6 gezonde tips om van je snaai- en eetbuien af te komen.

Gemakkelijk en gezond een eind maken aan eetbuien
L ast van snaaibuien en onstilbare trek in de avond? Eet je overdag normaal, of kun je je gedurende de dag ook niet beheersen? Snaai- en eetbuien zijn erg vervelend en kunnen een ongewenst effect op je gezondheid en figuur hebben. Hier vind je de handvatten om dit probleem aan te pakken en zo de overtollige kilo's er af te krijgen en er af te houden.

De zin in zoet, snaai- en eetbuien
Als je naar de suikers grijpt, dan blijft de zin maar terugkeren. Voor je het weet ben je de hele avond aan het snaaien. Niet zo fijn want vaak worden we er helemaal niet gelukkig van en ook niet gezonder. Maar weinig mensen knabbelen de hele avond op worteltjes en selderij. Velen eten ‘s avonds dan ook de grootste maaltijd (terwijl je lichaam veel meer heeft aan een grotere lunch). Als bovenop deze maaltijd ook nog een lading suiker (of vet) komt te liggen, moet je lijf een behoorlijke portie voedsel verteren tijdens de nacht. Zo komt je lichaam niet toe aan het herstelproces wat het in de nacht eigenlijk hoort uit te voeren. Het is niet goed voor de lijn, je nachtrust en je algehele gezondheid. Hoe komen we af van die nare zin in snoep en snacks en maken we een eind aan die ongewenste eetbuien? Dat vind je hier: 

1.     Identificeer je triggers 
Komt je zin in zoet of snacks voort uit onrust of trek? Knort je maag (ik betwijfel het, dit is zelden een trigger voor een snaaibui), heb je eigenlijk dorst, verveel je je, ligt er een bepaalde snack waar je specifiek zin in hebt, of voel je je verdrietig en vrolijkt eten je op? Het is voor iedereen anders. Het is verstandig om een voedingsdagboek bij te houden waarin je opschrijft wanneer je eet en hoe je je op dat moment voelde. Wanneer je herkent waar de onrust en neiging tot eten vandaan komt, kun je het probleem aanpakken. 

2.     Hoe ziet jouw ritme eruit? 
Eet jij overdag te weinig, dan is het helemaal niet zo gek als ‘s avonds alle remmen los gaan. Handig is het niet, je hebt juist overdag de energie nodig en ’s nachts niet. Probeer een routine te creëren waarin je ontbijt, lunch en avondeten opneemt. Is ontbijten echt niet voor je weg gelegd? Zorg dan in ieder geval dat je gedurende de dag verzadigd bent. Wat je niet wilt is uitgehongerd thuiskomen en een halve brie wegwerken tijdens het koken om vervolgens na het eten nog als een wilde alle kastjes leeg te trekken. Hey, we’ve all been there. Ook niet zo gek dat je na een hele reep Tony’s Chocolonely geen zin hebt in ontbijt de volgende ochtend. Probeer dit destructieve patroon te doorbreken en je lichaam te voeden op de momenten dat het ’t daadwerkelijk nodig heeft. Dan kan het ook de rust krijgen wanneer dat het nodig heeft. Juist, tijdens onze nachtrust. Genoeg slaap is essentieel voor een gezond eetpatroon en portiecontrole. 


3.     Kom tot rust 
Kijk je een film maar kunnen je gedachten alleen maar bij die rol koekjes in de kast blijven hangen? Irritant, zulke knagende gedachten. Accepteer dat die gevoelens er zijn, maar probeer te herinneren dat je je niet beter gaat voelen van toegeven aan deze gevoelend. Het toegeven leidt meestal tot balen, een rot en teleurgesteld gevoel. Het eten van een koekje duurt maar heel even, dat voelt maar heel eventjes goed. Het nare gevoel erna voel je de hele avond en de consequenties van dagelijks snaaien voel je ook op de lange termijn. Neem een momentje voor jezelf waarin je herinnert dat toegeven aan de zin erger is dan het niet doen. Het niet eten van alle snacks voelt even vervelend, maar de zin gaat echt over! Dit duurt gemiddeld een kwartiertje. En na dat kwartier, ben je super trots op jezelf. Yoga kan je ook helpen. Je komt in contact met je gevoelens en wordt bewust van je lichaam. En hier hoef je echt niet voor met je been in je nek te liggen. De meest simpele ademhalingsoefeningen en basis yoga kunnen al erg goed helpen (makkelijk te vinden op youtube). Je zult zien dat goed voor jezelf zorgen ook als een traktatie aanvoelt, zonder schuldgevoel achteraf! 

