Reguliere nachtschade bestaat uit: aardappelen (m.u.v. de zoete bataat), aubergine, tomaat, paprika en rode peper. De lijst van eetbare nachtschade is relatief kort, maar de lijst van giftige nachtschade is vrij uitgebreid. De meeste nachtschade is giftig voor de mens.
Wat vinden boeren?
De associatie met zo’n toxische familie baart mensen soms ernstige zorgen betreft alle vormen van nachtschade; dus ook de eetbare varianten. Traditionele boeren lijken het hier mee eens te zijn: ze waren van vroeger uit al bang of deze planten wel enige voedingswaarde zouden hebben voor ons mensen. Maar, omdat er geen goed onderbouwd wetenschappelijk bewijs is dat nachtschade daadwerkelijk gevaarlijk is, verbouwen boeren deze gewassen nog steeds. Maar, ondanks het gebrek aan bewijs, is het voor mensen met spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem wellicht beter om deze nachtschade te laten staan…
Nachtschade en auto-immuunziekten
Het beste bewijs voor de gezondheidsrisico’s die nachtschade met zich meebrengt is in verband gebracht met artritis en gewrichtspijn, vooral bij reumatische artritis. Maar zelfs het ‘beste bewijs’ is niet zo geweldig: het is voornamelijk gebaseerd op persoonlijke rapporten en de ervaringen van voedingsdeskundigen (inclusief die van mij persoonlijk) en gezondheidsspecialisten. Wat wel opvallend is, zijn de verminderde pijnklachten, kwalen en/of ziektebeelden wanneer je nachtschade uit het voedingspatroon haalt.
Vitamine D in nachtschade
Een theorie heeft te maken met vitamine D. Vitamine D is, zoals de meesten van ons weten, onder andere essentieel voor sterke botten en een gezond en sterk gebit. Maar de vitamine D3 dat zich in nachtschade bevindt, is zo sterk gebonden dat het het mineraal calcium, waar vitamine D mee samenwerkt, tegenhoudt. Hierdoor wordt calcium niet in de botten opgenomen (wat we juist willen), maar in ons weefsel (willen we dus niet).
Een gezond en goed functionerend spijsverteringssysteem kan nachtschades prima aan. Maar mensen die lijden aan spijsverteringsproblemen en auto-immuunziekten, ervaren problemen door het eten van deze toxische groenten.
Chemische verbindingen
Een andere theorie geeft de schuld niet aan vitamine D, maar aan een groep chemische verbindingen: alkaline, solanine (in aardappelen), nicotine (dit zit in zeer kleine hoeveelheden in nachtschade en is niet verslavend) en capsaicine (in rode peper). Wanneer de planten leven, zorgen deze stoffen voor een natuurlijke afweer tegen de gevaren van de natuur. Denk hierbij aan bacteriën, schimmels en andere schadelijke beestjes. In andere woorden zijn deze stofjes van nature giftig. In de giftige, niet-eetbare nachtschade familie zijn deze stofjes dodelijk voor de mens. Maar in de eetbare varianten, komen ze in minder hoge concentraties voor, maar zijn ze daardoor ook niet giftig?
Spijsvertering
Aangezien wij mensen velen malen groter zijn dan schimmels en andere beestjes, merken de meesten van ons niets van deze giftige stofjes. Een gezond en goed functionerend spijsverteringssysteem kan dit dan ook prima aan. Maar mensen die lijden aan spijsverteringsproblemen en auto-immuunziekten, hebben hier problemen mee. Sommige alkalines bijvoorbeeld, verhogen de werking van je immuunsysteem, iets wat je juist niet wilt wanneer je lijdt aan een auto-immuunziekte.
Darmklachten
Een ander gevaar van alkaline is irritatie van de darmen: het is hun taak in de plant om dingen te doden en deze taak zetten ze gerust voort in onze darmen (jaikz!). De bacteriën in onze darmen houden, indien ze in balans zijn, onze weerstand hoog en zorgen voor een gezond metabolisme. Maar wanneer deze giftige stoffen onze darmbacteriën aanvallen, kan dit leiden tot darmproblemen. Voor mensen met het spastische darmsyndroom, de ziekte van Crohn en regelmatige terugkerende buikkramp is het dan ook raadzaam om nachtschade in zijn geheel uit je voedingspatroon te halen.
Wel of niet eten?
Laat ik voorop stellen dat, indien je geen spijsverteringsproblemen hebt en je immuunsysteem in optimale gezondheid verkeerd, er niets mis is met het eten van nachtschade. Maar, ben jij een van die mensen die wel kampt met gezondheidsproblemen, dan adviseer ik om eens een tijdje geen nachtschade te nuttigen. Probeer het eens een maand of drie en kijk of je klachten afnemen.
In mijn praktijk adviseer ik regelmatig om te matigen met nachtschade en veelal zelfs te vermijden bij ziekte en/of een verzwakt immuunsysteem. Mijn cliënten geven bij het intakegesprek vaak zelf al aan dat ze last krijgen van hun maag en/of darmen bij het eten van tomaat en/of paprika. Nadat ik ze uitleg heb gegeven over de mogelijke gevolgen van nachtschade, valt het kwartje. Je ziet de gezondheidsproblemen dan ook relatief snel verbeteren wanneer dit niet meer in hun voedingspatroon is opgenomen.
Mijn naam is Laura Kluyver, orthomoleculair voedingsdeskundige bij Green-Company, blogger en levensgenieter. Elke maand schrijf ik een gastblog voor Amber Albarda. Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Kijk gerust eens op mijn website www.green-company.nl.