch zal voor iedereen het bij de feestdagen nog even nadenken zijn. Een brunchtafel zonder brood… dat is toch een beetje gek, zeker tijdens feestdagen. En daarom heb ik deze zadenbroodjes in de lijst gezet! Heerlijke broodjes zonder granen en koolhydraatarm. Dus wil jij glutenvrij of koolhydraatarm eten of ontvang jij gasten die dit willen? Dan zijn deze broodjes echt een must.
4. Saladebootjes met ei-avocado salade
Een lekkere knapperige toevoeging met romige, frisse vulling!
Ingrediënten
• 4 rondeeleieren, hard/halfzacht gekookt
• 2 el suikervrije mayonaise of crème fraiche
• Sap van ½ limoen
• 1 avocado (ongeveer 50 gram)
• 8 bladeren baby romaine sla of witlof
• Verse basilicumblaadjes of dille, gehakt
• Hand cherry tomaatjes, in kwarten
• Peper en zout naar smaak
• Optioneel: uitgebakken spekjes
• Optioneel: geroosterde pijnboompitten
Bereiding
Kook de eieren of gebruik voorgekookte eitjes. Snijd de eitjes en avocado in kleine stukjes. Meng de eieren en avocado door elkaar met de mayo of crème fraîche en limoensap. Breng op smaak met peper en zout en schep in de sla- of witlofbladeren. Bestrooi met de verse kruiden en wat extra topping die jij lekker vindt.
5. Mini-yoghurt met glutenvrije granola
Kleine glaasjes gevuld met romige geitenyoghurt en knapperige graanvrije granola… heerlijk! Voeg wat kleur toe door besjes op de bodem van de glaasjes te leggen. Zelf vind ik het leuk om yoghurt af te wisselen met een bessensaus. De laagjes zijn een waar feest voor het oog. Hier vind je het recept voor glutenvrije low carb granola met bessensaus.
Ingrediënten granola
• 250 gram gemengde notenmix, grof gehakt
• 60 gram pompoenpitten, ongeroosterd
• 35 gram zonnebloempitten
• 50 gram kokosvlokken
• 25 gram lijnzaadjes, fijngemalen*
• 50g rozijnen, gedroogde abrikozen of gehakte dadels
• 2 Theelepels kaneel
• Een snufje zee- of roze Himalayazout
• 1 eiwit
• 40ml ahornsiroop
• 40g kokosolie
• 1 tl vanille poeder
Bereiding granola
Zie jij deze al voor je in het geel? Een mango versie maakt de tafel af!
Verwarm de oven voor op 150C en leg een bakpapier op een grote bakplaat. Plaats de gemengde noten in een keukenmachine en pulseer kort om de noten grof te hakken. Smelt de kokosolie (au bain-marie of in de voorverwarmde oven). Voeg hieraan de ahornsiroop en vanille toe.
Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote kom en schep om tot alles bedekt is met olie, ahornsiroop en ei.
Schep het mengsel op de bakplaat en spreid dit uit tot een dunne laag. Bak de granola gedurende ongeveer 35 minuten goudbruin en knapperig (wordt pas echt knapperig wanneer het afkoelt.). Schep de granola om de 10 minuten om. Dit is heel belangrijk, anders verbrandt het.
Ingrediënten fruitsaus
Bereiding
Doe het fruit en het water in een steelpannetje en verwarm boven matig vuur. Breng aan de kook (voeg meer water toe indien nodig) en laat sudderen voor ongeveer 15 minuten of tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Laat de saus afkoelen.
Schep laag voor laag yoghurt, saus en granola in de glaasjes. Eindig met granola. Smakelijk!
6. Komkommer-rolletjes
Heb je zin in een fris hapje met vis? Dan dit een leuk gerechtje met een knipoog naar sushi. Een rolletje van komkommer gevuld met vis. Het enige wat je nodig hebt is:
Bereiding:
Snijd met een kaasschaaf of mandoline dunne plakken van de avocado en smeer deze in met je avocado, crème fraîche of geitenkaas. Rol de plak komkommer op tot een kokertje. Leg onderin het kokertje wat zeewier zodat ongeveer de helft van het kokertje is opgevuld. Schep de vis op de wakamé en zorg dat het een beetje boven het randje van de komkommer uitsteekt. En klaar is kees.
Veel plezier met gezond brunchen!