4.     Weg met het snoep en de snacks, je hebt het echt niet nodig
Oké, ik begin hier even met dezelfde zin als de vorige alinea. Kijk je een film maar kunnen je gedachten alleen maar bij die rol koekjes in de kast blijven hangen? Als er geen snoep in huis is, kun je het ook niet opeten. Geniet je echt van een snack bij de tv ’s avonds? Haal dan wortels en komkommer in huis en een klein beetje humus. Dan kun je een groente dip maken. Eet dan ook niet te veel humus want dat zit bomvol energie en dat heb je waarschijnlijk niet meer nodig (lees calorieën). Vele mensen reageren met de volgende woorden: “Ja, maar ik moet het in huis hebben voor de kinderen”. Oh ja? Hoezo moet je het in huis hebben voor de kinderen. Trakteer je kinderen met bananenijsjes en moerbeien. Als je daar ‘s avonds van eet is er geen man overboord. Iedere ouder wil goed zorgen voor zijn of haar kinderen. Maar kinderen hebben geen suiker en chips nodig. Ze hebben een gezond lichaam en gezonde ouders nodig. Gezonde traktaties vinden ze ook lekker, geloof me. Ik heb menig kinderpartijtje gehouden thuis en er wordt zonder klagen gesnoept van de gezonde snacks en hapjes. 

5.     Eet genoeg eiwit gedurende de dag en bij iedere maaltijd
Houd je bloedsuikerspiegel in balans door genoeg eiwitten te eten. Dit voorkomt suikerpieken en dips waardoor je op gekke momenten trek in zoet krijgt terwijl je wel genoeg gegeten hebt. Verminder de suikers die je binnen krijgt door (niet te veel) volkoren granen te eten, witte snelle koolhydraten te laten staan en veel groenten, bonen en peulvruchten in je maaltijden te verwerken. Eet eieren, quinoa, af en toe geitenyoghurt, wit vlees, veel groene bladgroenten en peulvruchten. Allemaal bomvol eiwitten. Wanneer je fruit en andere koolhydraten eet is het belangrijk eiwit toe te voegen, zodat je bloedsuikerspiegel niet enorm gaat pieken. Eet bijvoorbeeld een stuk of zes rauwe noten bij je fruit, dit maakt al een groot verschil. 

Merk je dat jouw bloedsuikerspiegel regelmatig schommelt en wil je deze graag in balans brengen? Ik help je graag via het goed opgebouwde 3-fasen plan van het Bloedsuiker Balans Programma.

6.     Vind een nieuwe vorm van jezelf belonen 
Veel mensen gunnen het zichzelf om ‘gewoon’ even te mogen eten waar ze op dat moment trek in hebben. Maar zoals we zelf dondersgoed weten, worden we er niet écht blij van als we elke avond de keukenkastjes plunderen. Ok, in het weekend een goed glas wijn, of een uitgebreide luxe maaltijd. Het moet af en toe echt wel kunnen. De meesten worden van kwaliteit op z’n tijd blij, van kwantiteit door verlies van controle niet. Er zijn gelukkig ontzettend veel andere manieren waarop je jezelf dagelijks kunt belonen waar je wel blij van wordt (en blijft). Haal bijvoorbeeld essentiële oliën in huis, scrubs en maskers. Neem een warm bad, scrub je huid, neem de tijd voor een goed gezichtsmasker terwijl je naar een leuke film kijkt of in een warm bad ligt. Koop mooie nagellak of een massage handschoen, luxe thee, noem maar op. Je wordt je op deze manier bewust van je lichaam en vaak wil je dan ook goed voor jezelf zorgen, in plaat van alles wat los en vast zit op te eten. 

Probeer de tips uit en vind uit wat voor jou werkt. Succes!

Wil je voor eens en voor altijd van die hang naar suiker afkomen? Ben je klaar om gedag te zeggen tegen je haat/liefde verhouding met suiker en koolhydraten?  Wil jij meer energie, een scherpere geest, niet langer afhankelijk zijn van een tas vol met tussendoortjes, of eindelijk af van die laatste kilo’s? Met het Bloedsuiker Balans Programma kun je binnen 3 weken alle bloedsuikerspiegel - verwante klachten de baas zijn!

Health & Food

Lees ook